Какво готви Пекин – нахлуване или пълзящо задушаване на Тайван?

Руски медии: Задача на Пелоси - да въвлече Китай във военни действия
8 авг 2022 21:15, Елка Василева
84
Какво готви Пекин – нахлуване или пълзящо задушаване на Тайван?
Снимка: архив, БГНЕС

Пекин репетира нахлуване в Тайван, заявява руският в. "Комерсант" по повод продължаващите маневри на китайската Народноосвободителна армия край бреговете на острова.

В ученията с използване на балистични ракети, авиация и военни кораби, протичащи в шест зони, за пръв път се тренира атака срещу Тайван. Това става на фона на решението на Пекин да прекъсне контактите с военните от САЩ, след като островът бе посетен от председателката на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси.

Още по темата
В отговор САЩ обвиняват Китай, че нарушава статуквото, признавайки, че има заплахата от военен сблъсък. В региона се заговори, че маневрите не са просто демонстрация на военна сила и че предстояща операция на Китай за поемане на контрол над Тайван е само въпрос на време, посочва изданието.

С визитата си Пелоси може би е провокирала стратегическо решение на председателя на КНР Си Цзинпин да превземе острова със сила. Достатъчно солидни са основанията да смятаме, че разработваните оперативни планове ще прераснат в бойна операция. Въпросът може би вече не е дали си струва, а кога ще започне масирана военна операция с цел анексия на Тайван, коментира пред всекидневника индийският експерт по Китай Атул Аниджа.

Посещението на Пелоси рязко засили патриотичните нагласи в Китай, където наесен предстои конгрес на компартията и хората очакват от политическото ръководство на страната решителни действия за обединяване с острова, а не само демонстрация на възможностите на армията. Освен това от стратегическа гледна точка установяването на контрол над Тайван с дълбоководните му пристанища, където ще могат да се базират китайски подводници, ще е от ключово значение за Пекин. Това ще му даде възможност да провали американския план, целящ изграждане на пояс за възпиране на Китай в Индийско-Тихоокеанския регион, обяснява аналитикът.

Изследователят от Тайван Хедруб Тхондуп, племенник на Далай лама, е по-предпазлив в оценките, но също допуска решителни стъпки от страна на Пекин. "Според мен Китай няма да ни нападне незабавно, защото това би довело до конфликт със САЩ. Америка е длъжна да ни защити и нападението би могло да предизвика големи проблеми за Китай, включително с други страни. Но лошата новина за нас е, че Китай възприе визитата като намеса във вътрешните му работи и Си Цзинпин може да предприеме нещо, за да отмъсти и да си покаже силата", казва той в интервю за сайта "Индия наратив", цитирано в "Комерсант".

Китай не изгуби никакви ресурси от визитата на Пелоси, но успя да придобие такива, заявява в коментар агенция РЕГНУМ.

Според нея Китай планира "пълзящо задушаване на Тайван и сам ще определи неговите размери и срокове. Ще контролира вече по-строго Тайванския проток, за което досега нямаше повод. Ще свие търговията с Тайван, включваща позиции, твърде важни за острова. Ще спадне жизненият стандарт на местните жители. Добрите времена там приключиха под ръкоплясканията на посрещачите на Пелоси на летището", се казва в материала.

Китай получи оправдание, за да развие военно решение на тайванския въпрос. И ще го направи. Освен това САЩ превърнаха Китай от пасивен враг в активен. Ясно е, че Китай ще отвърне в икономическата плоскост - в онази сфера, в която САЩ най-силно ще ги заболи.

В крайна сметка Си Цзинпин най-малкото не отслаби, може би дори засили вътрешнополитическите си позиции. САЩ не успяха да натрапят на Китай война като възможно най-губещ сценарий. Сега Щатите нямат друг вариант да го сторят, освен директно да признаят Тайван - но това значи да обявят война и тогава агресор стават те, а не Китай, разсъждава агенцията.

"Свръхзадачата" на Пелоси според коментара е била да въвлече Китай във военни действия за Тайван, след което САЩ "да сринат със санкции" китайската икономика. Това "би подкопало властта на Си Цзинпин, тъй като Китай още не е готов. Обаче не стана - и значи след илюзията за триумф предстои тежък махмурлук", заключава РЕГНУМ.

Вашингтон демонстративно удари на Пекин "оскърбителна политическа плесница", заявява политологът Кирил Коктиш, цитиран от онлайн изданието "Версия". "Ред е на Китай да направи ход и ако той бъде слаб и неубедителен, ще трябва да се признае, че прекалено рано е започнал да претендира за статута на свръхсила. За Си и неговите привърженици рискът да изгубят властта след 100 дни, на конгреса, става абсолютно реален", заключава руският наблюдател.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
17
 
! Отговори
моник бонева преди 1 година
Пелоси с необмислени действия, водена от натрапчивото американско желание да си навират носът навсякъде, подтикта Китай да действа. Иначе те може би нямаше да го сторят.Китай изчакваше не се решаваше на действие. Нанси Пелоси волно или неволно, им натисна копчето да се размърдат!Тръмп е прав ,че Пелоси не биваше да ходи в Тайван,толкова демонстративно.Да!Най вероятно китайският дракон ще задуши Тайван постепенно, като увеличи хватката.Що и трябваше Нанси да им прави, мечешка услуга?!
40
7
 
