Китай къса със САЩ в редица области

Причината е посещението на Пелоси в Тайван
123
Китай къса със САЩ в редица области
Снимка: БГНЕС

Китай отменя или временно прекратява диалога със САЩ по редица въпроси - от изменението на климата до военните отношения и борбата с наркотиците - в отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, съобщи Асошиейтед прес.

Министерството на външните работи в Пекин заяви, че диалогът между американските и китайските регионални военни командири и министрите на отбраната ще бъде отменен, както и разговорите за военната морска безопасност.

Сътрудничеството в областта на връщането на нелегални имигранти, разследването на криминални случаи, транснационалната престъпност, незаконния наркотрафик и изменението на климата ще бъде преустановено, заяви министерството.

Китай днес заяви също, че повече от 100 военни самолета и 10 военни кораба са участвали във военните учения със стрелби с бойни муниции около Тайван през последните два дни, като същевременно обяви предимно символични санкции срещу председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и нейното семейство заради посещението й в Тайван по-рано тази седмица.

Агенция Синхуа съобщи, че изтребители, бомбардировачи, ескадрени миноносци и фрегати са били използвани в така наречените "съвместни операции по блокиране".

Командването на Източния театър на въоръжените сили също така изстреля нови версии на ракети, за които заяви, че са поразили прецизно неназовани цели в Тайванския проток.

Китайската армия изстреля и ракети над Тайван в Тихия океан, съобщиха военни пред държавните медии, като по този начин значително засилиха заплахите на Китай за нападение и нахлуване на острова, посочва АП. Пет от ракетите, изстреляни от Китай след началото на военните учения вчера, се приводниха в изключителната икономическа зона на Япония край Хатерума, остров далеч на юг от основните японски острови, заяви японският министър на отбраната Нобуо Киши. По-късно от японското министерство на отбраната заявиха, че според тях четири други ракети, изстреляни от югоизточното китайско крайбрежие на Фуцзян, са прелетели над Тайван.

Ученията, които според Синхуа са с "безпрецедентен мащаб", представляват най-острата реакция на Китай на посещението на Пелоси. Председателката на Камарата на представителите е най-високопоставеният американски политик, посещаващ Тайван от 25 години насам.

Смята се, че тези учения са най-мащабните, провеждани в близост до Тайван в географско отношение, и най-близките по разстояние - на 20 км от острова, уточни АП.

Диалогът и обменът между Китай и САЩ, особено по военните въпроси и икономическия обмен, като цяло са били временно прекъсвани и преди. Изменението на климата и борбата с търговията с незаконни наркотици като фентанил обаче са области, в които те са намерили обща кауза, и прекратяването на сътрудничеството от страна на Пекин може да има значителни последици за усилията за постигане на напредък в решаването на тези въпроси, посочва АП.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече ученията "значителна ескалация" и заяви, че е призовал Пекин да оттегли войските си./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: КитайСАЩнанси пелоси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
0
 
! Отговори
Хан Кубрат Ротшийлд преди 1 година
Разказват, че на смъртният си одър Кубрат повикал синовете си, за да им каже нещо важно. Потомците на великият владетел се наредили около баща си и зачакали да чуят последния му съвет. Старият княз им показал сноп стрели и призовал своите наследници да ги счупят. Колкото и усърдно да се опитвали да изпълнят заръката на никого от синовете това не се отдало. Тогава Кубрат развързал снопа и започнал за чупи стрелите една по една.
92
0
 
3
 
! Отговори
Bob преди 1 година
Все едно само американците ще са потърпевши от климатичните промени.. Смех
91
7
 
21
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
НИКОЯ СВОБОДНА СТРАНА НЕ ЖЕЛАЕ С.А.Щ. ЗА "ПРИЯТЕЛСКА " ДЪРЖАВА.
90
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМИ ТАКА ТЕ, КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ НЕ ВЪЛНУВАН ПЛИТКОУМНИТЕ КИТАЙЦИ, В ТЕЗИСИТЕ НА МАО НЕ ПИШЕ НИЩО ЗА ПРОМЕНИ В КЛИМАТА
89
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бабата-турист е ба мамата на мира. Дедото-велосипедист вече няма нито гуми, нито спирачки, да му мислят околеите.
88
11
 
