В региона на Хатай е истинска трагедия, апокалипсис

Български футболист: Територията е огромна, няма достатъчно спасители
7 фев 2023 15:40, Елка Василева
95
В региона на Хатай е истинска трагедия, апокалипсис
Снимка: БГНЕС

Защитникът на Юмраниеспор Страхил Попов e един от двамата български футболисти, които играят в турското футболно първенство, но до декември 2021-а година той играеше в Хатайспор. Регионът Хатай е най-силно засегнат от опустошителното земетресение, което разтърси Турция вчера. Жертвите до момента са над 3400, а пред БТА роденият в Благоевград разказва как се чувства той и какво преживяват хората в страната.

Още по темата
"Аз съм добре, живея в Истанбул. Тук всичко е нормално, но в Хатай е истинска трагедия. Аз лично никога не съм виждал и не съм си представял такава трагедия. Не знам дали другите хора са виждали такова нещо", шокиран е Страхил Попов.

"Играх две години в Хатайспор, така че имам доста познати и приятели там. За радост никой от приятелите там, от съотборниците, близките и познатите не е пострадал. Говорих си доста с преводача на отбора, с когото поддържам контакт. Той ми каза, че апартаментът му е неизползваем – стени, под – всичко е с огромни пукнатини", допълва бившият футболист на Литекс (Ловеч).

Според това, което предават всички медии, градът Антакия е разрушен почти на половина, а българинът с най-сериозен опит в турското първенство допълва: "Големите проблеми са два. Първият е, че не достигат спасителите и няма достатъчно екипи, за да вадят хората от развалините. Територията е огромна, а броят на спасителите – недостатъчен. Вторият проблем е, че само една от болниците в града е останала невредима, не е пострадала, работи с пълен капацитет. Останалите лечебни заведения или не са в състояние да приемат хора, или работят с крайно ограничени възможности. Това прави положението направо трагично за такъв голям град и регион. Истински апокалипсис, голямо бедствие".

Десният защитник разказва, че вратарят на Малатияспор Ахмет Ейю Тюркаслан, който е в неизвестност след земетресението, е бил футболист на Юмраниеспор до преди три години. Много хора го познават и за тях новината е била истински шок. Първоначално се разпространи информацията, че е загинал, но за момента няма потвърждение и всички се надяват да бъде открит жив.

"Сигурен съм, че ще има благотворителни кампании за подпомагане на пострадалите, но все още се търсят стоки от първа необходимост. Ще се събират помощи, в това няма съмнение. Същият преводач на Хатайспор ми каза, че единствено Кристиан Ацу е бил неизвестност, но сега разбирам, че е спасен. В сградата, където живее Ацу, са настанени още 5-6 от футболистите на отбора. Въпросната постройка е 18 или 20 етажа. Няма пострадали играчи на Хатайспор, всички заедно със семействата си са настанени на базата на клуба. Но няма информация какво се случва със спортния директор на Хатайспор".

Вчерашните мачове от първенството на Турция бяха отменени, в това число и на Юмраниеспор със Страхил Попов срещу Адана Демирспор.

"Мачът беше отменен, ние направихме тренировка, за да не се разбива много подготовката ни. Днес сме в почивка и очакваме официално изявление на федерацията какво ще се прави, кога ще се играе. Може би през следващата седмица, но това е само предположение. Нямаме и никаква представа какво ще се случи с отбора на Хатайспор, макар че стадионът не е пострадал", разказва българският футболист с 35 мача за националния отбор.

От лятото той облича екипа на този истанбулски клуб и се завърна в Суперлигата, след като пролетта беше в Еюпспор от второто ниво.

