60% от българите живеят в места със силно замърсен въздух

Основната причина за високото ниво на фини прахови частици е транспортът
26
60% от българите живеят в места със силно замърсен въздух
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Транспортът е най-големият замърсител с фини прахови частици през летния период, заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по време на представянето на   Националния доклад за опазване на околната среда за 2020 г.

Значително завишени са нивата на вредните емисии от газове, генерирани от транспорта. В периода 2000-2020 г. делът на транспорта в енергийното потребление нараства, като 97,3 процента от употребяваните горива са в сектор „транспорт“. Делът на автотранспорта нараства до 84,3 процента, а делът на железопътния транспорт намалява от 44,9 до 13 процента през 2020 година, посочи министърът. Той подчерта, че транспортът се превръща и в един от основните замърсители с парникови газове.

Замърсяването с фини прахови частици е високо, като 60 на сто от населението живее в места, където има завишени нива, сочи докладът. Тъй като анализът обхваща период до 2020 г. министър Сандов съобщи, че към този момент нивата на замърсяване с прахови частици са по-ниски.

През 2020 г. 67,6 процента от населението на страната живее в населени места, при които се наблюдава превишаване на средногодишната норма на бензопирен (опасно вещество, което се отделя при изгаряне).
Страната ни не е постигнала напредък и в реформата за намаляване на емисиите от въглищния сектор. Ако тенденцията се запази и до 2026 г. не сме постигнали напредък, емисиите от въглищния сектор ще бъдат източник номер едно, когато говорим за парникови газове, каза министърът. Той съобщи, че друг негативен извод от доклада е, че плоскостната водна ерозия или отмиването на почвен хоризонт от бреговете, основно на реките, също се увеличава значително. Не се постига и националната цел за нива на рециклиране на битови отпадъци от 50 процента, като дори се наблюдава спад, каза министър Сандов. Увеличават се и емисиите от амоняк, които вместо да намаляват се завишават като в периода 2005-2020 г. замърсяването се е увеличило с 1,7 процента.
Като положителна тенденция от доклада министърът открои намаляването на емисиите от серен диоксид спрямо 2005 г., както и намаляването на емисиите на азотни оксиди с 51 процента. Увеличава се броят на действащите селищни пречиствателни станции за отпадни води. Населението на страната не е изложено на нива на озон над нормата, коментира също министърът.

България е една от страните с най-голямо намаляване на въглеродните емисии от 1988 г. - с около 46-48 процента, което е голям успех, каза министърът, цитиран от БТА. Това би трябвало да е наша емблема и значка, която да поставя България на едно от водещите места в глобалните политики за климатични промени. Това ще бъде един от основните акценти в нашата политика и в опита да организираме форум на глобално ниво, отбеляза министърът на екологията. Той съобщи, че България е кандидат за домакинство на среща на върха за климата през 2024 г. Това е много голямо събитие, България никога не е била домакин на подобно, коментира министърът. Той изрази надежда, че ще имаме подкрепата на другите страни от региона за домакинството на този форум.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: транспортвъздухСандов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Империята на Zлото преди 1 година
Трябва са бъде унищожена защото е заплаха за цялото човечество. Не т ябва са ке има никакво доверие в това, което казват и предлагат руснаците, защото Русия винаги е лъгала, лъже и ще продължава да лъже!
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но не и украинците. Те са разпределени по курортите. Радват се на чист въздух, пълноценен отдих и здравословна храна в изобилни количества. И много се сърдят ако им посегнеш на имането. А войната....какво ги интересува?
18
0
 
5
 
! Отговори
hasmokar преди 1 година
Боклуджийниците на Ковачки , с разписани дългосрочни договори от Бойко, хранят парламент и министри, тровят само нас, провинцията.
17
0
 
3
 
! Отговори
Издънкова преди 1 година
Ами като не се мият улиците и борисовата градина е паркинги и заведения какво очаквате ?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия дето пръскат сол зимата,лятото могат да пръскат вода,струи да отмиват прахта.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
фандъкова да пусне цистерни да мият
14
4
 
3
 
! Отговори
Шпора преди 1 година
От какво да е замърсен? От силно развитата икономика ли? По-добре се притеснявайте за чистотата в Черно Море,защото много пари ще изгуби БГ-туризма ако се чуе че се гърми със ядрено оръжие.Дори само един слух да се пусне ,и с туризма е до там.Въздуът га дува ветерот,не мойте се брига на то.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в българия въздуха е мега мега зле. живея в германия, а тоя германец по долу сигурно германия не я е виждал и на снимка
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а за шутове в главата готов ли си бе Просто?
11
6
 
7
 
! Отговори
германец преди 1 година
Никой не се хваща на тази пропаганда. Идете в Индия да видите какво е замърсен въздух. Има сайт със качеството на въздуха в реално време waqi info . Плюс това България няма тежка индустрия която замърсява въздуха. Къде го видяхте този мръсен въздух ?
10
0
 
9
 
! Отговори
Нора преди 1 година
Много по 60% от българите не се отопляват,не се хранят,не почиват,не учат,не работят не се развиват,не общуват,не се и къпят,не пътуват,амана кой му пука за нас от тези крадливи политици!!!
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами 60% живеят в София, то е нормално. Града няма ифраструктурата да поеме 2.5 мил. жители. Отделно всеки е голямото добро утро и ходи с кола, да си купи цигари до ъгъла (150м) или на работа, че му е под нижото да се качи на метро. ДА не говорим за паразитния трафик от разкарване на деца от Младост до Люлин (или обранто), че училищетото било по-добро...
8
1
 
7
 
! Отговори
Селски бек преди 1 година
Чист е заради пясъка , който зимно време хвърлят :) В дойч мятат едни препарати , ама там е друга бира ..
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е, че в Димитровградско въздухът е по европейски чист от зелените вътлища на ЕС!
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верваме, верваме... сичко верваме.
5
1
 
3
 
! Отговори
аноним преди 1 година
НА едно семейство,една кола.
4
6
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Това Грета ли го каэва, щото желанието на човека е Марс, а там няма и мpъceн въэдух
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Деветдесет процента от пунктовете за ГТП,са на ченгесаци и даяджии,но по документи се водят на близки роднини. Освен да думкат печати и събират пари ,нищо друго не правят. Даже дават насоки как да да бъдеш изряден по документи,а реално не. Да не говорим,че си и препират рушветите, които по принцип много мразят,но само когато не ги засягат пряко.
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
под управлението на киро мъглата е така
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лев за почивка на Паничище