Битката с инфлацията – с колко вдигат лихвите водещи централни банки?

Очакват се решенията в опит за овладяване на галопиращата инфлация
20 сеп 2022 08:26, Елка Василева
46
Битката с инфлацията – с колко вдигат лихвите водещи централни банки?
Снимка: архив, БГНЕС

Водещи централни банки от целия свят през тази седмица провеждат заседания, на които се очаква да приемат решения по лихвената си политика в пореден опит да овладеят галопиращата инфлация. Инвеститори и анализатори очакват повечето от тях да повишат още основните си лихви, след като през последните седмици изразиха решимостта си да се справят с растящите цени и дадоха ясен сигнал, че са готови да изберат борбата с инфлацията пред икономическия растеж, пише в. "Файненшъл таймс".

Още по темата
През тази седмица заседания провеждат Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР), "Банк ъв Ингланд" (Bank of England), Швейцарската централна банка, както и тези на Швеция и Норвегия. Ще се състоят срещи на управителните съвети и на други важни централни банки, сред които на Япония и на Южна Африка.

Какви решения се очаква да бъдат взети?

САЩ

Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) започва двудневно заседание днес, което се провежда на фона на лошите данни за инфлацията в страната, които бяха обявени миналия петък, отбелязва "Файненшъл таймс".

Годишната инфлация в САЩ достига до 8,3 на сто на годишна основа през август, което е понижение спрямо 8,5-те процента през предходния месец, но е по-високо от прогнозите на анализатори за нарастване до 8,1 на сто. Тези данни могат да подкрепят предпочитания от пазарите сценарий за повишение на основните лихви със 75 базисни пункта от страна на УФР в края на заседанието му утре до 3,25 процента.

Някои анализатори и инвеститори спекулират, че централните банкери в САЩ може да повишат лихвите дори с рекордните 100 базисни пункта, но това е малко вероятно.

На този фон наемането на служители в САЩ през 2022 г. е забележително интензивно въпреки нарастващите лихви и слабия икономически растеж. УФР агресивно повишава лихвите в опит да ограничи инфлацията в страната, което по принцип също води до намаляване на ръста на създаване на нови работни места, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Великобритания

Поради кончината на кралица Елизабет Втора Комитетът по парична политика на "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) отложи за четвъртък (22 септември) следващото си заседание, на което ще обяви своето решение за водещата лихва.

Мнението на инвеститорите е разделено по въпроса дали банката ще повиши референтния лихвен процент от сегашните 1,75 на сто с 0,5 или с 0,75 процентни пункта, отбелязва Блумбърг.

Решението на Комитета по парична политика за водещата лихва ще бъде прието малко преди новият министър на финансите на Великобритания Куази Куартенг да направи дългоочаквано изявление по въпросите на паричната и фискалната политика и да разкрие стойността на мерките, предлагани от новото правителство за ограничаване на изключително високите сметки за енергия, пише Блумбърг.

Швеция

Шведската централна банка (Риксбанк) ще проведе заседание, на което се очаква да повиши основната си лихва със 75 базисни пункта. Това ще бъде най-голямото й увеличение от 30 години насам, прогнозират анализатори, участвали в анкета на Ройтерс. И в Швеция целта на централните банкери е да бъде овладяна инфлацията, която през август достига най-високото си ниво за последните три десетилетия - 9 процента на годишна база.

Норвегия

Норвежката централна банка се очаква на заседанието си в четвъртък (22 септември) да повиши основната си лихва с 50 базисни пункта до 2,25 процента, най-високото й равнище от 2011 г. Това прогнозират анализатори пред Ройтерс, които отбелязват, че се очаква банката да продължи да вдига лихвата и през последното тримесечие на годината, за да овладее инфлацията, която през август достига до 6,5 процента на годишна основа.

Швейцария

Швейцарската централна банка, която е сред малкото с все още отрицателен основен лихвен процент - минус 0,25 процента, се очаква да прибегне до значителното му повишение. На 22 септември банката ще го вдигне със 75 базисни пункта, прогнозират повечето анализатори, потърсени за коментар от агенция Ройтерс. Те отбелязват, че цените и в Швейцария се повишават, въпреки че курсът на швейцарския франк е по-висок от този на еврото и на редица други световни валути.

Япония

Японската централна банка провежда заседание на 21 и 22 септември, на което вероятно ще запази нивото на основния лихвен процент до минус 0,1 процента. Очаква се централните банкери в Токио да потвърдят, че през този месец приключва програмата за финансово подпомагане в подкрепа на засегнатите от пандемията от коронавирус. Това са съобщили за Ройтерс източници, които са запознати с плановете на финансовата институция.

Южна Африка

И Централната банка на Южна Африка провежда заседание през тази седмица. Ден, след като Управлението на федералния резерв на САЩ обяви своето решение за лихвената си политика, централните банкери в африканската страна се очаква да повишат основната лихва със 75 базисни пункта, прогнозират анализатори, участвали в допитване на Ройтерс. Южноафриканският ранд се понижи рязко спрямо щатския долар на фона на очакванията, че УФР ще продължи да повишава лихвените проценти, за да овладее инфлацията.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
8
 
! Отговори
Сериозен преди 1 година
До 18, вярно е дето викат, че луд умора няма. Гледай се колко упорито се обясняваш на някакъв анонимник в интернет. Намери си друго занимание, приятел! Все пак имаш 11к доход, измисли нещо!
21
1
 
3
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Селянката голчовица почва да демонстрира яко стандарт, вирва си носа до небесата. Чак прислуга си търсят че голчовица до вчера не е копала на нивата, не може да си изчисти жилището на аванта дето живее. Това не е в голям град. Партита, кръчми, готова храна. И още и още. Е то със западна заплата трудно постижим стандарт, на тези цени тук, трябва да има някакво възмездие за тези.
20
3
 
