Ски индустрията го закъсва, глобалното затопляне убива зимните курорти

Стартът на сезон 2023 г. бе труден
25 яну 2023 19:18, Нели Христова
25
Ски индустрията го закъсва, глобалното затопляне убива зимните курорти
Снимка: БГНЕС

Анзер често е приветстван като най-зеления ски курорт в Европа. Но швейцарското село имаше труден старт на своя зимен сезон през 2023 г. Подобно на много други алпийски ски курорти, ниско разположеният Анзер беше принуден да затвори някои от пистите си поради липса на снеговалеж и дъждовни условия в края на декември и първите няколко дни на януари.

Алпите претърпяха рекордно високи температури по Коледа и Нова година, които достигнаха 20,9C  в северозападна Швейцария.

"Беше изключително топло през Коледа и Нова година", казва Стефани Дайкман, директор на туризъм в Анзер, пред BBC. "Почти целият сняг в селото беше изчезнал. Бях доста притеснен. Хората не можеха да слязат със ски до селото."

"За щастие отново започна да вали сняг в началото на януари, точно навреме за пристигането на "истинските фенове на ските", които резервират своите пътувания извън празничния сезон и се надяват на много добри условия", добавя тя.

Но скорошното топло време и зимното отмиване в Алпите е предзнаменование за това, което очаква ски индустрията. Много курорти са наясно, че имат само две възможности: да затворят или да адаптират своя бизнес модел, за да се справят с нарастващите климатични заплахи.

От швейцарските Алпи до Скалистите планини курортите се борят с въздействието на изменението на климата, като се опитват да осигурят достатъчно снежна покривка и бързо да се адаптират към променящите се условия, като същевременно предвиждат как изглежда тяхното бъдеще в един затоплящ се свят.

Освен мерките за намаляване на собствените си емисии, като инвестиране във възобновяема енергия и изграждане на най-голямата отоплителна централа на дърва в Европа, Анзер планира какво ще праве във време, когато карането на ски може вече да не е жизнеспособно.

"Наясно сме, че трябва да адаптираме курорта за идните години", казва Дайкман. "Ние инвестираме повече в велосипедни пътеки, в маршрути за катерене и пешеходни пътеки, подчертаваме всичко, което можем да предложим, независимо дали е през лятото или зимата."

Изменението на климата превръща карането на ски в застрашено забавление. Ски сезоните стават по-кратки и склоновете стават зелени с повишаването на температурите. Обилните валежи в алпийските курорти допринесоха за топенето на снега и кишата.

"Когато температурите се покачат, атмосферата задържа повече водни пари, което води до повече валежи", обяснява Мари Кавит, глациолог и изследовател на климата в Католическия университет в Лувен в Белгия. "Когато температурите се повишават, водната пара пада като дъжд, вместо като сняг", добавя тя. "Това се случва на ниски ски станции, които са под 1600 м. Там виждаме много повече дъжд при снежни събития, които увеличават топенето на съществуващия сняг."

"В курортите с ниска надморска височина в Европа дълбочината на снега намалява с 3-4 см на всеки 10 години", казва Кавит.

Друго голямо безпокойство е бързото изчезване на ледниците. Алпийските курорти като Тин във Франция разчитат на ледниците за снежна покривка и водоснабдяване. В европейските Алпи се очаква ледниците да изчезнат почти напълно до 2100 г., като Междуправителственият панел на ООН по изменението на климата предупреждава, че те могат да загубят 94% от обема си през 2017 г. до края на века. С повишаването на температурите ледниците се топят по-бързо и има по-малко пресен сняг. Топенето на ледниците може да доведе до сериозни наводнения и ерозия в долината под тях и да увеличи риска от лавини, унищожавайки критична инфраструктура, както и значително намаляване на водоснабдяването за местните планински общности.

Според проучване от 2017 г. на Института за изследване на снега и лавините, Алпите могат да загубят до 70% от снежната си покривка до 2100 г., ако глобалните температури се повишат в съответствие с обичайния бизнес. Понастоящем светът е на път за затопляне със средно 2,7C до 2100 г. Ако обаче глобалното покачване на температурата се задържи под 2C, намаляването на снежната покривка ще бъде ограничено до 30%.

Повишаващите се температури и намалените снеговалежи съкращават зимния ски сезон, тревожна тенденция за планинските общности, чийто живот зависи от индустрията за зимни спортове.