24
 
! Отговори
България трябва преди 1 година
да скъса със САЩ също !!!
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 104Имат 45нм. Но и с това не са назад от ЕС
86
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чипове без машините от Холандия няма как да има. И да вземат Тайван ще поработят половин една година заводите и после? Китай със сигурност има добри технологии, но едва ли са под 50nm.
85
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смени, като спр ишлямето, американеца с какво ще го замести? С гей парад? Какво ще произвеждат без Китай освен оръжие. И *** не могат да си шият сами.
84
0
 
9
 
! Отговори
Мечо Пух преди 1 година
Тайван не е някаква прищявка на Китай, не е и заради идеологията. Както и САЩ ги пазят не заради демокрацията. Всичко е заради чиповете. Тайван се това - чиповете които всички искат и никой не може без тях
83
3
 
18
 
! Отговори
Републиканец преди 1 година
Глупоста и самонадеяноста, т.е., п.остотията, на Дем. партията е безкрайна като Вселената! Пита се какво постигна изкукалата бабишкера като отиде в Тайван? Какви полза принесе на Щатите и Тайван? Какви са "плюсовете" (дето ги няма) и колко са минусите???
82
11
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Колко ще продължи късането? 2 или 3 дни.Китай е силно зависим технологично от САЩ.Чайниците ще пострелят,ще отчетат дейност и ще се кротнат.
81
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да произведат това което купуват от Китай, САЩ трябва да го продават три пъти по скъпо на вътрешния пазар. А тогава никой няма да може да го купи.
80
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая баба на снимката е много противна и да каже мъжът и как облажи от закупуване на акции на технологични компании а сигурно покрай войните,които САЩ предизвикаха в Украйна и продължават да наливат пари и оръжия в близкия изток,сигурно човека се е подсигурил и си е купил акции и от разни фирми производителки на оръжие. Затова тая обикаля насам натам като калинка да разпалва конфликти. Колкото повече толкова по-добре нали не Нанси??
79
0
 
6
 
! Отговори
до 90 преди 1 година
А от кой ще купуваш зарзават ако не от зарзаватчията?
78
0
 
6
 
! Отговори
…!! преди 1 година
Великите сили си играят игрите на геополитиката, а другите вместо да се занимават с потъването на кораба, разсъждават!
77
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай с нищо не може да привлече на своя страна жителите на Тайван и това е основната трагедия на китайските комунисти.. Ако САЩ разсъждаваха глупашки като Русия отдавна щяха да провоцират референдум за независимост на Тайван от Китай по примера на фейк референдума организиран от Путин в Крим.
76
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственият губещ от късането със САЩ е Китай. Това е все едно зарзаватчията от когото купуваш зарзавата да скъса с тебе който си най-големият му купувач.
75
6
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
45% от Китайската икономика е свързана с Щатите, и 27% с ЕС! Къде са тръгнали чайниците! Срещу Япония и Щатите ли! С Русия Китайската икономика е свързана с около ...2%! Ако Пекин са готови на война, за американците е далеч по-добре тя да се води на хиляди мили от тях! Това не е Украйна, да се моли за оръжие до 80 километра!
74
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посещението на Пелоси беше ярък намек към Китай,че световния доминант се намира в Западното полукълбо и никакви заплахи,военни демонстрации и късания на договори не го плашат.Другарят Си сигурно е разбрал, че не става дума за просещия клетник Путин,а за световния шериф,на който не можеш да вдигнеш висок тон,без да получиш удар в зъбите.Разбра и, че желания роден Тайван никога няма да бъде изпуснат от контрола на САЩ, за да не оставят на Китай да стане монополист и в производството на чипове.

Спонсорирани публикации