Списъкът на Ким Чен Ун: Какво да очакваме от КНДР през 2023 година?

Може да се стигне до конфронтанция с Южна Корея
3 яну 2023 22:15, Нели Христова
23
Списъкът на Ким Чен Ун: Какво да очакваме от КНДР през 2023 година?
Снимка: БГНЕС

Северна Корея имаше рекордна 2022 година.

Страната изстреля повече ракети от всякога за тези 12 месеца. Всъщност една четвърт от всички ракети, които Северна Корея някога е изстрелвала, са удряли небето през 2022 г. Това беше и годината, в която Ким Чен Ун обяви, че Северна Корея е станала държава с ядрени оръжия и че нейните оръжия са тук, за да останат.

Това повиши напрежението на Корейския полуостров до най-високото ниво от 2017 г., когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп заплаши Северна Корея с "огън и ярост".

Но какво следва за КНДР през 2023 година?

Разработване на ядрени оръжия

През 2022 г. Северна Корея постигна значителен напредък по отношение на своите оръжия. КНДР започна годината с тестване на ракети с малък обсег, предназначени да ударят Южна Корея, последвани от такива със среден обсег, които могат да атакуват Япония.

До края на годината успешно бе тествана най-мощната междуконтинентална балистична ракета до момента - Hwasong 17, която на теория може да достигне навсякъде в континенталната част на САЩ.

Ким също намали прага си за използване на ядрени оръжия. След като обяви през септември, че Северна Корея се е превърнала в необратима държава с ядрени оръжия, той разкри, че тези оръжия вече не са предназначени само за предотвратяване на война, но че могат да бъдат използвани превантивно и нападателно, за да се спечели война.

С наближаването на края на годината той събра членовете на своята управляваща Работническа партия, за да изложи целите си за 2023 г.

На първо място в неговия списък бе "експоненциалното увеличаване" на производството на ядрени оръжия. Това трябва да включва, каза той, масовото производство на по-малки тактически ядрени оръжия, които могат да бъдат използвани за водене на война срещу Южна Корея.

Това е най-сериозното развитие, според Анкит Панда, експерт по ядрени оръжия във фондацията Карнеги за международен мир.

За да направи тактически ядрени оръжия, Северна Корея първо трябва да произведе миниатюрна ядрена бомба, която може да бъде заредена на малка ракета. Светът тепърва ще вижда доказателство, че Пхенян е успял да направи това. Разузнавателната общност прекара по-голямата част от 2022 г. в очакване КНДР да тества такова устройство, но тестът така и не дойде - 2023 г. може би е годината.

Други елементи в новогодишния списък на Ким Чен Ун са шпионски сателит, който той твърди, че ще бъде изстрелян в орбита тази пролет, и по-здрава междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, която може да бъде изстреляна срещу САЩ с по-малко предупреждение от настоящия му модел.

Следователно можем да приемем, че 2023 г. ще има отчетливо усещане за 2022 г., като Пхенян ще продължи агресивно да тества, усъвършенства и разширява своя ядрен арсенал, напук на санкциите на ООН.

Наистина, по-малко от три часа след началото на новата година, той вече беше извършил първия си ракетен тест.

Но, казва Панда, "повечето изстрелвания на ракети през следващата година може да не са тестове, а тренировки, тъй като Северна Корея сега се готви да използва своите ракети в евентуален конфликт".

Някакви разговори?

С толкова обширен списък от цели, които трябва да постигне, е малко вероятно севернокорейският лидер да избере тази година да се върне към преговорите със САЩ. Последният кръг от преговорите за денуклеаризация се провали през 2019 г. и оттогава Ким не показва признаци, че желае да говори.

Едната линия на мислене е, че той изчаква, докато получи максимален ливъридж. Докато не докаже без съмнение, че Северна Корея е способна да нанесе унищожение на САЩ и Южна Корея, той няма да се върне на масата, за да преговаря при неговите условия.

Вместо това през последната година Северна Корея се сближи с Китай и Русия. Тя може да е в процес на фундаментална промяна на външната си политика, казва Рейчъл Минюнг Лий, която е работила като анализатор на Северна Корея за правителството на САЩ в продължение на 20 години, а сега е в Open Nuclear Network, пред BBC.

"Ако Северна Корея вече не гледа на САЩ като на необходими за нейната сигурност и оцеляване, това ще повлияе дълбоко на формата и формата на бъдещите ядрени преговори", на мнение е тя.

Напрежение на полуострова

Междувременно на Корейския полуостров се развива нестабилна ситуация.

За всяка възприета "провокация" от страна на Севера, Южна Корея, а понякога и Съединените щати, реагират.

Това започна през май 2022 г. с идването на новия южнокорейски президент, който обеща да бъде по-твърд към Северна Корея. Юн Сук Юл се ръководи от убеждението, че най-добрият начин да спрете Севера е да се отговори с военна сила.

Той поднови мащабни съвместни военни учения със САЩ, срещу които Северът протестира и изстреля още ракети. Това постави началото на цикъл от военни действия, в който и двете страни летяха с военни самолети близо до границата си и стреляха с артилерия в морето.

Миналата седмица ситуацията ескалира, когато Северът неочаквано прекара пет дрона във въздушното пространство на Южна Корея. Югът не успя да ги свали, разкривайки слабо място в защитата си и предизвиквайки безпокойство сред обикновените южнокорейци, които обикновено не се притесняват от действията на Севера.

Президентът обеща Югът да отмъсти и да накаже Севера за всяка провокация.

Чад О'Карол, главен изпълнителен директор на Korea Risk Group, услуга за анализ, която наблюдава Северна Корея, прогнозира, че през 2023 г. това вероятно може да доведе до пряка конфронтация между двете Кореи, което дори може да доведе до смъртни случаи.