Според проучване от 2018 г. в част от американските ски курорти, покриващи комбинирана територия с размера на Вирджиния, ски сезонът се е свил средно с 34 дни между 1982 и 2016 г.

"Зимният сезон на Анзер се е свил само с няколко дни през последните 30 години", казва Дайкман. "Но в някои европейски курорти сезонът се скъси със седмици и това очевидно ще има доста голямо въздействие."

Липсата на сняг не е единственото предизвикателство, с което се борят ски курортите. "В Съединените щати горските пожари са по-голяма заплаха", казва Одън Шендлър, старши вицепрезидент по устойчивостта в Aspen Skiing Company, която управлява курорта Aspen Snowmass в Колорадо.

През последните пет години горските пожари се приближиха опасно до градовете и затвориха няколко курорта в ски региона. "Вече виждаме пожари в ски курортите. Те са толкова голяма заплаха, колкото загубата на сняг", казва Шендлер и добавя, че през последните години курортът също е преживял кални следи, причинени от екстремни валежи.

Ски курортите се борят, за да гарантират, че могат да останат отворени за целия си сезон и да осигурят на туристите, покрити с заснежене, живописни настройки, които очакват. За да направят това, те използват огромни машини за сняг, които покриват пистите в пресен бял прах.

Проучване на Университета в Базел в Швейцария предупреждава, че на един курорт, разположен под 1800-2 000 м, все повече ще му се налага да разчита на изкуствен сняг, за да поддържа само по-високите си ски писти в продължение на до 100 последователни дни. Това би повишило потреблението им на вода със 79% до 2100 г. По време на средна зима към края на века курортът ще консумира около 540 милиона литра вода, в сравнение с днешните 300 милиона литра. Във френските Алпи консумацията на вода може да се увеличи деветкратно до 2100 г., според проучването.

Това може да доведе до конфликт между ски индустрията и местните общности, които разчитат на водата за хидроенергия, предупредиха изследователите, цитирани BBC.

Проучването също така прогнозира огромен ръст на оперативните разходи за ски курорти, ако те са принудени да използват изкуствено снеговалеж, за да поддържат склоновете си. Това е така, защото оръдията, които разпространяват снега и плуговете, които поддържат пистите, са невероятно енергийни и се захранват от замърсяващи изкопаеми горива. Понастоящем няма машини за създаване на сняг, които работят чрез възобновяеми енергийни източници и плановете за намаляване на общите емисии са фокусирани върху подобряването на ефективността.

Следователно решенията за адаптиране към променящия се климат в планината "по ирония на съдбата добавят повече CO2 към атмосферата и влошават проблема с климата", казва Кавит.

Дори днес снежните плугове средно представляват приблизително 60% от въглеродните емисии на курорта, докато снежните оръдия допринасят около 25%, казва Кавит. Ски асансьорите не са толкова замърсяващи, допълва тя, тъй като много курорти се опитват да използват възобновяема електроенергия.

Освен климатичното въздействие на снежните машини, има и оперативно предизвикателство, тъй като изкуственият сняг може да се произвежда само, когато температурите останат под 1С. Въздухът трябва да е достатъчно студен, че водните капчици, които машините изхвърлят замръзване и се превръщат в снежни частици.

На Коледа и Нова година много алпийски курорти бяха принудени да затворят склоновете си, тъй като температурите бяха твърде високи, за да генерират изкуствен сняг.

Междувременно някои прибягват до покриване на ледници в защитни одеяла, за да им попречат да се стопят през лятото. Изработени от бял UV-устойчив синтетичен материал, одеялата предпазват дебелия зимен сняг от слънчевите лъчи през по-топлите летни месеци. Според проучване от 2021 г. техниката може да намали топенето на сняг и лед с 50-70%, в сравнение с незащитени повърхности.

Но това е скъп процес, предупреждават авторите на изследването. Покриването на всички 1000 най-големи ледници в Швейцария би струвало около 1,4 милиарда швейцарски франка (1,5 милиарда долара) годишно.

Съществуват и отрицателни последици за околната среда, свързани с тази мярка за адаптиране, предупреждава още Cavitte. Замърсяващите машини се използват за сваляне на одеялата и премахването им. "И когато ги свалят, винаги има парчета пластмаса, които са оставени сред тях. Те замърсяват ледника и околната земя", обяснява тя. Съществуват и притеснения как тази мярка ще повлияе на местното биоразнообразие и дивата природа.

Тези краткосрочни мерки няма да защитят индустрията от настъпващата заплаха за климата. "Ски индустрията няма да може да се спаси", признава Шендлер.