3
 
! Отговори
МВР е ПОЗОР преди 1 година
Каква Спец.Акция бе престъпници с пагони , полицията в Бобов дол работи в симбиоза с Организираната Престъпност - всеки ден изтезават Българи в продължение на 2 години, не си помръднахте пръста- над 200 жалби са подадени !МВР(полиция) са тотални престъпници - убийте ме това е истината!
19
3
 
4
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Ще изтърват нещата то е ясно. Баланса е нарушен, то такова нещо не бива да съществува.Хората дето не са свикнали на кредити, граждани, да си правят сметката за всичко, живеят според възможностите си, голчо идва от село с вдин гол *** и веднага започва да живее наготово, на лъскаво и новичко и да демонстрира това навсякъде, само защото е докопал кредит, дето няма намерение да връща. Почват се някакви извращения.
18
2
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ВОДИ СЕ БИТКА В ДЕСТИБИЛА КОЙ ОТ КОГА ЧИНИИТЕ НЕ Е МИЛА
17
7
 
3
 
! Отговори
Ssss преди 1 година
До до 1Съвет от безработен с инвалидна пенсия 0,49К. Чети внимателно договора за ипотека най-вече в частта със ситния шрифт. И помни пословицата - Ако дължиш 1 мил. на банката, трябва да се притесняваш ти. Ако дължиш 100 мил. на банката, трябва да се притеснява банката!
16
13
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
Минималното изискване е 11000 месечно. И това е средна класа човек. А 15к не е някакъв интересен доход за ИТ сектора. Та това са 7.7к евро месечно грубо. Една елементарна миграция от он прем към облака на обикновена не сложна CRM система, вече излиза на клиентите 200к. Правим я за 3 седмици и си свиркаме. Ама ние сме по-близко до милионери от фантазьор, като тебе де.
15
10
 
1
 
! Отговори
Сериозен преди 1 година
До 9, и личен банкер имам, и отскоро личен бърсач на д упето. Средната класа сме вече от 15к нагоре. Къде ми се буташ в краката, бедняко!
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "И всички, които вярваха на брокери, анализатори, врачки, как имотите ще са поне с 20% на година нагоре (поне до 2050-та), ги чакат много трудни времена." Забележи, лихвата се вдига, за да укроти инфлацията. Всеки с малко повече пари и акъл търси как да спаси парите си от инфлация, а имотите не са лошо решение. За лихвите ревеш на чужд гроб. Ще ги вдигнат 0,75 процента, а инфлацията е доста спорно колко е и е двуцифрен процент.
13
0
 
4
 
! Отговори
Е това е преди 1 година
Леля ти Елкя разбира и от банки. Я вижте каков чаршав е напляскала. Това се нарича умение и знание.
12
2
 
19
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
В моята банка така ги наричат хората с над 7.5к доход. Имат редица преференции за определени услуги, недостъпни за друг тип клиенти. Както долу е казано, ако човек с доход 120-150к годишно беше милионер, щеше да е супер, ама си е обикновен човек с нормален европейски доход.
11
2
 
18
 
! Отговори
Балонест преди 1 година
Краха на фондовите борси трие милиарди напечатани пари, краха на криптото трие милиарди напечатани пари, спукването на имотния балон с надценените между 3 и 5 пъти имоти, ще изтрие трилиони от паричните наличности. Златото и среброто вървят надолу цяла година, което разбира се изтрива милиарди навряни в тях напечатани пандемични пари! Тоест доста трилиони парични маси в обращение, ще изчезнат по стара американска схема, лихвите ще блокират новите балони. Вноските по ипотеките няма да се покриват
10
6
 
13
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Не разбирам какво ти е смешно. Личен банкер имаш ли? За да имаш, в някои банки се изисква определен минимален доход най-малко 3 пъти над максималния осигурителен праг за определени банкови пакети и услуги. А човек с 11000лв. месечен доход е обикновена средна класа. Далеч е от милионер. Да ти имам загубените виждания.
9
5
 
23
 
! Отговори
Сериозен преди 1 година
Пхахаха, премиум клиенти, милионери, пирамиди, фараони. Вие сами вярвате ли си на писаното? Ей затова го обичам тоя сайт, фантазията на списвачите тук е голяма.
8
7
 
9
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
В моята банка няма никакви ограничения за премиум кленти (такива с доход над определена голяма сума месечно) за фиксираните лихви. Не съм написал долния коментар, но е верен. Като човек с ипотека го казвам.
7
15
 
12
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Според панелния бачкатор русофил, слуга в някоя западна компания на заплата, доларът потъва, откакто свят светува. Да, ама не. Ходи там рини дъното за 100лв. месечно във велика неколониална Русия. Ще те вземат в някоя уранова мина да метеш или да произвеждаш самовари.
6
8
 
11
 
! Отговори
До 3 и 4 преди 1 година
Фиксирани лихви има само до определени суми.Не сЪ прай на разбирач!
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има рецесия очевидно
4
23
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
При лихва на ипотечен кредит 1.6%, фиксирана за 15 години (за колкото и всичките ми ипотеки), изобщо не ме интересуват празните ти приказки. Приемам фисъвети от хора с минимум 50к месечен доход. А хората масово взимат ипотечни кредити, защото има банки с фиксирана лихва, а свободните пари се инвестират къде ли не с минимална доходност 4-6%.
3
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1, всъщност обикновено се вдигат съвсем малко с между 0,5 и 1%, а вноската по жилищния ми кредит не е мръднала от 3 години, въпреки че инфлацията излетя в небесата! Вече 3 години плащам по около 200 лева вноска, а за това време заплатата ми я вдигнаха с около 300!