Над 70% от ромите у нас не са ухажвани от политици през този месец

29,1% нямат доверие в институциите
7 юни 2024 16:27, Нели Христова
60
Над 70% от ромите у нас не са ухажвани от политици през този месец
Снимка: БГНЕС

Проучване в България разкри, че 70,9% от ромите не са били потърсени от политическа партия през последния месец. Проучването включва 1056 роми и е проведено от "Глобал Метрикс" ООД, София за Associazione Roma for Democracy - Италия в периода 23-31 май 2024 г.

Заради евроизборите тази седмица, Фондация „Рома за Европа", която защитава 12-те милиона роми в Европа, призова партиите да не пренебрегват най-голямото малцинство на континента. Фондацията насърчи партиите да се поучат от Петер Магяр, който се възползва от общественото недоволство от икономическите проблеми на Унгария и предприе рядката стъпка да посети бедстваща ромска общност по време на националната си предизборна обиколка в близо 200 града и села. Това е смел ход на политика, който потенциално ще му спечели подкрепата на най-голямото малцинство в страната.

Водещите политически партии пропускат важна възможност, обяснява Желко Йованович, председател на Фондация "Рома".

"Установихме, че неуспехът на политиците да достигнат до най-голямото малцинство има отрицателни последици. Пренебрегването им от основните партии, съчетано с икономическото неравенство и дискриминацията, с които ромите често се сблъскват, подкопават доверието и вярата в демокрацията сред ромите, като ги карат да се въздържат от гласуване и друга политическа дейност.  Или, което е още по-лошо - тласкат ги в ръцете на антиевропейските сили.

Според скорошно проучване в Румъния, 73% от ромите са заявили, че никоя политическа партия не се е свързала с тях през последните две седмици. Проучването, в което са участвали 1018 роми, е проведено между 16 и 27 май 2024 г. от IPSOS S.R.L Букурещ за Associazione Roma for Democracy-Italy. Отделно проучване в България разкри, че 70,9% от ромите не са били потърсени от политическа партия през последния месец. Проучването включва 1056 роми и е проведено от „Глобал Метрикс" ООД, София за Associazione Roma for Democracy - Италия в периода 23-31 май 2024 г.

"Ромите, сред които има най-много млади хора, трябва да бъдат очевиден електорат, към който политиците, ангажирани с равенството, демокрацията и върховенството на закона, да се обърнат и да предоставят обществени услуги", добави Йованович.

Делът на децата под 15-годишна възраст сред ромите в ЕС е два до три пъти по-висок, отколкото останалата част от населението. Това означава, че броят на ромите ще бъде по-висок и сред следващите поколения граждани, които имат право да гласуват и да се кандидатират за постове. Например, до 2035 г. ромите ще съставляват около 20% от гласуващите в България.

Доверието в политическите институции сред ромите е ниско. 29,1% от анкетираните в България и 30% в Румъния заявяват, че политическите партии, включително семействата на партиите в Европейския парламент, „дават обещания, но не предприемат конкретни действия". 47,8% от респондентите в България заявяват, че „политиците не се интересуват какво мислят хората като мен". В Румъния 37% от анкетираните са напълно съгласни с това твърдение, а 30% са съгласни.

На въпроса дали членовете на Европейския парламент "могат да защитават вашите интереси и притеснения", 38,3% от анкетираните в България и 33% в Румъния са отговорили "изобщо не".

"Ромите са разочаровани от начина, по който демокрацията, както и проевропейските партии, политици и правителства, се отнасят към тях през последните 20-30 години. Това оставя много роми отворени за антидемократична/авторитарна политика с наклонности, които са отвъд въздържането от гласуване и други начини на политическо участие.

Занапред фондацията ще инвестира повече в изследвания на политическите нагласи и предпочитания сред ромите и по този начин ще представи гласовете на нашите общности като избиратели на медиите и политически заинтересованите страни", обясни той.

Преди изборите фондацията и нейната мрежа от членове, ръководени от роми, публикуваха и своята стратегия „Ромите за Европа 2030", в която се посочват начините за реализиране на пълния потенциал на ромите чрез стратегически инвестиции в образованието, обучението, демократичното участие и културните производители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"ухажвани" означава даване на пари нали така? Цената на тия избори е 100лв на глас минимум и явно някои са очаквали парите. И ако 70% не са били ухажване, то и останалите 30% са достатъчни да изкриви вота
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи така: Цингурел, роден в България, като отиде в Германия и се върне отново в България, каква че е Германец. Цингурел, роден в България, като отиде във Франция и отново се върне в България, казва че Французин. Ми тогава, защо Руски Цингурел като дойде в България и се върне обратно в Русия казва че е Българин? Някой може ли да го обясни, това комунистическо явление.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тоя политически цирк с увещанията свърши господа съветници от понеделник работа ви чака.Мислете с тия глави успех на всички приятели в неделя които и да победи го чака работа останалото е приятелство другото няма значение в Ловеч дано изградите един хубав град.Успех господа съветници и евродепутати в Ловеч амин
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Резултат от ПЕТИЛЕТЪЧНИТЕ ПЛАНОВЕ ПО ВРЕМЕ НА КОНГРЕСА НА ПАРТИЯТА БКП УКРОТИТЕЛКА НА НАРОДА БЪЛГАРСКИ.. Щом от един Цингурел и една Цингурелка на село преди 1944г., а сега са 144 цингурелчета.. които в момента пишат по форумите и се представят като анти Българи... ПРАВДА...добре ще направите, ако ИЗБЕРЕТ ПАРТИЯ, която да изпрати "РАЗВЪДЕНАТА" от СССР в нас "ЦИНГУРЕЛИЯ" по времето на вашия любим "СОЦИАЛИЗЪМ" - МЪРЗЕЛ обратно в Гърция, Туркия и Русия!
47
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, че са ромите, та да има с кого да се оправдавате за некадърноста, зависта, предателството и пр:::::тията си, все ваши национални характерни черти! -)))))))
46
0
 
