Какви ще са последиците за Русия след визитата на Пелоси в Тайван?

Нанси Пелоси неволно подпомогна играта на Москва
191
Какви ще са последиците за Русия след визитата на Пелоси в Тайван?
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Спадът в американско-китайските отношения, неизбежен след визитата на Нанси Пелоси в Тайван, ни кара да се замислим какви ще са последиците за Русия, пише в коментар руският в. "Комерсант".

След започването на специалната операция в Украйна централен нерв на световната политика стана противопоставянето на Русия срещу САЩ и НАТО. Вашингтон и съюзниците му положиха гигантски усилия, за да не допуснат Китай да се превърне в основен "спасител" на Русия, осигурявайки й възможност да избегне санкциите, като преориентира своята икономика от Запада към Изтока. Използваха всички средства: председателят на КНР Си Цзинпин бе убеждаван, умоляван, опитваха се да го предразположат. Дори банално го заплашваха с предупреждения за някаква "висока цена", която ще трябва да плати упорстващ Китай.

Това налагаше Пекин да демонстрира чудеса в еквилибристиката - да не се отказва от сътрудничеството с Москва, но да заявява, че не доставя оръжия на Русия, не й съдейства в конфликта в Украйна, изобщо че е за мир и решаване на всички въпроси чрез преговори.

Още по темата
Човек впрочем се пита какво пречи на Китай открито и категорично да подкрепи Русия. Та нали външният министър на КНР Ван И заяви още миналата година, че в китайско-руското сътрудничество "няма краен пункт, няма забранени зони, няма горна граница" - изобщо това, макар да не е съюз, е "нещо повече от съюз".

Но въпреки тази ярка риторика "горна граница" невидимо присъстваше. Пекин следваше принципа за равноотдалеченост от страните в украинския конфликт и доскоро изслушваше призивите на Киев към приятелски Китай да се откаже изцяло от взаимодействие с Москва.

Друга една криза в сигурността, развила се на хиляди километри от Украйна, на Индийско-Тихоокеанския театър, в центъра на който се намира Тайван - скъпоценен териториален, икономически и геополитически актив - до тази седмица оставаше на втори план, защото не бе толкова остра. Сега обаче ситуацията се завъртя на 180 градуса, изтъква "Комерсант".

С мощна информационна вълна посещението на Пелоси на острова отхвърли Украйна на втори план. Визитата нарежда Киев сред основните губещи страни и същевременно укрепва стратегическите позиции на Москва. След като Пелоси прекрачи "червената линия" в американско-китайските отношения, всякакви нови претенции към Китай по повод действията му във връзка с украинската криза стават неуместни. Сега Пекин винаги може да отвърне на Вашингтон: а какви правила в международната политика спазвате вие?

Визитата на Пелоси фактически превърна украинската и тайванската криза в скачени съдове. Излиза, че един от главните врагове на Русия във Вашингтон - Нанси Пелоси - неволно подпомогна играта на Москва, като демонстрира, че Русия и Китай наистина плават в една и съща лодка.

"Сега вече няма никакви пречки Москва и Пекин да застанат в стойка "гръб до гръб" и взаимно да се прикриват откъм тила: Русия отблъсква враговете по западното направление, а Китай - в Индийско-Тихоокеанския регион. В сражение трябва да си помагат взаимно, защото колкото е по-силен вашият другар по оръжие, толкова по-близо е общата ви победа. Над кого ли? Естествено, над САЩ. Общо взето, благодарим ти, Пелоси", заключава "Комерсант".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още по темата: Тайваннанси пелоси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
1
 
! Отговори
Така се нарича преди 9 месеца
о.Тайван,който е Китайски!Тия от всяка област искат да правят държава както в случая на куманските татари заселени в Македония.
145
0
 
1
 
! Отговори
Така се нарича преди 9 месеца
о.Тайван,който е Китайски!
144
2
 
9
 
! Отговори
Мартин преди 1 година
Тук сериозно има ***, които си мислят, че като САЩ се правят васали малки държави като нас именно заради такива иди0ти като тях могат да направят нещо на Китай и Русия.. че дори икономически.. само да нашепна, че доста голяма част от дълга на САЩ д към Китай.. А двете държави заедно могат да ги сринат със земята за секунди.. От ДБ е хубаво да сменят наркотиците. И по полека с русофобията, че като стане студено и платежно невъзможно ще сте навесени по дърветата. И НАТО няма да Ви помогне.
143
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво общо има Тайван с дъртата бабичка и Русия ?
142
20
 
