Защо Зеленски поиска диня, когато пристигна в Херсон?

Още преди войната плодът е символ на града
15 ное 2022 11:00, Нели Христова
149
Защо Зеленски поиска диня, когато пристигна в Херсон?
Снимка: Twitter

Когато президентът Володимир Зеленски посети наскоро освободения град Херсон, той се пошегува, че е там, защото "иска диня".

Беше важно да се подкрепят хората там въпреки продължаващия риск, добави той. Но защо диня?

Още по темата

Президентът имаше предвид плода, който се превърна в интернет мийм през последните няколко дни - плод, който е символ на южния украински регион.

Повечето дини в Украйна идват от Херсон, земеделски град на Черно море. Влажният му климат позволява на плодовете да процъфтяват.

Когато Русия нахлу в Украйна през февруари, износът на дини спря. Както показват паметниците, посветени на динята там, нейният символичен статут предхожда инвазията.

Плодът отдавна се свързва с региона, казва роденият в Украйна готвач и автор на храни Оля Херкулес пред BBC. Тя е израснала в района и има спомени как дядо й е ферментирал диня в каца в градината.

"Винаги съм знаела, че съм вкъщи, когато виждах камиони отстрани на пътя с хора, продаващи дини", спомня си тя за летата в Херсон.

Преди войната телевизионната годишна традиция, отбелязваща началото на сезона на прибиране на реколтата, показваше как шлеп, пълен с дини, тръгва от Херсон за Киев през река Днепър.

Според украинския англоезичен вестник Kyiv Post самото ежегодно пътуване на шлеп с диня е възобновено през 2017 г. след 14-годишна пауза. Вълнението около дините по онова време беше толкова силно, че беше открит неофициален пародиен акаунт в Twitter от името на "диня на шлепа".

Краткотрайната традиция не продължи след руската инвазия, но образът на динята като талисман за града беше издигнат, за да представлява борбата на Херсон за свобода под окупация.

Вероятно това е причината миймът с диня да придобие експлодираща популярност, след като руските войски се оттеглиха през реката.

Премиерът на Украйна Денис Шмихал публикува в Twitter снимка, на която държи диня. Различни организации, включително футболния отбор Динамо Киев и националната поща на Украйна, временно преработиха своите лога, за да включат плода.

Херсон беше превзет в началото на март, скоро след като Русия започна своята инвазия - и това беше единствената регионална столица, превзета от Русия през целия този период. След това Херсонска област бе една от четирите, които бяха незаконно анексирани от Русия след самозвани референдуми през септември.

След изтеглянето на Русия от града официални лица предупредиха в неделя, че войната "далеч не е приключила". Но местните ликуваха на централния площад в Херсон и много от тях се събраха с приятели и любими хора, които не бяха виждали от месеци.

Докато жителите на Херсон празнуваха, дините отново заеха централно място - някои украински войници получиха плодовете, когато влязоха в града.

Едно видео показва как местните жители прегръщат украински войник, който притиска голяма диня към гърдите си.

В друго видео, показващо подобни тържества в съседна Одеса, ученици играят с подскачаща топка с цвят на диня.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
6
 
! Отговори
Гарсон преди 1 година
Херсон е свободен от червения ботуш. Червената армия побягна панически, открадна всички перални и тоалетна хартия в региона.
29
4
 
9
 
! Отговори
ще расфърлят трупове преди 1 година
Сега ще расфърлят трупове по улиците и Урсула и Жозе ще ходят да се снимат пред чували с трупове. Ето това са укронацистите, това е измисления джендъраски ЕС!
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гаврата с руските пияндета край няма !
27
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Мндааа явно Путин не е очаквал такава съпротива ама трябва да си слабоумен за да си мислиш че можеш да победиш в тая война ! А чорбата ще я сърба цяла Европа ! Голямата далавера е за САЩ !
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна съществува само и единствено благодарение на благородството и милостта на Русия. Киев и Лвов могат всеки един миг да бъдат изравнени със земята за часове, и тогава с Украйна е свършено.
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рублата сега е по-силна от преди и днес Русия прави повече пари, отколкото преди санкциите. Руснаците живеят все по-добре докато в ЕС обедняват и дори отопление у дома и топла вода за къпане вече се превръща в лукс за средния европеец.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пресъхнала му е устата от кокаина най вероятно.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еrати жалката джендараска пропаганда. Какви жалки нагласени фотографии.
22
5
 
13
 
! Отговори
v преди 1 година
До 11ти абе ей бавно развиващ бил ли си в Украйна нея си я съсипваха самите Украйнци преди войната...Голяма и много богата била Украйна, да така е, а средната заплата там беше 100 долара хората живееха в крайна мизерия...Там наглите боклуции в стил Бойко Тиквата са стотици, крадяха като за последно, и след войната ще е същото...Олигарсите ще откраднат парите за възстановяване, а народа го чака още по брутална мизерия...
21
10
 
4
 
! Отговори
Путин е най-великият преди 1 година
фашист-убиец, терорист.Не смее да излиза извън МасковиятаНа срещата Г20 не присъства.Всички го мразят, защото краде чужди територии с военна сила.Дори и китаеца Си.
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нов световен ред и нова финансова система с паритет между сащ и русия в света. ЕС и еврозона не се предвижда в този нов ред.
19
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бавно, трудно ще изтече информация за това, което се случва тези дни в Херсон. Киевската пропаганда се опитва да превърне града в нова Буча, като разпространява снимки на цивилни, за които се твърди, че са убити от руските войски.Белият дом мълчи, без да реагира на експулсирането на американски журналисти, заснели действията на украински войници. Подобно мълчание само по себе си е безпрецедентен акт. Американските журналисти също мълчат.
18
2
 
12
 
! Отговори
Bai Hoi преди 1 година
Скоро ще посети и Колумбия !!!
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чуждестранните медии публикуват свидетелства за извършени зверства в окупирания Херсон. Репресиите се извършват от неонацисти, влезли в града, изоставен от руските войски.В града започна терор срещу останалото местно население, а западните журналисти, които се озоваха в Херсон в този момент, станаха обект на преследване. Репортерите вече са изгонени. По информация на Украинская правда, са пострадали - за отразяване на ситуацията в Херсон, - американски служители на CNN и Sky News.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колаборантите са задържани, пише британският Daily Mail. Гневните местни жители в Херсон се взират в мъжете, вързани за стълбове на лампи, след като бяха обвинени в подпомагане на войските на Владимир Путин по време на нахлуването им в Украйна.Шокиращата снимка, публикувана от Daily Mail , е направена от кореспонденти на Associated Press . Американски журналисти отбелязват, че така наказват за сътрудничество с Русия. Според AP снимката е направена на 13 ноември .
15
2
 
15
 
! Отговори
bbb преди 1 година
Защо няма никакви коментари относно отнетите акредитации на западни журналисти от украиниските власти, защото са снимали издевателства над руски граждани в Херсон? До кога ще продължава едностранното отразяване на събитията в Украйна!
14
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да покаже на света как ще пръсне динята на Путин.
13
2
 
4
 
! Отговори
Те си живеят вие НЕ преди 1 година
МВР, ДАНС, ВКР, ДАР, НСО, МО, СЪДЕБНА ОХРАНА, ОХРАНА НА ГЕШЕВ, ОП, ПОЛИТИЦИ, МАГИСТРАТИ...... !
12
3
 
17
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Артистът си е артист. Всичко режисирано, клапа, дубъл, камера работи. Докато зеленият наркоман се забавлява с поредните снимки на снимачната площадка, хората си умират.
11
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е много голяма и богата страна. За това джуджето-лилипут иска да я съсипе.