Масово изнасилване на манекенки край Йоханесбург, изнасилвачите - имигранти?

Кои са "зама-зама" и защо ги подозират...
20 авг 2022 11:50, Петя Славова
174
Масово изнасилване на манекенки край Йоханесбург, изнасилвачите - имигранти?
Снимка: БГНЕС


"Те са изнасилвачите": след масовото изнасилване на манекенки край Йоханесбург

Осем манекенки станаха жертва на брутално масово изнасилване край Йоханесбург. Местните хора са убедени, че извършителите са т.нар. "зама-зама" - нелегални имигранти златотърсачи, предава "Дойче Веле". Кои са "зама-зама" и защо ги подозират?

Те заснемали музикален клип, когато били нападнати. Въоръжени маскирани мъже принудили филмовия екип да легне на земята, след което постъпили особено брутално: осем от членовете на екипа били манекенки - млади жени на възраст между 19 и 35 години. Всички те били изнасилени жестоко, някои от жените - до десет пъти, като сексуалните издевателства продължили часове. "Затворих очи и започнах да плача, когато видях какво правят с моята приятелка. Непосредствено след това започнаха да изнасилват и мен", разказва по-късно една от жертвите на бруталното престъпление.

На финала нападателите прибрали ценните вещи и апаратурата на екипа и изчезнали в нелегалните златни мини, които всъщност са отдавна затворени. Полицията пристигнала на местопрестъплението час по-късно, но успяла да залови заподозрените. Двама от тях били застреляни, а общо задържаните са повече от 120. Междувременно седмина са обвинени в изнасилване, но местните жители начаса се впускат да издирват и други заподозрени. В резултат избухва трупан с години гняв, смесен с обилна доза ксенофобия, тъй като местните са убедени, че извършителите са т.нар. "зама-зама".

Взривоопасно

"Зама-зама" - това са нелегалните златотърсачи, които търсят злато във вече закритите мини. В случая мини е доста преувеличено - обичайно става дума за дупки в земята, под които има пещери, където може би се намира още някакво злато. Мините от този вид в околностите на Йоханесбург, който е най-големият град в Южна Африка, са хиляди.

Около две трети от т.нар. "зама-зама", които копаят в тези мини, са нелегални имигранти от Лесото, Зимбабве, Мозамбик и Малави. Има обаче и южноафриканци, останали без работа след затварянето на мините. Междувременно "зама-зама" са създали истинско паралелно общество около мините, в което важат техните собствени закони.

Голяма е вероятността "зама-зама" действително да са извършили бруталното престъпление, но до момента вината им не е доказана. Местните жители обаче са убедени в правотата си - и не бездействат. Въоръжени с тояги и чукове, те нахлуват в колибите на "зама-зама", изхвърлят покъщнината им и ги подпалват. Много от нелегалните мини са междувременно засипани.

"Не можем да постъпим другояче - трябва да действаме, след като полицията не предприема нищо", казва местна жителка. А говорител на управляващата партия АНК заяви: "Започнахме лов на нелегалните чужденци. Те вече не бива да се чувстват сигурни в Южна Африка". Но и той не спомена, че към 30 процента от т.нар. "зама-зама" са южноафриканци. В последните дни полицията с големи усилия успя да предотврати линчове.

"Изнасилвания всеки ден"

Местните жители обвиняват полицията, че от години не предприема нищо срещу нелегалните златотърсачи. "Тук, в нашата община, изнасилванията са едва ли не нещо нормално. Случват се ежедневно", твърди местна жителка. В повечето райони ситуацията е толкова опасна, че местните сами са си наложили вечерен час от 18:00 нататък.

Има дори обвинения, че полицията получава подкупи от "зама-зама", за да прикрива престъпленията им. Според местните именно златотърсачите са виновни за изключително високата дори за южноафриканските мащаби престъпност около нелегалните златни мини.

Според официалната криминална статистика в Южна Африка на всеки 12 минути се случва изнасилване. В действителност обаче тези престъпления са много повече, тъй като за огромната част от тях не се съобщава.

