Украйна удари щаба на "Вагнер", бил издаден от блогър?

Твърди се, че олигархът Пригожин е загинал
15 авг 2022 16:00, Нели Христова
340
Украйна удари щаба на "Вагнер", бил издаден от блогър?
Снимка: Twitter

Заради нелепа грешка от страна на руски влогър Украйна удари военната база "Вагнер". Пропагандаторът Сергей Среда, наричан в Русия "военен репортер", публикува онлайн снимки миналата седмица на себе си в базата, на които се ръкува с олигарха Евгений Пригожин, собственик на “Вагнер”. Зад тях се забелязва табела, от която става ясно, че адресът на базата е Мироновская 12, Попасна.

Твърди се, че Пригожин е загинал в атаката.

За атаката в Попасна съобщи Сергей Хайдай - украински губернатор на Луганска област. Ударът е потвърден и от няколко прокремълски военни репортери.

Броят на жертвите не е ясен и подробностите остават оскъдни. Снимки, за които се твърди, че показват щетите, бяха публикувани в Telegram.

Групата "Вагнер" е свързвана с редица военни престъпления. Тя беше разположена в Крим и района на Донбас в Украйна през 2014 г., когато подкрепяните от Кремъл сили изтласкаха украинските войски от райони, които по-късно обявиха за част от Русия.

Части на "Вагнер" са изпратени и в Сирия, Либия, Мали и Централноафриканската република.

Кремъл не признава съществуването на Вагнер, но западното разузнаване свързва групата с Евгений Пригожин - наричан "главният готвач на Путин", тъй като неговият кетъринг бизнес отдавна е помагал на президента Владимир Путин и въоръжените сили.

Пригожин, подобно на много други руски служители, е под западни санкции.

Вагнер е известен като ЧВК - частна военна компания. Но войниците са спонсорирани от държавата наемници, които действат в интерес на Кремъл, твърдят западни експерти. Те са обвинени в многократни военни престъпления и нарушения на човешките права.

В Telegram губернатор Хайдай написа, че украинските сили са "ударили вражески щаб, чието местонахождение  е установено благодарение на руски журналист".

"Този ​​път успешният удар разруши вчера щаба на ЧВК "Вагнер" в Попасна", съобщи той. Той добави, че "броят на загиналите се изяснява".

Попасна се намира точно на юг от Северодонецк в Луганска област, която руските сили сега изцяло контролират след месеци на ожесточени битки и огромни разрушения.

Друг прокремълски военен репортер, наречен Котенок, написа в Telegram: "Беше нанесен удар по една от локациите на ЧВК "Вагнер" в Попасна. Източници в Донбас потвърждават това. Вероятно "Химарс". Украински източници съобщават за смъртта на Пригожин – ние не потвърждаваме това."

Украинските сили вече разполагат с няколко американски Химари (артилерийска ракетна система с висока мобилност), които изстрелват ракети, способни да поразят руски цели далеч зад фронтовите линии.

Украинският депутат Олексий Гончаренко написа във Facebook: "Няма вече щаб на Вагнер в Попасна. Благодаря ви, HIMARS и въоръжените сили на Украйна!"

Някои украински доклади замесват Вагнер в пожара в затвора Оленивка на 29 юли, който уби десетки украински военнопленници. Русия обвини украинските сили, като каза, че те са обстреляли затвора, на около 20 километра от Донецк. Обстоятелствата около ада остават неясни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
9
 
19
 
! Отговори
Пепе преди 1 година
Егасиму и неумните :) да се вижда адресът на снимката. Евалла Съветска безаналогова работа!
96
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците носят на бой, ама украинците прекалиха с боя, взе да им идва ташкън на оорките. Убиха им 15 генерала, шрапнел отнесе 3адника на началник генералния щаб на ВС на РФ другаря Валери Герасимов та от 1 май никой не го е виждал на публично място, сега убиха и Пригожин. Не знам Путин как издържа с тия постоянни нещастия около него.
95
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските мегафони виждам, че тежко преживяват загубата на любимите вагнеровци. Другаре, вие нали бяхте против нацизма (дето уж заради това Джуджа нападна Украйна)? С огромно облекчение ще научите, че шефа на Вагнер е изрисуван с нацистки и ЕсЕс символи, а Вагнер е любимия компизитор на нацистите. Следователно, разчистването на вагнеровци представлява директна победа над Нацизма. Трябва да благодарите на смелите укрински войници, осъществили това денацифициране на Попасна.
94
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно е някаква мода журналистите да поставят въпросителни в заглавията на новините си. Очаквате ние да ви отговорим ли, какво? Аз очаквам информация, а не въпрос на който да отоварям аз.
93
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоалетните чинии са в Русия!
92
4
 
1
 
! Отговори
Бум преди 1 година
Е й?!
91
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
90% от всички психично болни са в Русия.
90
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това са мокрите сънища на зеленски.. някой вярва ли?
89
6
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Анонимен: И сибир , но временно :)
88
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги ми става хубаво на душата като чета за убити за рашисти. Даже няма да ги търсят, там ще изгният. :)
87
5
 
9
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Аз вярвам на Кремълската пропаганда..."Их там нет"! Украинците също казват, че тях вече ги няма !
86
1
 
3
 
! Отговори
чукчата преди 1 година
Чукотка е в русия..
85
6
 
16
 
! Отговори
факт преди 1 година
Над 100 военни от Вагнер са мъртви, следват 200 каддировци
84
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците,освен да се бият и крадат-друго не може да правят.Ама май вече и да се бият не могат,щом са опрели до вагнер
83
2
 
11
 
! Отговори
Кек преди 1 година
От днес Вагнер ще бъде прекръстен на Дедо Ивангер
82
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече доста източници твърдят, че Пригожин е ликвидиран. Не се знае, дали всички не копират един източник обаче. Ако е вярно, ще е голяма ирония как бива ликвидиран като обикновен терорист, в същия стил както САЩ и Израел ги трепят без да им мигне окото. Украинците очевидно вече са добре въоражени и минават в настъпление.
81
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
киев е предградие на москва..
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
останаха само моцарт, шуберт и бетховен!
79
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментарите под тази публикация трябва да бъдат документирани и анализирани в научен труд по психиатрия. Това, че украинците са ударили щаба на Вагнер е факт, който самите руснаци не крият. Но българските русофили отричат. За научен труд сте, ей.
78
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 109 "Поредните лъжшиви простотии. Вагнер няма щаб." Не бъди скромен. То и Вагнер няма. Мдаааа. :))))

Спонсорирани публикации