Кой е "най-мощният" град за туризъм в света?

Въпреки Световното по футбол Доха не попадна в класацията
21 яну 2023 20:07, Нели Христова
29
Кой е "най-мощният" град за туризъм в света?
Снимка: БГНЕС

Париж е град, обичан за изискана храна, изящно изкуство и изящна мода. Но нов индекс на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) също казва, че Париж е най-мощният град в света за туризъм.

WTTC, организация с нестопанска цел в туристическата индустрия, базирана в Обединеното кралство, анализира данни за туризма от 2022 г., за да види къде пътниците харчат най-много пари.

Общият списък на най-мощните туристически градове обаче не взема предвид само билетите за музеи и хотелските стаи. Другият фактор, който е важен, е, колко местни и национални правителства и бизнеси инвестират в тези градове като туристически дестинации?

Ако вземем например лидера в списъка Париж, градът се готви да бъде домакин на летните олимпийски игри през 2024 г. Въпреки че по-малко от 5% от съоръженията ще бъдат новопостроени за Олимпиадата, градът налива ресурси в инфраструктура, сигурност и други мерки, които ще им помогнат да се подготвят за домакинството.

Според това счетоводство общият туризъм на френската столица възлиза на 35,6 милиарда долара.

Съединените щати на туризма

Две страни имат по три града в списъка на WTTC. Eдна от тях е САЩ, представена от Орландо, Ню Йорк и Лас Вегас.

Докато всеки град генерира значителна част от парите от туризъм, те се грижат за различни видове пътници - Орландо е популярен сред семействата, посещаващи тематичните паркове в града, Лас Вегас е международно известен център за хазарт и нощен живот, а Ню Йорк привлича кулинари и любители на изкуството.

От тази група Орландо печели най-много, натрупвайки 31 милиарда долара за 2022 г.

Китай във възход

Три китайски града – Пекин, Шанхай и Гуанджоу – попаднаха в топ 10 за 2022 г.

Други китайски дестинации си проправят път нагоре в индекса. По-специално, плажа Саня - на слънчевия остров Хайнан в Южен Китай - и Макао бяха цитирани като места, които трябва да бъдат наблюдавани в бъдеще.

Китай инвестира сериозно в туризма и се рекламира сред международните туристи сега, след като границите на страната отново са отворени. Макао е единственият град в Китай, където хазартът е законен, и за повечето туристи е по-лесно да отидат там без виза - за разлика от континенталната част.

WTTC прогнозира, че до 2032 г. Китай ще доминира в класацията.

"Големи градове като Лондон, Париж и Ню Йорк ще останат глобални центрове, но през следващите няколко години Пекин, Шанхай и Макао ще се издигнат нагоре в списъка на най-добрите градски дестинации", казва Джулия Симпсън, президент и главен изпълнителен директор на WTTC в декларация, пред CNN.

Други отличия

Разбира се, има повече от две държави, представени в списъка на WTTC. Токио, Мексико Сити и Лондон са съответно на седмо, осмо и девето място, за да завършат класацията.

В някои отношения е също толкова интересно да се види кой не е в списъка.

Два изненадващи пропуска бяха в Близкия изток, чиято популярност рязко нарасна през последното десетилетие.

Въпреки че луксозният Дубай и домакинът на Световното първенство по футбол Доха оглавиха списъка с най-много приходи от туризъм, те не отбелязаха толкова високи резултати в другите категории и се оказаха извън топ 10.

Амстердам, Барселона и Сингапур станаха жертва на същия феномен, като отбелязаха висок резултат за количеството пари, похарчени от посетителите, но не попаднаха в общия списък с "най-мощни".
 

А ето и пълният списък за 2022 година:

1. Париж, Франция
2. Пекин, Китай
3. Орландо, Флорида
4. Шанхай, Китай
5. Лас Вегас, Невада
6. Ню Йорк, Ню Йорк
7. Токио, Япония
8. Мексико Сити, Мексико
9. Лондон, Великобритания
10. Гуанджоу, Китай

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 9 месеца
Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Vive la Republique! Vive la France!
21
1
 
2
 
! Отговори
ааа! преди 1 година
Лас Вегас прави по 40 милиарда долара на година.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Париж бил най-мощният град в света за туризъм. Париж е заплашен от плановете за модернизиране на изгорялата Нотр Дам. Искат да я увенчаят с полов/член.
19
4
 