Въпреки тази мрачна перспектива, много курорти са приели амбициозни, дългосрочни цели за устойчивост в опит да намалят емисиите си и да защитят природните си ресурси.

Big Sky Resort, който седи на кота от 2200 м в Скалистите планини в Южна Монтана, се стреми към нетни нулеви емисии до 2030 г., по своя проект Forever, който стартира през 2021 г. Курортът в инсталиран слънчев масив от 32 киловат (KW), подобряващ ефективността на сградите, намалявайки използването на водата и защитава горите си, обяснява Ейми Фонте, специалист по устойчивост и специалист по устойчивост и специалист по устойчивост и специалист по устойчивост и устойчивост и специалист по устойчивост и устойчивост ръководител на проекта Forever.

Курортът също така закупува кредити за възобновяема енергия за оставащото електричество, което използва, включително за своите 38 седалкови лифта и жилищата си, казва Фонте.

Aspen Skiing Company, междувременно, се стреми да произвежда 100% възобновяема електроенергия, за да захранва всички свои операции до 2030 г. "Ски курортите използват изкопаеми горива и много енергия. Би било напълно лицемерно, ако тези курорти не работят за коригиране на системата", казва Шендлер.

Междувременно завод за дървесни пелети отоплява 600 апартамента, два хотела и обществен плувен басейн в Анзер, спестявайки на селото 1,5 милиона литра масло годишно. По-голямата част от курорта вече работи с водноелектрическа енергия, която се генерира от близкия язовир.

Анцер също така е село без автомобили и предлага безплатен обществен транспорт за всички посетители, в опит да насърчи хората да пътуват по-устойчиво. "Туристите също играят роля в подпомагането за намаляване на емисиите и опазването на планините", казва Дайкман. "Това е начин на мислене, който трябва да присъства не само сред местния бизнес, но и сред хората, които идват тук на почивка."

Това започва с избора как да пътуват до ски курорта. Според скорошно проучване на Ски клуба на Великобритания само 2% от британските пътници използват влак, за да отидат да карат ски, в сравнение със 72%, които летят със самолет.

За хората в Европа, които искат да пътуват по по-устойчив начин до Алпите, има много възможности, вариращи от Alpen Express, нощен влак, пътуващ от Холандия през Кьолн до австрийските курорти, или TravelSki Express, който се движи между Лондон и Френските Алпи, чрез Eurostar до Париж.

Дори и да не са в състояние да променят собствената си съдба, курортите пак могат да играят важна роля в борбата срещу изменението на климата, на мнение е Шендлер. "Ролята на индустрията е да помогне на обществеността да разбере какво може да загуби от изменението на климата и да се застъпи за решения."

"Ски курортите са "идеалният пратеник" за подчертаване на реалността на климатичната криза", казва Шендлер. "Хората обичат това, което карането на ски им предлага днес. Заплахата от това изчезване е вид висцерален удар, от който хората се нуждаят, за да се катапултират в действие."

Фонте е съгласен, че ски индустрията"„може да направи значителни промени в поведението си. "Ние наистина можем да помогнем за смекчаване на въздействието от изменението на климата", казва тя. "Бих искал да мисля, че ще живеем в свят, в който ските все още ще бъдат наоколо."

Но това изглежда като малко вероятна реалност за много курорти, особено по-ниско разположените в Европа. Мнозина се стремят да обърнат своя бизнес модел и да гарантират, че имат бъдеще, ако няма повече сняг.

"Сега инвестираме повече в летни дейности, отколкото инвестираме в зимни", казва Дайкман. Планът е да се подчертаят "всички дейности, които планините предлагат", без да се превръща курортът "в тематичен парк",  казва тя.

Шендлер казва, че бъдеще без ски ще бъде много трудно за курортите. Дори и с увеличени инвестиции, те ще се борят да генерират подобен поток от приходи през лятото, твърди той.

"Ските са огромен бизнес", казва той. "Икономическата производителност през лятото ще бъде много по-ниска. Не можете наистина да изградите бизнес около пешеходен туризъм."

Но според Рейчъл Карвър, която е анкетирала ски туристи в австрийския курорт Stubai Glacier за дисертацията си в Университета на Стафордшър в Обединеното кралство, хората виждат стойността на посещението в планините, дори ако няма сняг.

Около 70% от анкетираните казват, че биха се върнали в курорта, ако ледниците изчезнат, посочвайки красивата планинска природа и възможностите за туризъм като основни причини.