"Отговорите на Севера или Юга могат да ескалират до точката, в която да видим действителна размяна на огън, умишлена или по друг начин", обяснява той. Една грешка или погрешно изчисление и ситуацията може да се завърти.

Вътре в Северна Корея

Също толкова належащ въпрос е какво очаква 2023 г. за народа на Северна Корея?

Те са били подложени на тригодишно строго затваряне на граници, свързано с пандемията. Дори търговията беше спряна в опит да се предотврати разпространението на коронавируса, което според хуманитарните организации е довело до сериозен недостиг на храна и лекарства. Миналата година, в рядко признание, Ким говори за "хранителна криза"

Тогава през май 2022 г. Северна Корея призна за първото си огнище на вируса, но само месеци по-късно заяви, че то е победено.

Така че ще бъде ли 2023 г. годината, в която най-накрая ще отвори отново границата си с Китай и ще позволи на хора и доставки обратно?

Повторното отваряне на Китай носи надежда. Съобщава се, че Северна Корея ваксинира хората, живеещи по границата, в подготовка, но като се има предвид несигурното здравеопазване, Лий е предпазлива.

"С изключение на извънредна ситуация, като например нейната икономика на ръба на колапса, е малко вероятно Северна Корея да отвори напълно границите си, докато пандемията не може да се счита за приключила в световен мащаб, особено в съседен Китай", казва тя пред BBC.

Още едно развитие, за което трябва да следите, са улики за това кой ще ръководи Северна Корея след Ким. Неговият план за наследяване е неизвестен, но миналата година той разкри публично едно от децата си за първи път - момиче, смятано за дъщеря му Ким Чу Ае.

Сега тя е снимана на три военни събития, с още снимки, публикувани на Нова година, което накара някои да спекулират дали тя всъщност не е избраният наследник.

Разбира се, Северна Корея е всичко друго, но не и предсказуема и 2023 г. изглежда ще бъде толкова нестабилна година, колкото и миналата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Вова преди 1 година
До коментар 18 само собствения си народ,къде изтребва и който не реве за вожда както умре и който бяга през границата.
17
1
 
3
 
! Отговори
Рана за ТРОЛИ преди 1 година
Ким не ме притеснаява. Притесняват ме каубоите! Ким никъде никого не не изтребвал - за разлика на поръчителите на тази статия!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Церн Ким Чен Ун Швейцарски вишист Норд Кореец.....................Та си спомням интервю на нашия десен капиталистически седесаргерберски посланик в Пхенян дето говори над един час но в сбита форма накратко каза:"Северна Корея напредва и ще я бъде даже може да стане следващото азиатско икономическо чудо и за негово съжаление като българин нямало да ги бъде България и българите"......факт
15
1
 
3
 
! Отговори
Любо преди 1 година
Толкова беше просперирал българския народ с комунистите,че от 89до 93 българите се редяха на опашки в магазините,за един хляб и мизерстваха,най малко десет години.Толкова бяха просперирали българите с комунистите,че мани мани.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ изпразни складовете, че да дарява на Укритата, така че не е изключено ако Китай тръгне да си взима Тайван - Северна Корея да си вземе Южна Корея. САЩ не могат да са навсякъде по едно и също време, а още по-малко с изпразнени складове... Изглежда че краварчетата ше се наиграят.
13
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
2023 ще е годината на освобождаване на поробената Южна Корея от великия Ким - Обединителят.
12
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А стига бе!
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и България един ден преди 10 ноември 1989 беше с почти 10 милиона, на 22 място по БВП на население, с огромна армия която как не е превзела Истанбул и Атина, с огромна индустрия и богато население....и за един ден мехура се спуска! Лъсна цялата мизерия и изостаналост!
10
0
 
0
 
! Отговори
Може, да преди 1 година
Може и да не може.
9
0
 
1
 
! Отговори
Ким Ир Сен до 10 и 9 преди 1 година
Аз и синът ми благодарим за комплимента от братска България. Нас постоянно ни обиждат но не се натъжаваме. Към 9: Сине и ти ли коментира. Аз ти търсех нова майка но осъзнах че и тримата с нея сега сме заедно. Ще я видиш скоро. Обичам те!
8
4
 
5
 
! Отговори
Не че нещо преди 1 година
7 години по дълга продължителност на живота спрямо европеска България. За 30 години удвояване на населението. В ТОП 10 на износителите на плодове в света. Производство от химикалки до ядрено оръжие. И не, не ме пращайте да заминавам за там. Мислил съм го. Не ни искат.
7
1
 
1
 
! Отговори
Ким Чен Ир преди 1 година
Момчето ми! Толкова се гордея с теб и аз сега съм в рая гледайки моето дете. Слушай лекаря какво ще каже защото аз не го слушах и си мислих че съм здрав и на - умрях. Радвам се че продължаваш моя завет който написах. С дядо ти сме много щастливи сега! Праща ти целувки на земята. Успешна година, красивото ми дете!
6
1
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Само ЦСКА "Охридско знаме"!
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските потомствени шумкарчета защо не му отидат на гости?:)))))))))))))
4
1
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Тия не са от моята раса.Все са ми тая.
3
7
 
8
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Човека си пази за.дни.ка като се въоръжава. Това е най-доброто което може да направиш ако живееш на една планета с държава като САЩ ! Това е цялата и единствена истина. Всичко останало е пропаганда.
2
4
 
5
 
! Отговори
Таньо преди 1 година
Възхвала за другаря Ким Чен Ун !
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** тема!

Спонсорирани публикации