20
 
! Отговори
САЩ СНН преди 1 година
По CNN Днес Щатите - САЩ , съобщиха , че не ги интерасува за куч3тата от Пекин.! Казаха , че ще поддържат и помагат на Тайван !! Тези същите казаха така и за Украйна ! Сега виждате ли къде е разликата и кой подпалва войните !
39
18
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 46 преди 1 година
Има един очевиден момент който пропускаш, САЩ е далеч и Китай нямат сметка да се бият с тях за териотории или каквото и да е. Китай поглежда към Русия че им е подръка. Далечния изток вече е експолатиран основно от китайците - всички суровини оттам се продават евтино на китайците, а много непридирчиви китайци се заселяват там и започват бизнесче, че са много по предриемчиви от местните.
38
8
 
0
 
! Отговори
ПОКЛОН за БТА преди 1 година
Единствената новинарска Агенция която пробива Желязната Завеса - да чуем новини отвъд нашата Ограда .
37
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай ще нападнат Тайван, не си правете илюзии. Вече няма международно право и нищо няма да ги спре, след като видяха слабашката позиция срещу Раша, която откровено тероризира цял ЕС, а ония бабички и дядовци в Брюксел само някакви безмислени санкции си играят. Смях пълен!
36
3
 
15
 
! Отговори
Няма достъп до преди 1 година
в. Комерсант, чичко Гугъл не харесва руска пропаганда, но пък няма нищо против всяка друга "правилна" пропаганда! Странно, мислех си, че комунизма си е отишъл...
35
12
 
22
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Единствената правилна стъпка на Си е, да блокира от всякъде Тайван. Т.е. Китай да влезе във реално владение на Тайван ипоемане пълен контрол над Тайванският проток. Още повече, че САЩ са признали със закон единството на Китай и Тайван. Ако зад САЩ стои фалиралата ЕС, то зад Китай стои Русия, ОДКБ, Шанхайската организация , БРИКС, АСЕАН, ОПЕК. и над два трилиона дълг на САЩ !
34
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
току виж китайците гласуват за опозицията
33
13
 
3
 
! Отговори
Полонски преди 1 година
Тавариш полковник Клещенко, комнадира на отряд К52 Алигатор отиде на концерт на Кобзон. Ще трябва да намерят сега друг да ръководи парада на К52 за 9 ти май, но добрата новина е че до 9ти май има много време, поне 5-6 години, че трябва да първо да пострят наново въртолети и после да има кой да ги кара. Не грустите друзя все будет в порядки.
32
4
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Си Дзин Пин е в трудна позиция. Стремеше се със всички възможни средства да не се намесва в никакъв конфликт поне до конгреса на ККП, но САЩ го предизвикаха в точният момент. И след тази провокация, ако СИ нападне Тайван ще изложи Китай на същите санкции като Русия( не че ще има някакъв ефект за Китай), но ще има напрежение в самата партия и правителство Ако не го нападне, Си ще загуби битката в ККП и там идват проамерикански комунисти. Каква е правилната стъпка ?
31
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин обмисля да даде някакъв орден или звание на Нанси Пелоси за заслуга към Русия.
30
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците не искат война с Китай, защото от нея ще пострада ,и то много, за първи път в 200- годишната си история.Искат да прилапат онези 23% от държавния си бюджет, които са китайски. Имайте предвид, че първите бели заселници на Северна Америка от ВБр са били нейните каторжници.И пра-пра-внуците им не са забравили техните брутални прийоми и сега отново ги използват.Само че африканците не са забравили техните продажби в САЩ, а Индия и Азия като цяло - колониалната политика на Старата Англия
29
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом руските щурмовите части срещнат съпротива, веднага отстъпват, окопават се, след което се нанася масиран удар с оръдия и реактивна артилерия. Извършва се и авиационна поддръжка. И едва след това продължават отново напред. Това отнема време, но минимизира загубите. И не струва скъпо. Украинската армия постепенно бива смилана - бавно, но сигурно.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Си, ако можеше, отдавна да е нападнал Тайван. И то точно заради предстоящия конгрес. Ако страната е във война, това щеше да му циментира властта. Дън Сяопин за това нападна Виетнам преди време. Война в името на самата война.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28. Нищо не са яли, просто си тръгнаха, защото разбраха, че с ***.ска страна не трябва да се разправят.
26
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-много ще пострада икономиката на ЕС. Сега ще бъде в двойна преса - и от Путин, и от Си.
25
13
 
8
 
! Отговори
zеленски преди 1 година
До сбогом украйна. Хи-хи-хи, поредният смешен "познавач" на процесите в света. Бас държа, че ти лично си писал в началото на войната как Киев пада за 48 часа, а цяла Украйна за дни. Е?
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А американците как ядохоа бой във Виетнам?
23
13
 
6
 
! Отговори
бай дън преди 1 година
До 22. А руснаците как се изнесоха от Афганистан? Ама нещо комплекси ли имате от американците та все те са ви в *** комунистически кратуни?
22
10
 
15
 
! Отговори
Сбогом Украйна преди 1 година
Украйна ще изчезне от географията на света, а тово което Русия ще създаде не нейно място новите държави ще бъдат 100% лоялни към Русия. САЩ и техните пудели ЕС които похарчиха близо 100 милиарда в Украйна ще останат с пръст в устата и ще видят парите си на кукуво лято. А пуделите ЕС освен това ще обедняват и икономиката им бавно ще се свива докато не се разпадне.

Спонсорирани публикации