Наистина ли човекът е отговорен за промяната на климата?

Има хора по света, които отричат изменението на климата
25 юли 2022 07:03, Елка Василева
96
Наистина ли човекът е отговорен за промяната на климата?
Снимка: архив, БГНЕС

Все още има хора в целия свят, които отричат изменението на климата. Какво обаче показват научните изследвания?

Още по темата
Опустошителна суша в Монтерей, Мексико, смъртни случаи след отчупване на част от ледника Мармолада в Италия, горещини и пожари в Европа. Това са само част от природните явления, които активисти смятат за неоспорими доказателства за климатичните промени. Но далеч не всички са убедени, че климатът се променя в резултат от действията на човечеството. Дойче веле провери фактите.  

Вярата в климатичните промени е политически въпрос

Все още има хора в целия свят, които отричат изменението на климата. Според проучване на YouGov от тази година 5% от германците не вярват в глобалното затопляне. В САЩ те са 9 на сто, а 23% не са сигурни.

Клаус Оберауер, когнитивен психолог от Университета в Цюрих, смята, че вярата в изменението на климата не зависи от нивото на образование. Oтричането на климатичните промени е "сложна политическа стратегия", казва той. Хора определят този научен въпрос като въпрос на гледна точка, за да се идентифицират с определена политическа ориентация, коментира Оберауер пред ДВ.

Въпросът за изменението на климата обаче не опира до чувства или гледна точка, а до факти. Какво казват те?

Твърдение: "Глобалното затопляне не съществува, няма изменение на климата"

Това пише потребител в Twitter, като публикува част от интервю на Си Ен Ен с метеоролога Джон Колман. По време на разговора съоснователят на Weather Channel отрича глобалното затопляне.

Какво показа проверката на фактите на ДВ: Това е лъжа

Въпросното интервю е било показано по телевизията през 2014 година. Weather Channel изрично се дистанцира от изявленията на Колман. Метеорологът почина през 2018 година. Отричащите климатичните промени обаче продължават да се позовават на негови изказвания. Твърдението в туита е недоказано и противоречи на научните изводи.

Научно доказана ли е промяната на климата?

Отговорът на този въпрос е лесен - да. Глобалното затопляне и изменението на климата са научно доказани, при това от десетилетия. Всъщност изследователите са установили, че изменението на климата е започнало преди повече от 180 години по време на началото на индустриалната революция. В доклад на Междуправителствената експертна група по климатичните промени учени от 195 държави декларират, че съществуват все повече доказателства за екстремни метеорологични явления като горещи вълни, обилни валежи, суши и тропически циклони.

Те откриват и доказателства за човешкото влияние върху глобалното затопляне. Още през 1995 г. експертната група заключва: "Балансът на доказателствата сочи значимо човешко влияние върху световния климат".

Германският консорциум за климата (DKK) също стига до заключението, че всички части на климатичната система като океани, лед, суша, атмосфера и биосфера са се затоплили значително през последните десетилетия.

Затова и експертите са категорични, че глобалното затопляне трябва да бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий. В противен случай то ще доведе до множество катаклизми.

Отговорен ли е човекът за изменението на климата?

Стотици научноизследователски институции в целия свят са единодушни, че забързаното изменение на климата, което наблюдаваме, е причинено от човека. Едно американско проучване е анализирало 88 125 изследвания на климата и е стигало до извода, че 99% от тях са съгласни, че изменението на климата е причинено от човешката дейност.

През 2021 г. и НАСА публикува свое проучване, в което изследователите използват сателитни наблюдения на земната радиация, за да покажат, че изменението на климата не е естествено, а е причинено от хората.

Изгарянето на изкопаеми горива като въглища, нефт и природен газ води до отделяне на въглероден диоксид. Съвместно с останалите парникови газове той блокира топлинното излъчване, което води до затопляне на Земята. "През 2020 г. средногодишните концентрации на CO2 са били почти с 50% по-високи, отколкото преди началото на индустриализацията", посочва уебсайтът на DKK.

Към 12 юли 2022 г. средното глобално ниво на CO2 в атмосферата е 417 ppm. За последен път нивото на CO2 е било толкова високо преди около 3 милиона години, когато морското равнище е било с около 30 метра по-високо и съвременните хора не са съществували.

