Светът се сбогува с Пеле

Футболната легенда почина на 29 декември
2 яну 2023 16:55, Петя Славова
41

Днес целият футболен свят се сбогува с Пеле. Футболната легенда почина на 29 декември. Церемонията в Сао Пауло започна в 10 часа местно време, което е 15:00 часа българско.

Церемонията ще бъде открита за всички, но на желаещите да се простят с Пеле няма да бъде разрешено да доближават ковчега, предава Bulgaria ON AIR.

След това по улиците на Сао Пауло ще тръгне шествие с тялото на Краля на футбола, която ще се насочи към мемориала "Вселенски некропол", където ще е и самото погребение. То ще премине през квартала, където живее 100-годишната майка на Пеле.

Церемонията ще бъде открита само за семейството и най-близките му приятели.

"Градът скърби. Всички са тъжни, защото Пеле бе част от нашия живот. Сякаш загубихме член на семейството", разказва 87-годишният журналист Валтер Диас, който е бил близък с Пеле. "Мисля, че ще има много хора на поклонението. Градът се подготвя, хората тук обичат Пеле, както и феновете на Сантос, защото той изведе името на клуба по целия свят", допълва Диас.

Едсон Арантес до Насименто - Пеле е роден на 23 октомври, 1940 година. Той стартира професионалната си кариера на 15-годишна възраст със Сантос и дебютира за националния отбор на Бразилия година по-късно. Участва на четири световни първенства, печелейки три от тях - през 1958, 1962 и 1970 години, и поделя върха в реализаторската листа със 77 гола в 92 срещи. С екипа на Сантос той има 643 гола в 659 мача, извеждайки клуба до трофеите в Копа Либертадорес и Интерконтиненталната купа, през 1962 и 1963. В добавка, той има 10 титли на Паулиста и печели бразилската Серия А шест пъти.

През 1975 година той се връща след оттеглянето си, за да подпише с Ню Йорк Космос, където печели Супер Боул през 1977. Той прекратява кариерата си в същата година в демонстративен мач между Космос и Сантос на "Джайънтс Стейдиъм"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
5
 
! Отговори
Стар отчаян комунист преди 1 година
Аман от тия съвременни футбалери, едно време играеха футбол, сега само чалгарки развяват, селфита, почивки, реклама, коли, хазарт, само глупости!
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нета чета как някои момчетии се псуват като хамали на бургаското пристанище заради Меси и Роналдо.Момци с псувни няма да се реши въпроса, а там долу на терена.И двамата са ГОЛЕМИ по своему.Те са различен тип футболисти:Единият е безкрайно техничен, със светкавични отигравания,майстор на хитрия пас.Понякога не е сигурно, че трима защитника ще го опазят.Другият бърз, мощен физически,играе прекрасно с глава.ГОЛМАЙСТОРИ.Виждат играта и двамата.Бог да съди!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27.Ако по времето на Пеле,се печелеха златни топки,познай колко щеше да е спечелил?Тогава за съжаление тази награда не се присъждаше.Какво по-велико от това да направиш страната си световен шампион и то 3 пъти!И Ван Бастен и Кройф,Еузебио и Роналдо са големи играчи.Добавям още Бекембауер,Боби Чарлтън,Зидан,Гаринча,Платини,Мюлер...Великите Диего Армандо Марадона и Меси(7 златни топки) са над изброените от теб, плътно се доближават до Пеле и до там.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този който не е гледал Пеле на живо,как гали топката, как финтира само с тяло съперниците,пас,дрибъл,удар с крак, с глава, трудно ще разбере в какво се състои магията на играта му.С Пеле в отбора,Бразилия биеше с 2-3 гола разлика,няма дузпи,музпи,сълзи и сополи.Отбелязъл е стотици голове с глава.Финалите на световното ги печелеше с4:1,5:2!!!Човек-отбор!Без него-сираци!
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 18 CR7, има само един Роналдо и той се казва Луиш Назарио де Лима- бразилец! Набий си го в кухата чутура!
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 26 Ти по броя световни титли ли определяш един играч колко е велик? То по тази твоя скапанаааа логика тогава Роналдо не е голям играч, Ван Бастен не е голям играч, Еузебио не е голям играч, Кройф не е голям играч? По броя световни титли ли определяш кой е най-великия? Много си зле. Аре тогава кажи кой има най-много златни топки в кариерата си? Кой има най-много титли на световно ниво в кариерата си като футболист? Май замълча, а?
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговарям вместо 8-и.2 гола с Швеция 58г, един с Италия на финала 70г,2гола срещу франция 70г(там бележи хеттрик),гол срещу Чехословакия 70г.Световното в Мексико 70 г го гледах на живо.На световното в Англия го контузиха и Бразилия отпадна.Кой от Феномена и Роналдиньо е печелил световната титла 3 пъти?
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един приличен играч беше. Има поне 5 футболиста по-добри от него. Да почива в мир.
23
5
 
1
 
! Отговори
крал от къде? преди 1 година
колко е крал,не знам...ама крал на футбола е прекалено...за 1970 година?може би.днес? нищо...
22
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 22 Муахахахахаа.... До момента Руналдото ти за клубните си отбори от 950 мача има вкарани 701 гола, Меси от 841 мача 695 гола, палячооооо. Муахахаххахаа...
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РоналдО наеееал месю гнома роналдО има вкарани 100 гола повече
20
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 20 Муахахахахаххаа....трябваше Франция ли да спечели ве, феничтУ на Роналдо дето до 70-тата минута не знаеха франсетата къде се намира топката? А рижата брада на Меси ще я сънуваш цял живоооот, фенчИ на зализания португалски убитааак! Муаахахахахаха...
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Меси не го сравнявам с Роналдо! Той дори не е вторият най-добър след Роналдо хи хи хи бълхата има гадна рижа брада а тези такси тъй да не му ходят дрибълчето отдавна не върви а световната титла им беше подарена Франция трябваше да спечели!!
18
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 18 Кой има световна титла? Меси или португалският рУналдУ? Муахахахаахахахаа.... Място от злоба не можеш да си намериш! Кеееф!
17
3
 
4
 
! Отговори
CR7 преди 1 година
The best player of the world of thimes! Всички много добри футболисти говорят португалски а не испански! Пеле, Роналдо и т.н. жужаците от итало-аржентински испаноговорящи произход нямат място при най-добрите!
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 16 А бе брат, как ще сравняваш футболисти от различни поколения? Пеле сякаш играе на забавен каданс. Все едно да сравняваш Бен Джонсън с Юсейн Болт на 100 метра. Същото е да сравняваш Пеле с Меси.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казват ,че 75% от играта на Пеле не е записана на видео ,но не мога да сравнявам съвременният футбол ас този от преди 50-60г. Всичко е различно , правила ,терен, топка ,вар , заплащане стратегии и т..н. честно казано на тези черно-бели филмчета с Пеле не мога да видя геният му в пълен размер!
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 14 Меси обеси Роналдо със световната титла която зализания португалец никога няма да има в карерата си. Пръскай се от яд! Мухахахахаа....Красота!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е меси? Ами меси се обеси!
12
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Where is Messi? питаха след мача със Саудитска Арабия някои. Видяхте ли къде е Меси, жалкарчета? Футболният Бог, а Пеле даже не е в топ 3.

Спонсорирани публикации