Масово изнасилване на манекенки край Йоханесбург, изнасилвачите - имигранти?

Кои са "зама-зама" и защо ги подозират...
20 авг 2022 11:50, Петя Славова
174
Масово изнасилване на манекенки край Йоханесбург, изнасилвачите - имигранти?
Снимка: БГНЕС


"Те са изнасилвачите": след масовото изнасилване на манекенки край Йоханесбург

Осем манекенки станаха жертва на брутално масово изнасилване край Йоханесбург. Местните хора са убедени, че извършителите са т.нар. "зама-зама" - нелегални имигранти златотърсачи, предава "Дойче Веле". Кои са "зама-зама" и защо ги подозират?

Те заснемали музикален клип, когато били нападнати. Въоръжени маскирани мъже принудили филмовия екип да легне на земята, след което постъпили особено брутално: осем от членовете на екипа били манекенки - млади жени на възраст между 19 и 35 години. Всички те били изнасилени жестоко, някои от жените - до десет пъти, като сексуалните издевателства продължили часове. "Затворих очи и започнах да плача, когато видях какво правят с моята приятелка. Непосредствено след това започнаха да изнасилват и мен", разказва по-късно една от жертвите на бруталното престъпление.

На финала нападателите прибрали ценните вещи и апаратурата на екипа и изчезнали в нелегалните златни мини, които всъщност са отдавна затворени. Полицията пристигнала на местопрестъплението час по-късно, но успяла да залови заподозрените. Двама от тях били застреляни, а общо задържаните са повече от 120. Междувременно седмина са обвинени в изнасилване, но местните жители начаса се впускат да издирват и други заподозрени. В резултат избухва трупан с години гняв, смесен с обилна доза ксенофобия, тъй като местните са убедени, че извършителите са т.нар. "зама-зама".

Взривоопасно

"Зама-зама" - това са нелегалните златотърсачи, които търсят злато във вече закритите мини. В случая мини е доста преувеличено - обичайно става дума за дупки в земята, под които има пещери, където може би се намира още някакво злато. Мините от този вид в околностите на Йоханесбург, който е най-големият град в Южна Африка, са хиляди.

Около две трети от т.нар. "зама-зама", които копаят в тези мини, са нелегални имигранти от Лесото, Зимбабве, Мозамбик и Малави. Има обаче и южноафриканци, останали без работа след затварянето на мините. Междувременно "зама-зама" са създали истинско паралелно общество около мините, в което важат техните собствени закони.

Голяма е вероятността "зама-зама" действително да са извършили бруталното престъпление, но до момента вината им не е доказана. Местните жители обаче са убедени в правотата си - и не бездействат. Въоръжени с тояги и чукове, те нахлуват в колибите на "зама-зама", изхвърлят покъщнината им и ги подпалват. Много от нелегалните мини са междувременно засипани.

"Не можем да постъпим другояче - трябва да действаме, след като полицията не предприема нищо", казва местна жителка. А говорител на управляващата партия АНК заяви: "Започнахме лов на нелегалните чужденци. Те вече не бива да се чувстват сигурни в Южна Африка". Но и той не спомена, че към 30 процента от т.нар. "зама-зама" са южноафриканци. В последните дни полицията с големи усилия успя да предотврати линчове.

"Изнасилвания всеки ден"

Местните жители обвиняват полицията, че от години не предприема нищо срещу нелегалните златотърсачи. "Тук, в нашата община, изнасилванията са едва ли не нещо нормално. Случват се ежедневно", твърди местна жителка. В повечето райони ситуацията е толкова опасна, че местните сами са си наложили вечерен час от 18:00 нататък.

Има дори обвинения, че полицията получава подкупи от "зама-зама", за да прикрива престъпленията им. Според местните именно златотърсачите са виновни за изключително високата дори за южноафриканските мащаби престъпност около нелегалните златни мини.

Според официалната криминална статистика в Южна Африка на всеки 12 минути се случва изнасилване. В действителност обаче тези престъпления са много повече, тъй като за огромната част от тях не се съобщава.

Събирането на доказателствата за бруталното изнасилване на осемте манекенки ще продължи още няколко дни, провеждат се и ДНК-анализи. Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса осъди ужасяващото деяние, но предупреди да не се пристъпва към саморазправа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
7
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Пак ли дойче веле?
64
9
 
13
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
Меркел е гадна Стара лелилчка, но няма нищо общо с Ю. Африка.... Глупав русороб! Май ти трябва почивка от тва тролене...
63
12
 
8
 
! Отговори
А сега преди 1 година
Резултат от политиката на Меркел!!!
62
0
 
35
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
Да де, ама на Нелсън Мандела му ръкопляскаше целия свят навремето и сълзи от умиление проливаха. Даже нобелова награда за мир май му дадоха. И сега какво?
61
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както виждате и в Южна Африка не е безопасно, въпреки че е богата и демократична.
60
12
 
5
 
! Отговори
Демокрация и точка преди 1 година
Петичка Славова пусна матрЯл на русофилите за сатърдейски оувъртайм тролинг. Давай другаре да ви чуя, една по една русофилските опорки да се изговорят, за ЕС и разпадането, за газа и студуването, за бананите и ТЖ аре бе не ви чуваме, плоскоземи с плоскоземи.
59
3
 
25
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
Местните сега ще се саморазправят с тия ***. В Индия правят същото. Само при нас когато искаш да се защитиш себе си или семейството си те наричат расист!
58
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не казва че Йоханесбург е в Европа! В Европа има ли много африканци? Май, май... В Африка на всеки 12 Мин се извършвало едно изнасилване според статията, но в действителност може би положението е по лошо , пак според статията! Въпросът е тези африканци като дойдат на европейска земя продължават ли да изнасилват или не? Прикриват ли се от европейските медии такива изнасилвания? Примерно в новогодишната нощ в Кьолн?
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
там екипите на спешна помощ носят бронежилетки
56
1
 
2
 
! Отговори
До демокрация и преди 1 година
ТочкаПий си лекарствата
55
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Културни особености. И тия после ми идват тука и искат да ги уважавам и храня, а в замяна те носят своята "култура" със себе си.... Аре мерси!
54
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Йоханесбург нее в Европа. Това сведение на невежите.
53
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето защо е нужно в такива общества да има диктатура, за ЮАР диктатура на белите. При апартейда, ред и дисциплина, който кривне получаваше куршум.
52
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че троловете не четат статиите е ясно, ама да си мислите че Йоханесбург е в Европа щото така ви звучи и да намесвате Меркел е вече жалко. Палячовци.
51
15
 
18
 
! Отговори
Демокрация и точка преди 1 година
Колко евтина рушлямска пропаганда. ЮАР е на 10000 км от тука, вече над 70% от населението са цветнокожи, изнасилванията са от миньори дошли от Свазиленд и Заир, но русофила само това чака. Идеално заглавие под което да повтаря за Меркел, разпадане на ЕС, колонии и другите русофилски глупости. Много евтино, ама много много евтино!
50
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое НПО защитава зама-зама?
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХахахаМного си ***,прочети къде се намира Йоханесбург.
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога да очакваме пускането на музикалния клип?
47
9
 
12
 
! Отговори
DW=WC преди 1 година
Крещящо заглавие,безсмислена статия,загуба на време...
46
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според официалната криминална статистика в Южна Африка на всеки 12 минути се случва изнасилване. В действителност обаче тези престъпления са много повече, тъй като за огромната част от тях не се съобщава. --- Колко африканци прие Европа? Колко от тях са извършили изнасилване в Европа? Изнасилването част от африканската култура ли е?

Спонсорирани публикации