В Лондон протестират срещу поскъпването на тока и газа

Не са изключени социални сътресения през зимата
27 авг 2022 08:44, Елка Василева
92
В Лондон протестират срещу поскъпването на тока и газа
Снимка: архив, БГНЕС

Около 100 души се събраха пред сградата на британския енергиен регулатор Офджем (Ofgem), за да протестират гневно срещу покачването на цените и новия таван на сметките за ток и газ.

Протестиращите скандираха "Стига! Достатъчно!" и "Замразете печалбите, а не хората!", предаде БНР.

Протестът бе организиран от движението "Не плащайте", което цели да стартира масова кампания за неплащане на енергийните сметки след повишаването им от 1 октомври.

В петък Ofgem обяви 80-процентно увеличение на ценовия таван, което означава, че след 1 октомври средната годишна енергийна сметка на домакинствата ще възлиза на около 3550 паунда.

52-годишната Трейси Болдуин, работник в социалните грижи, заяви, че цените са астрономически и ще има смъртни случаи сред най-уязвимите, инвалидите и възрастните хора през задаващата се тежка зима.

Надигат се много гласове, включително на енергийни експерти, новият таван да бъде премахнат.

Протестът последва изявление на министъра на финансите Надим Захауи, чиито дни вероятно са преброени, ако Лиз Тръс стане премиер, в което той посъветва хората да започнат да правят строги икономии на ток и газ, обвинявайки варварската война на Владимир Путин за най-голямото поскъпване на живота във Великобритания от 50-те години на миналия век.

Политически наблюдатели коментираха, че макар и протестът снощи да е бил доста скромен, народното недоволство е очевидно и като се има предвид и засилващата се стачна вълна в много сектори, не са изключени социални сътресения през зимата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тепърва много ще протестират, там не са като нас заспали. От години се вдигат два пъти цените на парно и ток и всички спят. Водата от стотинки отиде на 3 лв., пак никой нищо, мръсен канал, подгряване и какви ли не измислици за да вдигат цената, а хората не реагират. Англичаните няма да траят да ги мачкат.
74
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До ххх---и така да е -Путин да е виновен Англичаните да си му правят сметката
73
15
 
2
 
! Отговори
До А. Що така бе ? преди 1 година
Така го обясняваш, все едно запада е наложил санкции първи! Русия избра този път, още през далечната 2014та. Преди 2014та всичко си беше ок. А Европа газ ще намери, Русия да му мисли...
72
6
 
20
 
! Отговори
А. Що така бе ? преди 1 година
Като налагахте санкции срещу Русия осем години беше добре, нали ? А сега...на крив министър Надим Захуй (вижте статията) Путин му виновен !? Ми отоплявайте се..кой ви пречи ? Газ има в целият свят, така поне казвахте като давахте зор Европа да се откаже от руския газ. Ей ви Америка през океана, Катар през два океана или Австралия през три океана !?? Свобода на словото (грешка)на избора....Важното е че налагате санкции на Русия и сега те ще умрат от студ и глад....може би. Да ама не !
71
3
 
6
 
! Отговори
До Елка Василева преди 1 година
Между другото със прозвунявания в УК до приятели стоките не са се увеличили много и електричеството също.. най много с 2,3 процента какви глупости пак говорите и пълните главите на хората .*** василева отново взе хонорар от Америка за статията !!!
70
1
 
13
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
До Америка е виновна: Много си прав, приятелю, лошото е, че няма как да обясним това на хората, особено на грантоедите, журналистите и повечето политици.
69
4
 
13
 
! Отговори
До 78 Знаеш ли преди 1 година
Има една поговорка !! Ако видиш , че няма на къде да бягаш и боят е неизбеше удряй винаги първи !!! Да го знаеш от мен !! Ако обстоятелствата се бяха стекли така , че да се чака оюе време Украйна със други сили на ЕС щяха да нападнат Русия и това е факт !Затова Русия започна първа не войната е вонната операция !! Защото ако беше война още първия ден щепе да влезе с огненото оръжие Лава и да изтрепе всички Азовци ! Но не го направи защото има мирни жители !
68
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само заврения зет може да ги оправи, ще продаде всичко на руснаците, американците и хора са нова боржуазия и ще цъфнат
67
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка е виновна.....АМА ДРУГ ПЪТ! Америка ли нападна Украйна? Или нападна Русия?
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БОРБАТА ЗА ПАЗАР МЕЖДУ РУСИЯ И САЩ В КОЯТО САЩ СПЕЧЛИ И ПРОДАВА ВЕЧЕ СКЪПИЯ СИ ГАЗ НА ЕС НО ЩЕ СПРЕ ХИЛЯДИ ПРЕДПРИЯТИЯ
65
4
 
26
 
! Отговори
Америка е виновна преди 1 година
Докато ЕС слуша Америка ще седи на Студено ! И не мислете че Русия ви е враг напротив Америка се явява такъв. Защото тя доведе европа до това положение със санкциите , които диктува на ЕС ! АМЕРИКА ИСКА ДА ДЕСТАБИЛИЗИРА ЕВРОПА !! АМЕРИКА НЯМА НУЖДА ОТ СИЛНИ СТРАНИ ТЯ ИСКА ДА Е ГОСПОДАР НА ПЛАНЕТАТА. Колкото по бързо се осъзнаете толкова по леко и лесно ще излезнем от тази ситуация !!
64
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е виновен а безумните ви санкции не са.
63
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това означава протест срещу правителството, защшото неговата политика доведе до това поскъпване. Истината е, че хората протестират срещу продажните управления на държавите си в цяла Европа. И от есента протестите ще стартират отново с още по-голяма сила. Продажниците трябва да бъдат свалени.
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3500 кинта на година... Не им знам заплатите, но в бг 1000 за дърва плюс още 1000 за ток - според доходите ни също не е промоция.
61
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"министъра на финансите Надим Захауи,", Садик Хан, кмет на Лондон.... Прекръстете тая безсмислена държава на Индия
60
3
 
25
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
"52-годишната Трейси Болдуин, работник в социалните грижи, заяви че цените са астрономически..." е някакви си 80% увеличение на цената на тока. Важното е да накажете Путин. Само че в Русия цените на тока не са увеличавани.
59
4
 
16
 
! Отговори
до 69 преди 1 година
100 човека, колкото тук протестираха срещу Газпром. Какво не ти харесва? Важното е че според министър Толуп Хашиш Путин Варварина е виновен.
58
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази публикация е типичен пример за манипулация на общественото мнение. Ако отвориш сайта и четеш само заглавията, виждаш, че в Лондон протестират срещу поскъпването и това ти остава в главата като "факт".Отваряш обаче и се оказва, че протестират 100 души в град с население от 10 милиона или иначе казано протестира 1 на 100.000.Мантрата на руското посолство е, че санкциите не работят, а в ЕС настава студ и глад. Опитват се да ни убедят да ги смекчим. Защото не работят нали. ;-)
57
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме по-големи европейци. Протестираме против по-евтин газ хахаха
56
1
 
19
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Да повикат кирил петков и асен василев заедно с ленка те ще им осигурят евтин газ и ток от байдьн