Кои природни бедствия са предизвикани от климатичните промени?

"Заради промените в климата екстремните явления се променят по отношение на честота и интензивност, което означава, че те стават по-чести и по-силни", казва Мари-Луиз Бек от DKK.

Според международно проучване вероятността от екстремни валежи, подобно на онези, които предизвикаха наводненията в Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург през 2021 г., се е увеличила до девет пъти.

Андреас Бекер от Германската метеорологична служба обяснява, че тези наводнения все пак са много рядко въпреки изменението на климата. "Но без изменението на климата такива валежи биха се случвали едва на 20 000 години", казва метеорологът.

"От проучването става ясно също така, че интензивността на тези екстремни валежи се е увеличила с между 3 и 19% поради предизвиканото от човека глобално затопляне в региона", се казва в изявление на Германската метеорологична служба.

Извод: Има научен консенсус по темата

Съществува почти стопроцентов научен консенсус, че климатът се променя. И отговорността за това е на хората. Всичко това води до зачестяване на екстремните метеорологични явления, които застрашават живота както на хората, така и на цялата планета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, отговорен е, но не изцяло, както се опитват да ни внушат. Отговорен е в някаква степен, но преувеличаването е изключително силно.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако климатичното оръжие започне да се използва за гасене на горски пожари, може би няма да толкова "катастрофално" положението. Ако някой ми каже, че озоновият слой не се замерва по същата методика като класирането за Евровизия, няма да му повярвам. Както не вярвам, че сме почти 8 млд души на планетата. Просто има "научни доказателства", както за ползата от ваксините. Толкоз. Вервайте, плащайте еко таксички, те ще ви говорят умно.
48
0
 
1
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
До Владо нито са успешни,нито чак толкова умни.просто крадци живееши на гърба на другите народи.когато крадеш богатства и подтискаш други не значи,че си успешен или много умен,просто трябва да си арогантен и безкрупулен...
47
0
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
БИЛИ ЩЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА КАТО СПИПА НОВОВАКСИНИРАНИТЕ СРЕЩУ КОВИД И АБИЗЯНСКА Ч-УМА/ МЕН НЕМА ДА МЕ ИЗЛЪЖЕ ДА СИ БОЦНЕМ ОТ ТИЯ НЕЩА!
46
1
 
0
 
! Отговори
Санкций преди 1 година
Наистина, а човекът който е отговорен е ... агресорапутин естествено.
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кратко и ясно НЕ! Хората НЕ са отговорни за климатипните промени, а още по-малко въглеродният диоксид. Водните пари са много по-голям причинител на парников ефект. И тях ли ще борим?!? Алчни зелени индивиди, съсипаха икономиката и енергтиката, за да крадат.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото, повишеното съдържание на CO2 в атмосферата води до по-интензивен растеж и размножаване на всички фотосинтезиращи растения на планетата. Най-вече, разбира се на фитопланктона -- микроскопични зелени водорасли на които, а не на горите, трябва да благодарим за кислорода в атмосферата.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Владо послушно овченце, сложи ли бустара? Не си като тия лошите антивацъри, които не се инжектираха трикратно с неработещ експеримент и са по-здрави от набоцканите, нали? Защо не отидеш да прислужваш в Германия, щом ти харесва толкова, там няма да откажат още един немислещ, покорен роб.
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има още нещо интересно за гледане, свързано със CNN - една скрита камера от миналата година на един от продуцентите, който обясняваше че сега като почна да не е интересен КОВИДа, щели да минат на интензивна пропаганда за климатични промени... Ама "вярващите" не се интересуват от подобни неща, знам. Те си вярват.
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
54, Майсторе, това интервю го гледах буквално преди 2 дена. Дебелото пррассе (което е още в клоааакката CNN) не можа да вземе решение как да реагира на ИСТИНАТА която събеседника му (от Сан Диего) му казваше. Той точно това подчерта, че онези "учени" които твърдят че има глобално затопляне, са тези които получават стотиците милиони говърмънт субсидии, а другите които казват истината не вземат нищо. Е, много ясно че ПОВЕЧЕТО ще поддържат лъжата, понеже там са парите. CNN прассето си глътна езика
40
6
 
