След аварията в "Чернобил" през 1986 г. в Бавария още растат радиоактивни гъби

При голяма консумация водят до рак на костите
76
След аварията в "Чернобил" през 1986 г. в Бавария още растат радиоактивни гъби
Снимка: Duernsteiner, Pixabay

В Южна Германия все още има диворастящи гъби, замърсени с радиоактивен цезий, десетилетия след ядрената авария в Чернобил, предаде ДПА, позовавайки се на ново проучване, публикувано вчера.

Резултатите от най-новото проучване на Федералната служба за радиационна защита (ФСРЗ) показват, че гъбите са замърсени с изотопи на цезий-137 с произход от ядрената авария в Чернобил през април 1986 година. Изследователи на рака казаха, че цезий-137 може да се натрупва в тъканите на костите и да увреди генетичния им материал. В дългосрочен план това би могло да доведе до заболяване от рак на костите и левкемия.

Всяка година ФСРЗ изследва за наличие на изотопа диви ядливи гъби на осем места в южногерманската провинция Бавария. На някои места са били отчетени над 4000 бекерела цезий-137 на килограм гъби. Горната граница за продаваните по пазарите гъби е 600 бекерела.

Рисковете за здравето обаче са минимални. Излагането на радиация е сравнително минимално, когато дивите гъби се консумират в нормални количества. И все пак ръководителката на ФСРЗ Инге Паулини посъветва берачите на гъби в Бавария да ги ядат в умерени количества, "за да избегнат ненужно излагане на радиация". /БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: Чернобилгъбибавария
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде да престанете да плашите хората с измишльотината за смъртоносната радиация. Навремето ни набиваха в главите глупости. След атомната бомба нищо живо не вирее хиляда години бла, бла. Нагасаки и Хирошима вижте. В Чернобил вижте. Животът си тече и за растения, животни и хора без никакви потвърждения на това дето сме ,,учили,,.А щом лъжат за нещо толкова очевадно, значи е точно обратното.
13
5
 
24
 
! Отговори
Прайд преди 1 година
А за боледуващите в Сърбия от краварските уранови бомби никой нищо вече не споменава ?! Има в няколко села стотици починали от радиациата докарана от натовските демократи !
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цезий 137 има период на полуразпад 30,15 до 30,2 години, само че от аварията в Чернобил минаха 36 години. За тези които не могат да смятат, пояснявам - аварията беше през 1986г, сега сме 2022. Следователно въпросния цезий все пак се е разпаднал. Реално най-опасен е плутония, само дето този в Бавария вероятно не е точно от Чернобил. Разбира се статията е политкоректна, можем да плюем само Русия.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен звучно да се изсмея на тази глупост,друго не може да направи човек..и между другото държи ли някой сметка на тези журналисти за писането на такива глупости...
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не стане да започнат да никнат ядрени гъби, че тогава Чернобил ще ни се види като детска шега.
9
3
 
14
 
! Отговори
мда преди 1 година
Никакви радиоактивни гъби няма в Бавария. Поредното всяване на страх.
8
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче не казват нищо за норвежката сьомга с район на улов FAO 61 (Фукушима). Аз винаги държа една такава в хладилника, за да свети, защото му изгоря лампичката, а е със специален цокъл.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радиоактивните стронций, цезий и плутоний имат много дълъг период на полуразпад. Цезий 137 има период на полуразпад 30,15 до 30,2 години, Плутоний 238 - 88 години, Плутоний 240 - 6537 години, Стронций над 28 години. Основният замърсител, който фактически определя радиоекологичната обстановка за години и десетилетия на засегнатите територии, е цезий-137. Хората навремето не знаеха за Аварията. Научихме седмици по-късно. На 1 май 1986г. на манифестацията заваля ръждив дъжд. Властите пазеха тайна.
6
5
 
23
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 1 година
Точно в този район е най-голямата АЕЦ в Германия . През 1977 се е случила най-голямата авария - изтекла е много радиоактивна вода .Това удобно се спестява в новината .
5
10
 
16
 
! Отговори
Пияния помак преди 1 година
Едно време в Родопите беше най-силна радиацията от Чернобил. Сега през ден бера по 10кг. манатарка и всичко продавам на кръчмите по 15лв. килото. Софиянските туристи много ядат радиоактивна гъба. Аз ям само тешешка мръвка, овче мляко и си пия ракията.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И без това никой не ги бере - много бързо бягат.
3
15
 
21
 
! Отговори
Баба Пена от моста преди 1 година
До АнонименИстината е ,че Европа е много по-замърсена от радиацията на бомбардировките с обеднен уран в Сърбия, там хората си *** масово от рак и не се говори за това!
2
12
 
14
 
! Отговори
Теодоро преди 1 година
ПОРЕДНАТА ОПАШАТА ЛЪЖА
1
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това откъде го изкопаха след 50 г чернобил

Спонсорирани публикации