Събирането на доказателствата за бруталното изнасилване на осемте манекенки ще продължи още няколко дни, провеждат се и ДНК-анализи. Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса осъди ужасяващото деяние, но предупреди да не се пристъпва към саморазправа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
1
 
! Отговори
V преди 1 година
Когато продължават да възпитават мъжете, че било хубаво за тях да са имали много жени, че е вечно модерно и да ги наричат с захаросани определения. От психически тормоз, нежелание за сериозни връзки, изневери и оправдаване им с това, че е мъж, изнудвания, принуди, изнасилвания и убийства, за да не се разкрие насилието. Неща от, които страдат всички. Първо в живота страдат, после след смъртта извършителите.Сами разсъдете редно ли е да се възпитават така момчетата? И така минават хилядолетия
124
0
 
1
 
! Отговори
Теди преди 1 година
ЖИВКО ДАВИДОВ ВСЕ ЩЕ ДА Е ЧУЛ ИЛИ ВИДЯЛ НЕЩО С НЕДЖЕБЕТО ДАВИДОВОТО
123
0
 
2
 
! Отговори
Теди преди 1 година
ЖИВКО ДАВИДОВ ДА ГО ИЗВИКАТ ЗА СВИДЕТЕЛ
122
0
 
12
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
В същата държава ЮАР от години с прокарват закони, които задължават големите компании да назначават в управата си че.рн.и. Без значение, че не стават за *** на зеле.
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Питам Препоръчват ти ги
120
3
 
3
 
! Отговори
Златна треска преди 1 година
Търсели са злато в дупките, нали са пишман златотърсачи. Досещате се, че нищо не са намерили, освен че са си намерили белята с тези манекенки Манекенките не прощават! Не си ли платиш, става изнасилване.
119
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултатите от края на апартейда.
118
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богатите южноафриканци с удоволствие се снимат със слоновете, за чиято защита се борят и правят дарения в тази борба, но малко се интересуват от живота и сигурността на преобладаващото население. Така че от случая с манекенките никой не е изненадан там.
117
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То в Европа отдавна има места като Марсилия и Малмьо, където престъпността е до небето, ама не е полит коректно да се говори за проблема
116
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен118 Наясно ли си кои държави са в БРИКС. Значи първо пишеш, че в Латинска Америка и ЮАР стават най-много убийства, после че в БРИКС били малко. Кое последно?
115
20
 
17
 
! Отговори
Питам преди 1 година
Манекенките оплакват ли се , или се хвалят ?
114
7
 
23
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 година
Гледам, чета през 2-3 реда, в някъв градбург, някви мигранти, двама от изнасливачите били застреляни, 70 арестувани, 7 обвинени и си викам - бре, германците ги почнаха най-после ислямските помияpи, ще почнат да изриват нашествениците... до година-две европа ще се изчисти... Пък то ... в южна африка. ехдагоеба.
113
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже, какви животни!
112
3
 
23
 
! Отговори
Мътематик преди 1 година
Откога Йоханесбург е център на Европа? Пак сте пушили цигари зад училището, вместо да сте в час по география.
111
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изнасилвачите са психопати и трябва да бъдат елиминирани, без значение дали са имигранти златотърсачи, католически свещеници или треньори на олимпийци.
110
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не си измисляй. Русия е примерно на 60-то или 70-то място, а на на 4-то. В десетката са държави от Латинска Америка и в края и от Африка.
109
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига си измисля ***, какво ми коментираш БРИКС, Китай нямат много убийства, а Русия е на 4то място в целия свят, със 60% повече убийства от САЩ където всеки втори цветен м..гал носи оръжие. Дъното на дъното е Рашъ
108
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-много убийства на човек от населението и а в някои държави от Латинска Америка, които са под опеката на САЩ. Примерно Хондурас с 90,4 убийства на 100000 човека население. ЮАР е също с много убийства - 30 на 100000. Като цяло в БРИКС убийствата на човек от населението са почти два пъти по-малко, отколкото в САЩ.
107
21
 
4
 
! Отговори
полупсихо преди 1 година
До Анонименкак Путин е виновен за това?Ами с конфликта в Украйна африканците останаха без храна Украйна и Русия доставяше зърно за 1/3 от Африка. Гладните са по мините и се другират в дупките с химикали.Дано със зърнения коридор от договора между Русия,Турция ,Украйна и ООН сега да имат зърно за да не се юрне 1/3 от Африка към Европа ...Путин е виновен -частично, но достатъчно .
106
13
 
12
 
! Отговори
Баро Вкаров преди 1 година
Охххх котьо,и аз искам некой здравеняк "зама зама"!

Спонсорирани публикации