5
 
! Отговори
43657 преди 1 месец
Не, са ухажвани защото си имат вече цена от 50 до 100 ЛВ. всички го знем
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки български селянин си е правел на собствената частна земя Райска Градина. По селата всяка неделя са се извивали ХОРА и РЪЧЕНИЦИ... като за радост ***, който е живеел в края на селото е изкарвал мечката... той е бил един в цялото село заедно със своята кокетка-цингурелка и си имаха по едно ромче, което го обучаваха, как да възпитава детенцето на мечката. След 1944г. Изкорениха земите на Българина! Вкараха ги в ТКЗСето. Цингурелата се комунизира и българката престана да ражда!
44
1
 
4
 
! Отговори
Вай, малее...! преди 1 месец
Лоша работа, брътчееед..., дори и ромите вече не вярват на политиците и държавните институции... Излиза, че политиците лъжат и крадат повече от ромите, бе???
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПРАВДА... Не става въпрос за толерантност и не толерантност. Става въпрос за Неоспорим Факт, че Комунизма е развъдник на ЦИНГУРЕЛИЯ и превръщането и от България в Цингурелия. Преди 1944 година нашите деди са имали земи, биле са земеделци, производители и тук таме е имало цингурел....
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спомняте ли си.. Имахме един Плевльо - Български Президент? Семейството на Плевльо идва от Драмско днешна Гърция. Според Васин Кънчов ("Македония. Етнография и статистика") в началото на 20 век Драма има 9 040 жители, от които 6 300 турци, 1 500 гърци, 350 българи, 300 власи, 240 роми, 150 евреи, 50 черкези и 150 други. Но и кой е Плевльо? От каква Родствена и Умствена Порода е ? Много е малък българският процент там, за да е българска порода! Ми тогава ко парай да е Президент на Българския?
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо повече: "мижитуркащият" им инстинкт за самосъхранение (не и без намесата на паническия страх от унтерите) придоби извратена форма на родопредателство, на нагаждачество към модерната пендерастИя, и винаги актуалното чуждопоклонничество. Проблема на това зомбирано от комунистите общество е нежеланието да анализира причините за случващото се: Почва се: "Виновен е тоя - оня, а не аз", "далеч съм и не ме засяга", "да го духат бедните, старите, болните", "браво на смелите роми"...
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мен защо не дават пари за гласа? Ще ги съдя в страсбург!
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи да разбираме, че през предните месеци са ухажвани ? Кога ще се вземат младите ?
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Веднага да бъдат сезирани всички възможни международни общности и България да бъде осъдена в Страсбург заради това, че цял един месец политиците не са ухажвали тукашните индийци! Присъдата разбира се да се изразява в цифри - крупна сума, която да е месечна издръжка за всяко лице от индийски произход с бълг.гражданство и тази издръжка да се получава чак до следващите избори!
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунистите направиха от българите едни хрисими, власто - и цингурело-боязливи същества, неспособни да се борят, във всеки смисъл, за правата си, да фащат пътя към малкото останали (но също бързо циганизиращи се) бели общности по света, оставяйки беззащитните си роднини на пълен цингурелски произвол.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цингурелът Тодор Замфиркьов (Живков) достатъчно се постара да даде тласък на мaнгaлcкaтa раждаемост (пък и нали юдейският комунизъм колеше и пращаше по лагеритепротивниците на противоестественото "равенство, БРАТСТВО и дружба между "народите". Западът тогава все още беше "бял", когато люпилнята за азиатски глиcти в България излезе извън всякакъв контрол.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойко направи така, че ромите вече са по-богати от коренното българско население.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се различи цингурелин от тъмен българин, може по следния начин - цингурелите имат лилав цвят под ноктитец, докато българите имат розов. Това ме научи един европейски специалист.
33
0
 
4
 
! Отговори
ПРИПОЗНАХ СЕ преди 1 месец
Този белокосия го направих на Костадинов за миг. Доста си приличат.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжат ни за действителния им брой официално казват че били 250 хиляди е как ще е вярно само в Столипиново отиват към 100 хиляди ами квартал Надежда в, Сливен казват че са между 30 и 50 хиляди във всеки по голям град има такива гета някои по малки градове са почти ромейски, селата, са, техни това Новозагорска, Сливенска, Казанлъшка, Ямболска и др околий бял човек не може да видиш