Кефир, комбуча... Кои ферментирали храни да ядете през 2023 г.?

Те доставят на тялото полезни бактерии
10 яну 2023 21:20, Иванка Гъркова
6
Кефир, комбуча... Кои ферментирали храни да ядете през 2023 г.?
IStockphoto

Ферментиралите храни трябва да присъстват в менюто ни, за да бъдем здрави през 2023 г. Но колко от нас ги познават? Да, киселото зеле е най-популярното, но освен него има още други, които да консумирате, при това не само зимата.

Ферментацията е процес, който се използва за производството на някои от любимите храни и напитки в света. Може да се каже, че вино, бира, кисело мляко, някои отлежали сирена и дори шоколад и кафе, са най-известните ферментирали храни и напитки.
 
В миналото предците ни са използвали ферментацията, за да удължат свежестта на зърнени храни, зеленчуци и мляко, които са им били достъпни през различните сезони на годината. Много хора следват примера им и до днес, приготвяйки консерви или кутии, които държат в хладилника си. Онова, което ги свързва, е че издържат по-дълго благодарение на полезните бактерии в тях.

Какви са ползите от приема на ферментирали храни?
 
Според д-р Джош Акс всъщност яденето на тези „култивирани“ храни е най-удобният начин за получаване на дневна доза от пробиотични бактерии, които поддържат здравето на червата и имат много по-голям ефект за организма в дългосрочен план.
 
Има много доказателства, че въпросните ферментирали храни поддържат цялостното здраве. Техните основни ползи са:
 
подобряване на храносмилането и когнитивната функция;
повишаване на имунитета;
ефикасни са при раздразнени черва;
осигуряват минерали, които изграждат плътността на костите;
помагат в борбата с алергиите;
убиват вредните дрожди и микроби.
 
Топ 10 на храни и напитки, преминали ферментация, които да опитате 
 
Ето няколко храни, които можете да включите в менюто си през 2023 г.:
 
1. Кефир
 
Представлява ферментирал млечен продукт, който се консумира повече от 3000 години. Терминът кефир е създаден в Русия и Турция и означава „чувствам се добре“. Той може да се направи от краве, козе или овче мляко. Става за пиене или за добавяне към ястия и печива. Има леко кисел вкус.
 
В тази ферментирала храна има много високи нива на витамин B12, калций, магнезий, витамин K2, биотин, фолат, ензими и пробиотици. 

Кефир – напитката, която подобрява храносмилането

5 лесни рецепти за силен имунитет

В тези храни има повече пробиотици, отколкото в млякото

2. Комбуча
 
Това е ферментирала напитка, направена от черен чай и захар (от различни източници като тръстикова захар, плодове или мед). В нея има колония от бактерии и дрожди. Когато се съчетаят със захар, те активират процеса на ферментация.
 
Ферментиралите храни като комбуча съдържат съвсем малко алкохол, но това не предизвиква сериозна интоксикация на организма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
3
 
! Отговори
11 преди 1 година
Мдааа, благодарение на вас разбрах, че виното и бирата са храни, а шоколада нбил ферментирал. Аве, знайте ли, че тука мааме секи ден комбуча и Мисо?
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелева чорба на гладно.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кисело зеле с кокали и вино. Сабалян, кисело мляко
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И бозата фирментира, избщо, всичко което съдържа захари - ферментира, захарта е необходимия продукт за да се получи ферментация, а захари, се съдържат във всяка клетка.

Спонсорирани публикации