Пингвините изчезват до края на века заради глобалното затопляне?

Под заплаха са 65% от растителните и животинските видове на Антарктика
Обновена: 24 дек 2022 09:25 | 24 дек 2022 09:24, Камелия Цветанова
34
Пингвините изчезват до края на века заради глобалното затопляне?
Снимка: Markus De Nitto, Pixabay

Повече от половината местни видове на Антарктида вероятно ще изчезнат до края на века, ако глобалното затопляне продължи със сегашните си темпове, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на ново проучване.

Изследването, публикувано в изданието за биология на "Пъблик лайбръри ъв сайънс", показва че 65 процента от растителните и животинските видове на Антарктика, включително пингвините, вероятно ще изчезнат до края на века, ако светът не предприеме адекватни мерки за намаляване на емисиите от изкопаеми горива.

Проучването показва също, че настоящите усилия за опазване на Антарктида не дават резултат на бързо променящия се континент.

Изследователите са стигнали до заключението, че прилагането на допълнителни рентабилни стратегии, които те излагат в проучването, могат да спасят до 84 процента от уязвимото биоразнообразие на ледения континент.

"Антарктида всъщност не допринася за климатичните промени. Там не живеят голям брой хора, така че най-голямата заплаха за континента идва отвън", казва Джасмин Лий, водещ автор на изследването.

"Наистина се нуждаем от глобални действия срещу климатичните промени, както и от допълнителни местни и регионални усилия за опазване, за да дадем на антарктическите видове най-добрия шанс да оцелеят в бъдеще", допълва Лий.

Изследването показва, че изчезващият морския лед ще застраши императорските пингвини и пингвините на Адели, които разчитат на него от април до декември.

"Емблематични видове като императорските пингвини и пингвините на Адели са изложени на риск и е наистина тъжно да си помислим, че Антарктида е една от последните големи диви местности на планетата, а там се наблюдава и усеща човешкото въздействие", казва още Лий. "Просто е невероятно тъжна мисълта, че можем да тласнем тези видове към изчезване".

По думите на Лий са необходими повече действия за спасяването на един от огромните, непокътнати биоми на Земята. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: Антарктидапингвини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краваристанеца е най-бруталния консуматор на планетата, но някак си другите са му виновни. Китай ли е крив, че добре охранения американски тюлен яде като за 15 души и консумира стоки като за 20? После производителя виновен, че произвежда. Озаптете западната консуматорска класа, която освен планини от екскременти и войни друго не прави. Ама не, всички са "виновни" че ония зад Атлантика си грухтят на воля.
26
1
 
3
 
! Отговори
Ами тогава преди 1 година
да закрият КокА Кола,МакДоналдс,краварското военно производство и автомобилостроене и ще спасим животните :) ФАЩ са на първо място по замърсяване на околната среда и основен виновник за т нар глобално затопляне!
25
0
 
2
 
! Отговори
Проф. Бинбирев преди 1 година
Пингвините може да изчезнат, но аз не ! Дай боже да ги изучавам поне хиляда години след смърта на последния или поне докато има амсалаци да финансират експедициите ми, чиито резутат е успешното наторяване на почвата на Газа на географията!
24
0
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
По-добре ромите да изчезнат.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да са живи и здрави пингвините! А вие спрете да замърсявате реките,океаните, водата и природата, трябва да има строги закони срещу замърсителите, особено опасна е пластмасата и изхвърлянето на ненатурална смет безразборно, натуралните материали се разлагат бързо и не вредят.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Oплачете се на САЩ - най-големия замърсител на планетата.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната лъжа. Преди няколко месеца учени откриха нова популация, около 1 млн пингвина.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелената шашма няма да мине! Плановете на марионетките станаха известни, за тяхно съжаление.
19
3
 
6
 
! Отговори
тони преди 1 година
Тя държавата ни изчезва - боли ме контакта за пингините, пингвин
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е новата мандра - голобалного затопляне. Чакайте интересни "мерки" по този повод - мляко от ***, без да се предвиждвате насам - натам и т.н. Овце!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората ще ги изпреварим.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Според - слушкай какво ти казват от телевизора, там няма да те излъжат. И ще ти обяснят, че само най-интелигентните и най-успелите хора вярват на телевизора, а бедните и необразованите се съмняват и отричат казаното.
15
3
 
4
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
На буркани и в мазето! Много са вкусни, месцето става и за пържене, понеже е мазничко!
14
3
 
5
 
! Отговори
Според преди 1 година
Мен ще е по-добре да изчезнат коментаторите в този, вместо пингвините. От пингвините има по-голяма полза.
13
1
 
2
 
! Отговори
Грета преди 1 година
Анатема!
12
1
 
7
 
! Отговори
на 84 год преди 1 година
До Анонимен 13 Няма да забравя,как плашеха с нефта,че ще свърши!И озоновите дупки също бяха голямо плашило!
11
1
 
10
 
! Отговори
Аржентина страда преди 1 година
То ако питаш хамериканците, това е щото немат афро-американци в националния по футбол!!
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милиони години климатът на Земята си седи един и същи! И никога не са изчезвали видове! Но ето че взехме да ядем много пържоли, и заради това променихме климата и пингвините ще изчезнат може би! Или ще ни отръскат като брашнен чувал и ще ни оберат от всичко, което притежаваме, по-вероятно! Понеже обаче защото УЖКИМ опазваме климата! Да сте чули нещо за милиардите пластмасови бутилки, които компанията Кока-Кола генерира всеки ден? Спокойно, те не са проблем проблем е че кравите пръцкат!
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вероятно до края на века ще бъдат СЪЧИНЕНИ още милион лъжи и измислици покрай "глобалното затопляне", което даже е съмнително че е "затопляне", затова полека го ребрандират на "климатични промени". А който като мен е живял и през миналия век, знае че тогава пък до края на века трябваше да сме в нов ледников период, пък после тряваше да се отвори озонова дупка и да ни избие, а петрола трябваше да е свършил от 20 години. НЕ СЛУШАЙТЕ ТЕЗИ ЛЪЖЛИВИ ПAЛЯЧОВЦИ, КОИТО СИ ИЗМИСЛЯТ КАКВОТО ИМ ЗАРЪЧАТ!!
8
1
 
6
 
! Отговори
Проф Пимпирев преди 1 година
Вече си опаковат багажа дори.

Спонсорирани публикации