4
 
! Отговори
преди 1 година
Аз да ви обадя, добре че дума не обелват за тук. Живея до центъра на града, папагали няколко вида, големи какадуда и по малки. Посуми и игуани. Кристални непокътнати плажове. Живея на 2 км от тях и на 4 км от Операта. Няма панелни к0птори само красота по улиците. Под кварталите тунели, най дългия е 7 км под Епинг. Цял лабиринт от тунели е под града. С колата за минути съм където пожелая. Няма задръствания и ми3ерия. Ай поздрави от най райския край на Планетата. Махнах се от Западна Европа
18
4
 
2
 
! Отговори
Смех преди 1 година
До АнонименКакъв китай бр кой иска да ходи в тая комунистичекъ кочинъ
17
6
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Класацията е обективна.Париж е страхотен град.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам в тази класация Варна, Русе, Бургас, Пловдив, Велико Търново и т н.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега пуснете и списък на тур. дестинациите с минимален брой хора на кв. Км. Колкото по-малко навалица, толкова по-добре! Градски туризъм = тълпища, блъсканица, мръсен въздух и вода. Пластмасова храна, слънце между два блока, ако сте късметлии. Гледки към отсрещната тераса и т.н. предпочитам села с 1 жител, поляни, планини и празни плажове.
14
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Белите, манастирите. Те може и да се продават, но не и ние. БЪЛГАРИ СМЕ. А и просто няма необходимост да си продаваме активите. Достатъчно богати сме. Да ви е честита, на варненците и на бургазлиите. Морето си е наше, българско, въпреки, че му казваме Черното. Обичаме си го. Туризмът си е туризъм, но Глория и г-жа БОТЕВА СИ ГИ ПЕЯТ ПО-ДОБРЕ ОТ МЕН. ПЕСНИТЕ. В БУРГАС ЩЕ Е. МЛАДОТО ЕВРЕЙЧЕ СИ Е. То ще ги купи манастирите.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това някаква класация от преди 20 години ли е? Кой в днешни дни ще иска да ходи там.
12
1
 
1
 
! Отговори
2023 г. преди 1 година
Може и такава да е класацията, но в тези градове е много скъпо. В БУРГАС ЩЕ Е НАДПЯВАНЕТО На ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ И БЪЛГАРКИТЕ. Там нейде, около ХОТЕЛА ПАРК. За Белите и за Василката. Но пък, лично аз се чудя коя е по-добрата от Глория и г-жа БОТЕВА. През ЮЛИ.
11
6
 
5
 
! Отговори
Марсел Попов преди 1 година
Къде са зайчанцата дето наричаха Париж - гето? Кой човек ще иска да посети гето? Обаче нещо не виждам софия в цялата схема?! Май гетото е софия?! Разкъртени панелки, "пътища" като след бомбардировка, бетон, кал, улични кучета, oтпaдъци навсякъде и раздърпани алкохолизирани ceляци по улиците, АХАХАХАХАХАХАХА!
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12 - Връщат се тези дни ... Спокойно!
9
8
 
8
 
! Отговори
Евер преди 1 година
Бях в Париж. През октомври миналата година . Една мечта стана реалност . Страхотен град . Космополит . Да, араби има . Много. И *** . Но сред тези хора се чувствах в безопасност. Метрото старо. Вехто. Но развито . На 1-2 минути идва влака . Града е уникален . Наистина . Идете . Вижте
8
2
 
3
 
! Отговори
11 преди 1 година
В сой век живеете какви царове,князови прочие тъпотии ви гонят като в държавите конституционните монархии
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цариград винаги е бил номер 1. Истанбул
6
6
 
15
 
! Отговори
Хамид преди 1 година
Париж е супер опасен град за живеене и посещавабе, главно зареди жителите от сахел и северна африка
5
7
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
АБСОЛЮТНА ИЗМИШЛЬОТИНА Е ТАЯ КЛАСАЦИЯ! КАКВО ТОЧНО ИМА В МЕКСИКО СИТИ КОЕТО ДОРИ НЕ Е КУРОРТЕН ГРАД!
4
0
 
9
 
! Отговори
Между.Издирване преди 1 година
България веднага да пусне за издирване с "червена бюлетина" на Интерпол и Европол на убиеца и наркотрафикант иле спасевски, защото в СърбоМакедония ,вместо да го съдят за опит за убийство, ще го наградят с орден. Не може да разчитаме на справедливост,защото глухи и слепи знаели, че се занимава с продажба на наркотици, т.е.има чадър и покровителство от властите
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искаме тук мигранти и туристи тип гранде американо и подобни, много сме си добре така.

Спонсорирани публикации