3
 
! Отговори
Владо преди 1 година
5% от германците вярват, че няма глобално затопляне. 50% от българите вярват в същото. Процентите на нативаксърите, подкрепящите Тръмп, подкрепящите войната в Украйна също се движи в тази процентна разлика. За да имате доходите на германците, трябва да мислите, като тях. Ако си мислиш, че си най-умната нация на света, но мислиш различно от най-успешните нации е сигурно, че не си от най-умните. Но и за това трябва ум, за да го проумееш. И минусите ще са повече от плюсовете на този коментар.
39
2
 
5
 
! Отговори
Не минава вече преди 1 година
70те години на ХХ век - идва ледникова епоха СИЧКИ ШТЕ УМРЕМ; 80те години на ХХ век - озоновата дупка расте СИЧКИ ШТЕ УМРЕМ; 90те години на ХХ век - иде глобално затопляне СИЧКИ ШТЕ УМРЕМ; Сега вече - КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ - всичко минава, ако е топло лятото, ако е студена зимата, ако има наводнения, ако има ураган - КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ СИЧКИ ЩЕ УМРЕМ. МДАААААА
38
3
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
БИЛИ СЕ Е ЗАЕЛ С РЕШАВАНЕТО НА ЧОВЕШКИЯ ПРОБЛЕМ! ДОКАТО БЕШЕ ПАНДЕМИЯТА СЪС СПРЕНИТЕ САМОЛЕТИ СЕ ЗАТВОРИХА ВСИЧКИ ОЗОНОВИ ДУПКИ! ТЪЙ, ЧЕ ЧОВЕКА Е ДОКАЗАН ВРЕДИТЕЛ ЗА ЗЕМЯТА , НО БИЛИ ША СА ПОГРИЖИ
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...психолог от Университета в Цюрих, смята, че вярата в изменението на климата не зависи от нивото на образование" - именно, вярата зависи от индоктринацията на човека. А науката зависи от факти. Но ако се игнорират факти, които противоречат на "вярата" ти, това е религия.
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че ние сме си отговорни. Всякакви други мнения са бягане от отговорност, а не научно обосновани мнения. И са си чисти проба спекулация. Това са мнения на т.н. "експерти по всичко" - дочели/недочели нещо, смятащи се вече за експерти, без реално да са такива.
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Силно манипулираща статия! Никой не отрича, че има климатични промени. Климатът винаги се е променял. Текущото глобално затопляне е започнало още от последната ледена епоха. Лъжата е, че човекът е виновен за това. С цел глобален контрол.
34
2
 
7
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
В едно интервю по CNN от преди няколко години, основателят на Weather Channel - John Coleman обясни недвусмислено каква лъжа е "науката" за "климатични промени", как се субсидират от държавата единствено учени, които безусловно я подкрепят, и как не се дава глас на противниците. (преди да се усетят че трябва да цензурират подобни мнения на 100%, понеже лъжата за климатични промени едва се държи) Но вие си вярвайте че има "климатични промени" понеже кравите пускат газ.
33
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете ли защо Гренландия се казва така? Зелената земя буквално. Защото преди хиляда години е било огромна зелена земя с трева навсякъде. Ами знаете ли един вулкан като изригне колко замърсява природата? 100000 пъти повече, от който и да е завод. Та толкоз с ролята на човека в промяната на климата. Ние сме мравки за мащаба на земята и нямаме никакво влияние.
32
0
 
6
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
В света от 100 - 100 и няколко години се води статистика за температурата. Това е нищо не Периодите на земята продължават хиляди години. Така, че от глобалното затопляне го превърнаха в печалба за група зелени терористи. Преди време беше проблем озоновата дупка, ама от нея не можаха да спечелят достатъчно.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Климатичните промени (както либерастията казва глобално затопялне) им е в основата на подчинението на масите и въвеждането на античовешки закони и правила.Климатичните промени в момента са причинени на 100% от човека,НО,не по начина по който либерастията го твърди!!! Не е от колите или от СО2 емисиите, НЕ Е! А е от пръскането на специални аерозоли от урродливите сатани със самолети. Това върви с години и е ЕДИНСТВЕНАТА причина за климатичните промени, а не колите, камионите и горенето на въглища

Спонсорирани публикации