Карвър също така наблюдава увеличение на "туризма с последен шанс" в ледника Стубай, като хората посещават курорта преди ледникът да изчезне напълно. "Много хора са наясно, че ледниците се топят и че ски курортите изчезват. Те искат да видят тези места, преди да изчезнат напълно", казва тя.

Този повишен интерес към посещение на ледници предоставя на курортите възможност да образоват хората относно изменението на климата, отбелязва тя. Но този скок в "туризма с последен шанс" също е неустойчив и оказва още по-голям натиск върху и без това крехката екосистема, казва Карвър.

Адаптирането на бизнес модела и насочването към нови планински дейности е единственият избор, казва Дайкман. "Трябва да станем по-екологични, ако искаме да продължим да живеем тук", на мнение е тя.

Дайкман се надява туристите да продължат да посещават планината дори и да няма сняг. "Нашите планини са естествено зашеметяващи и ние вече имаме абсолютно всичко, за да направим ваканциите перфектни не само през зимата, но и през лятото."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Деница преди 1 година
Добре, че все пак падна сняг, другата седмица съм в Банско и чакам с нетърпениееее.
18
0
 
1
 
! Отговори
Диляна преди 1 година
Срещу природата няма как да се върви, но пък какви подвизи се правят в българските ни курорти, за да има все пак сняг и настроение, един добър пример е Банско от миналата седмица и добрите условия за купата
17
0
 
1
 
! Отговори
Радо преди 1 година
Голям кеф, е че няма сняг. Дано вече и занапред винаги да е така. Гръцка зима да е и в БГ.Който иска сняг да ходи в Аляска.
16
1
 
2
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 година
Глупости! Аплите са пълни и сезонът тече с пълна сила. Поредната партенка на ПРОПАГАНДАТА!
15
1
 
3
 
! Отговори
Ски, а? преди 1 година
Накрая ще ми карате дедовия. Ски вече само в Сибир.
14
0
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Че аз си ходя на планината. Преди беше лесно и безплатно достъпно навсякъде. Сега алчните ***, са заградили половината планини да изкарват пари от тях.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13 Кажи честно. Наистина ли ти се ходи на Марс? Аз предпочитам в планината на ски да ида.
12
0
 
4
 
! Отговори
Бо лимефа ра преди 1 година
Какъв снег важно е песък на плажа да има.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боли ме фара. Едно време хората само са се чудели от какво да направят пари и днес плащаме огромни суми за дейност не по-малко безполезна от футбола. Но пък вреди на природата нанася, а парите въртени в този бизнес, могат да се използват за развитието на науките и високите технологии. На ски не можем да стигнем до Марс и планети около други звезди. Нито с футболни обувки.
10
1
 
2
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Супер, когато политиците ни не могат да ми помогнат и защитят природата с мерси, природата се намесва и ни предпазва да бетонират планините както морето ни. По-малко туристи по-ниска връзвращаемост следователно няма алчните хора д а инвестират в къщи и апартаменти в хубавите ни планини!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нело, господарите ти от WEF сега казаха че яденето на яйца водело до образуване на тромби в кръвта. Що не си "написала" статия още за това велико хрумване на изтрещялата либерастия?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нело, простакесо недъгава, господарите ти от шурощоидния клуб смениха термина "глобално затопляне" с "климатични промени", понеже стария не им се връзва вече след бурни снеговалежи по цялата планета. Как не си разбрала още мапразноглавакухавелке?
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глобалното затопляне дано кутурлиса желаещите да секат гората за втора писта на Банско.
6
0
 
3
 
! Отговори
ами преди 1 година
сейте маслинови дървета, бе амсалаци...
5
1
 
3
 
! Отговори
MiMO преди 1 година
Войната в украйна няма нищо общо с глобалното затопляне. Изстрелването на балистични ракети от тъпите корейци няма нищо общо. Тъпите американци нямат нищо общо. Никой няма нищо общо.
4
2
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Народът е,,,казал -Дебел сняг,дебел...комат. Ски...индустрията...потъва,ама и хляба е заплашен.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е вярно, в Дубай има писта с пари всичко може а и този спорт е доста опасен.
2
0
 
9
 
! Отговори
Pen преди 1 година
Еми като фалират ще ходим повече на море ! :)) А иначе какво стана с озоновата дупка ? Няма ли да има данък и за нея ?
1
2
 
11
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 1 година
Жалко, ще ми липсва чая по осем лева на пистата на Банско !!!!