7
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Русия е бита карта. Скоро ще се разпадне като СССР.
141
10
 
3
 
! Отговори
хаха преди 1 година
До Анонимен (161) - момче, много Fox News и руска пропаганда масово намалява умението да мислиш. По добре недей
140
4
 
4
 
! Отговори
... преди 1 година
Александър Попов е една руска ***. Всичките му статии са пълни с полуистини и откровенни лъжи. Няма как да му се има доверие
139
3
 
7
 
! Отговори
Цаца преди 1 година
А така, давайте идеи на руснаците и китайците да застанат гръб до гръб, пък после оле мале:-))
138
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последиците са, че геронтокрацията не води до добро. Вече преживяхме едни синилни старци през 80 те години и беше супер злекойто не преживял това е ще се увери по трудниа начин.
137
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какви ще са последиците за Тайван.
136
2
 
16
 
! Отговори
жорето преди 1 година
Абе днесчето, що *** трийте бе, идиотчета. Кво лошо казах, че й обиваха обувките ли, или че Бидето пада вече колко пъти
135
36
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Еми тъй ще говори - друго ще стане - китай ще бъде принуден да изтъргува кризата с тайван за да не изпадне от световния пазар кат русия , за русия на никой не му пука вече - потъва :)
134
3
 
27
 
! Отговори
Аврам преди 1 година
Каквото и да говорят става дума за пари. Никълъс гръб в гръб а просто бизнес. Със 60% е скочила търговията между Русия и Китай. Докато едни налагат санкции и доброволно се отказват от евтини суровини други правят кинти. И не е само Китай. Турчулята и евреите са лидери в това. Под върховните санкции Русия отчита рекорд в строителството на жилища и основно замъци и имения. Да олигарсите си продават именията на запад и се връщат в Мордор. Същото правят и много други вкл. и у нас.
133
36
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как им се ще на руснаците, Китай да им тури вдно рамце. Само дето жълтите ще им турят нещо друго изотзад. Китай може и да се дуе, но много добре знае, че при конфликт със Запада и Япония ще загуби много бързо и най-вече ще бъде върнат в първи клас икономически. Аз лично очаквам в един момент западняците да им дадат Тайван срещу ангажимент да се влючат в санкциите срещу чичо Володя. Просто американците в момента нарочно изострят напрежението, за да имат после разменна монета в преговори.
132
27
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези *** ли са или не виждат че най-голямата опасност за Русия е бил е и ще бъде Китай.На какво си вярват.Как си представят 1,4 милиярдна държава че ще се държи с икономически пигмей( но с атомно оръжие) като Русия.Непрекъснато намаляваща от 130 милиона вече е под 120.Обикновенния трезвомислещ руснак интуитивно усеща разпада на Русия и бяга .Китай ще завземе по руски тертип остров Сахалин.Просто защото китайците са в пъти повече от руснаците.А по късно Сибир до Урал.Горко на Путин.
131
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом Комерсант го е писал това ноже спокойно да отиде в кофата.
130
24
 
11
 
! Отговори
Русобил преди 1 година
За сега дракона клеца почти безплатно баба Меца.
129
2
 
12
 
! Отговори
Американ преди 1 година
До много си заблуден: Дeбилянов, нито американцигте познаваш, нито котайците, но дрънкаш...
128
7
 
44
 
! Отговори
много си заблуден преди 1 година
Китаецът е свикнал на две и двеста, ако трябва ще ръфа по една купичка ориз на ден, но ще оцелее, а на американския шо.пар ако му подместиш малко чинията ще си умре от глад. Да не говорим, че във всеки голям град има китайска диаспора и то сериозна, която си е жива спяща клетка.
127
29
 
15
 
! Отговори
самозаблудата преди 1 година
ва руснаците е ужасяваща и тревожна за света изобщо. Китай не може да си позволи да загуби Западния пазар,да не говорим за западните технологии. Да си спомним само как могъщата фирма Хуавей -- е изгониха само за една година от пазара на телефоните. И то забележете това е само потребителска електроника. А специалната....

Спонсорирани публикации