Как Швейцария задържа инфлацията на ниско равнище?

В алпийската страна тя е малко над 3%, а в еврозоната - 9%
Обновена: 27 авг 2022 09:18 | 27 авг 2022 08:57, Елка Василева
65
Как Швейцария задържа инфлацията на ниско равнище?
Снимка: архив, БГНЕС

Високата инфлация е най-сериозният проблем в редица страни на Стария континент, а само в еврозоната тя е почти 9 процента. Има обаче една страна в Европа със сравнително ниска инфлация. Това е Швейцария.

С инфлация в страната малко над 3 процента цените в Швейцария остават сравнително стабилни. Според експерти една от причините е стабилността на швейцарския франк, подсигуряващ стабилна покупателна способност, предаде bTV.

Още по темата
Друг много важен фактор са цените на електроенергията. Докато в Германия тя бележи ръст от 22%, то в Швейцария увеличението е едва малко над 3%. Според експерти това се дължи на сравнително затворения пазар за електроенергия в страната. С помощта на различни технологии те успяват през по-голямата част от годината да удовлетворяват нуждите на населението и бизнеса. Това е и причината да не се усеща толкова силно сътресенията на световните пазари.

Ценообразуването в страната същи е важен за ниската инфлация. При определяне на крайната цена основна тежест в много от случаите има положеният труд, а не цената на суровините и продуктите.

Пример може да се даде с хляба, защото при него основна тежест при ценообразуването в Швейцария има трудът.

Според данните средно килограм хляб в Швейцария струва в евро 5,5 евро, а в Германия 2,4 евро. Как работи механизмът, ако цената на брашното е поскъпнала с 10 цента.

Еднакво увеличение на брашното от 10 цента ще доведе до поскъпване на 2% на хляба в Швейцария и 4% в Германия. Ако и България бъде вкарана в таблицата, при нас процентът ще е още по-висок заради по-ниската цена на труда.

Друга отличителна черта на швейцарците е особеното внимание към родното им производство. То предвижда вносът на продуктите от чужбина, само ако те не представляват директна конкуренция за местните производители. В Швейцария работят и механизми, с които дори и вносните стоки да идват от страни с по-висока инфлация, тя да не бъде усетена в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скъпо и скучно. Нещо не останах очарован от тази държава. Не виждам как ше има индлация, като те вече са им ги нахендрили яко цените отдавна. Дори внстатията си гонпише, че си олащат два пъти по-скъпо храната още от преди инфлацията. Нахендрени отвсякъде.
52
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Там е толкова скъпо,че няма накъде цените да се вдигат още.
51
1
 
3
 
! Отговори
Ами лесно: преди 1 година
Нямат си Буци,***,Ботокс, Муфтаджийски, КантардитУ, Бикоф,Сачевъ, Даритковъ, АнгелковЪ,Кики,Кокор, ГУГ лена, Мравояд, Гном, Свирчев, Станишеф, Доганя, Карагьола, Корни, Царя, Костоффф, Коня, Плювню, Младенов, Луканоф, Нейнски, Паси и още знайни и незнайни продажници от прехода, пребоядисани и с разтворени широко бузи за крадене от народа. Ето защо!
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах Кирчо 18% инфлация , а там 3%... Пълен Провал
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50- ШВЕЙЦАРИЯ РАБОТИ ПЛЪТНО С НАТО БЕЗ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ НЕГО- ТАМ СЕ ПРЕОСМИСЛЯ КАКВИ РАМКИ НА СЪТРУДНИЧЕСТВО С НАТО МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ СЛЕД КАТО РУСИЯ НАПАДНА УКРАЙНА.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ШВЕЙЦАРИЯ НЯМА ПРОСТО КИРЕ, ГОЛЯМ ИЗМАМНИК, ДРУГАРИТЕ ГЕЧЕВ, НИНОВА И БОЖАНКОВ, НЯМАТ И МРАВОЯДОВ И ХАДЖИПРАШКОВ, НЯМАТ ОЛИГАРХИЯ И ЧЕРЕПИ- ЕТО ЗА ТОВА НЯМАТ 17.4% ИНФЛАЦИЯ, НО ЗАТОВА ПЪК НИЕ ИМАМЕ ТЕХНИТЕ ЦЕНИ НА ХРАНИ.
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцария прави часовници и шоколади затова там хората живеят добре.
46
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцария не е в НАТО и ЕС. Затова хората там живеят по добре и богатите си крия там парите.
45
5
 
18
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Фашистите в Швейцария, държат парите на цяла Европа, там сами може да си определят процента на инфлацията. Но ще дойде и техния ред!
44
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един Бойко и тря на Швейцария, два мандата само да му дадат и ги е опропастил
43
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
швейцария не е държава а сбирщина с 4 официални езика, затова искат да се движим по нейният път на хартия, тука да признаем турският за официален след 5 години като се обърне генофонда
42
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцария е страна мафит без никаква икономика и произвосдтво. Живеят добре от пране на пари на световната мафия - наркотици, човешки органи, укриване на данъци. Но скоро ще свърши, ще им остане само туризма, имат красиви планини.
41
5
 
13
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
Доста неграмотна статия.. основната причина за ниската инфлация в Швейцария е че валутата им е подсигурена със злато и не печатат пари *** кг както ес и щатите. Златното правило, което беше отхвърлено първо от щатите и Никсън, а постепенно и от Ес е причината страните вЕс да имаме нечувана инфлация, а страни като Швейцария, където още се спазва да е ниска...
40
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До гост -""средно килограм хляб в Швейцария струва в евро 5,5 евро" - повече не четох" - Беге синдоромец. Иска на него заплатката му да е висока, но всичко да е по-евитно от по бай тошуву време. Нали - някой да му работи за без пари. Много обича да се перчи на 3-ти Март, но ако има варинат да му робуват или слугуват за без пари, няма проблем. ДВУЛИЧНИ СЪЩЕСТВА СМЕ ... поне 80% от нас!
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гюнтер - Не е само часоници и шоколади, но и те покмагат. В Бъглария от какво имаме икономика/?
38
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На швейцарците им е лесно, нямат толкова много *** и русофили в страната....
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Vol'Jin - Аве .. ти не бее ли геройче от WoW?
36
2
 
4
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Не бе той знае много добре, че както през 1945 година Хер Швабен си е навъдил тук собствен елит, собствени ибрикчиии( ибрик турците наричат гърне в което се мие *** на височайша свиняяяя)!и така как умряха ония дето гръмната "Света София", а бяха Сакскобурготски слуги така да знаете може да се случат инциденти и непредвидени обстоятелства ...
35
2
 
2
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Много мръсен ход - има всичките си граждански и военни права - има право на самозащита и атака срещу него е атака срещу международното военно право, националното военно право и военното право на държава, която вече не съществува, но се явява легитимен юридически субект! Колко тъъъъпи трябва да сте да не се откажете!
34
3
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 21 преди 1 година
Само ти ли не разбра, че: 1) Преди 77 години чужда армия дава цялата власт в ръцете на малограмотни некадърници, учи ги как да я задържат с тотален терор и оставя тук за известно време - на изхранване, половин милион свои въоръжени войници, та неграмотните да се стабилизират на власт;2) 45 год. некадърниците вилнеят и накрая имат няколко години, за да подготвят ограбването на страната след като уж сдадат властта; 3) Предварително е подготвено техните внуци да останат на власт като уж-демократи.

Спонсорирани публикации