Пингвините изчезват до края на века заради глобалното затопляне?

Под заплаха са 65% от растителните и животинските видове на Антарктика
Обновена: 24 дек 2022 09:25 | 24 дек 2022 09:24, Камелия Цветанова
34
Пингвините изчезват до края на века заради глобалното затопляне?
Снимка: Markus De Nitto, Pixabay

Повече от половината местни видове на Антарктида вероятно ще изчезнат до края на века, ако глобалното затопляне продължи със сегашните си темпове, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на ново проучване.

Изследването, публикувано в изданието за биология на "Пъблик лайбръри ъв сайънс", показва че 65 процента от растителните и животинските видове на Антарктика, включително пингвините, вероятно ще изчезнат до края на века, ако светът не предприеме адекватни мерки за намаляване на емисиите от изкопаеми горива.

Проучването показва също, че настоящите усилия за опазване на Антарктида не дават резултат на бързо променящия се континент.

Изследователите са стигнали до заключението, че прилагането на допълнителни рентабилни стратегии, които те излагат в проучването, могат да спасят до 84 процента от уязвимото биоразнообразие на ледения континент.

"Антарктида всъщност не допринася за климатичните промени. Там не живеят голям брой хора, така че най-голямата заплаха за континента идва отвън", казва Джасмин Лий, водещ автор на изследването.

"Наистина се нуждаем от глобални действия срещу климатичните промени, както и от допълнителни местни и регионални усилия за опазване, за да дадем на антарктическите видове най-добрия шанс да оцелеят в бъдеще", допълва Лий.

Изследването показва, че изчезващият морския лед ще застраши императорските пингвини и пингвините на Адели, които разчитат на него от април до декември.

"Емблематични видове като императорските пингвини и пингвините на Адели са изложени на риск и е наистина тъжно да си помислим, че Антарктида е една от последните големи диви местности на планетата, а там се наблюдава и усеща човешкото въздействие", казва още Лий. "Просто е невероятно тъжна мисълта, че можем да тласнем тези видове към изчезване".

По думите на Лий са необходими повече действия за спасяването на един от огромните, непокътнати биоми на Земята. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: Антарктидапингвини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Е, не! Ужасно е това! Какво ще правим без пингвините?! Те са ни много важни. Теа земни цикли на затопляне и захлаждане, как само тормозят планетата от самото й зараждане. Много видове са изчезвали, други са се появявали, но такова животно, като човека няма. Просто и наивно. Обясняват му как причинявал глобално затопляне и той вярва, даже, толкова ниско интелектуално ниво, че чак въглеродни отпечатъци, политики и мерки за справяне с това нещо. НЯМА ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ ОТ ЧОВЕШКА ДЕЙНОСТ
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2009-та Ал Гор и затоплистите обявиха, че най-късно до 2015-та всичкия лед на Арктика ще се стопи и белите мечки ще изчезнат. През въпросната 2015-та година ледът още си е там, а броя на мечките се е увеличил значително. Понеже измамниците видяха, че с краткосрочни "прогнози" не става, сега се целят в края на века, целта винаги е била една - да ви вземат парите и да ви обложат с данък въздух под най-различни форми
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата година беше най-студената зима в историята на Южният полюс,ама заради глобално затопляне пингвините щели да изчезнат. Поредните затоплистки лъжи.
4
2
 
2
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 година
Няма страшно Путин ще приюти пингвините в Камчатка за да им продава газ.
3
2
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ В ЧАСТТА ЗА ПИНГВИНИТЕ!!! ПИНГВИНИТЕ СА МОБИЛНИ И АКО НЕ ГНЕЗДЯТ НА ЕДНО МЯСТО ЩЕ Е НА ДРУГО! ЗА РАСТЕНИЯТА МОЖЕ И ДА ИЗЧЕЗНАТ НО НЕ И ЗА ПИНГВИНИТЕ!! ЗА ДА ПОДСИЛЯТ СТАТИЯТА МНОГО АВТОРИ ПРИБЯГВАТ ДО ЛЪЖИ КАТО СЕГА
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Световната измама, наречена глобално затопляне. А какво стана с озоновата дупка? По едно време дупката беше много на мода.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последно всички или полвината ?

Спонсорирани публикации