"Откъм точки ситуацията в Юмраниеспор е много зле. Но нямаме и никакъв късмет, особено в последните четири мача, когато пропускаме победи и точки все след 90-ата минута. Дузпи се дават срещу нас, които колко са дузпи, не е ясно. Голям малшанс ни преследва. Но не играем слабо, със сигурност. Отборът е атакуващ, не е в глуха защита. Но за да има такива резултати, явно си има и причина, не е само до липсата на късмет. Иначе аз се чувствам добре, доволен съм от представянето си. Статистиката ми е добра, резултатите от GPS-ите направо отлични, на тренировките съм на 100 процента. Изиграл съм 13 мача от 14 възможни в първенството. Ще видим как ще се развие първенството", завърши Попов. (БТА, Атанас Василев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 41 ЕПК имаше ли 1978-мa година, защото във Варна има 16 етажни сгради направени нея година. ЕПК ти ме мозъкът!
45
2
 
2
 
! Отговори
Коко глупако преди 1 година
Трябва да те е срам ! И нас ни е срам от iбрiкчii като тебе ! Сигурно ти е генетично заложено, но това не е извинение!
44
3
 
2
 
! Отговори
Коко преди 1 година
До 48В Сидни Австралия е 2 след полунощ. Ще извиняваш, но нито си в Сидни, нито взимаш. Само мастурбационе баце прайш.
43
10
 
0
 
! Отговори
преди 1 година
Помите ли 2010-2012. Първо Турция, стотици загинаха. Скоро след това премина през БГ. Помните ли София друсна 4.5 в полунощ. На бензиностанцията опашки, цала нощ седяхме в колите. По късно удари Италия 2-3 пъти, имаше стари сгради рухнали, 15 загинали. Предава се по разлома на плочата. Чакайте го в БГ, а после Италия. Аз сега вече съм далеч от земетресения, защото живея в Сидни Ав$тралияя, зимам 5 цифри долари месечно. А вие къде сте още? На заплатка? Не сте мръднали?
42
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в ТУРЦИЯ СТРОИТЕЛСТВОТО,КАКТО И ХРАНИТЕ СА МНОГО ПО-НЕКАЧЕСТВЕНИ ДАЖЕ И ОТ БЪЛГАРСКИТЕ, АЗ СЪМ ИЗСЛЕДВАЛ СПЕЦИАЛНО ХРАНИТЕ - УЖАС ПЪЛНИ С ПЕСТИЦИДИ И КАНЖЕРОГЕНИ ТУРСКИТЕ, СТРОИТЕЛСТВОТО ГЛЕДАМ МНОГО ПЯСЪК ИЗПОЗЛВАТ ВМЕСТО БЕТОН ЗА ПО-ЕВТИНО, ТАКА КАКТО НАВРЕМЕТО КАТО ИЗБИХА 1,8 МИЛИОНА АРМЕНЦИ, МАСОВО ЖЕНИ И ДЕЦА ГИ ЗАКЛАХА ЗА ПО-ЕВТИНО, ВСЕ ПО-ЕВТИНО ГЛЕДАТ ЗА ДА СИ ПРОДАВАТ ***
41
1
 
1
 
! Отговори
Коко глупако преди 1 година
Отношението към парите ти няма нищо общо с отношението към кокуту ! Другия път *** не пари и ще видиш истината кокоША слепота!
40
3
 
3
 
! Отговори
Koko преди 1 година
До Анонимен 43Срам ме е като българин, че точно в този момент трябва да четем подобни мислени бълвочи. Ти си лош човек, прощавай.
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гледам събрали над 10 милиона за дарения за турция, и се чудя, даже някакъв пейков 220 хиляди лева, миналата година за карловските села едвам 1,6 милиона събрахме за няколко месеца, а сега се помага на държава, която дава милиарди за да бомбардира нещастни кзрди в Сирия и Ирак. Жалко за хората, но Турция е изключително недостойна страна, с над 5 геноцида само рпез 20ти и 21 век, заклани 1,8 милиона арменци, заклани за по-евтино и то 20ти век, повечето деца, и когато някой им осъди геноцида
38
4
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 1 година
Ти хубаво се смееш ама *** и се пообразовай. Тези 9 и 12 и 22 етажа не е панел, а е ЕПК. След 89 не се строи така защото иска място и време, но е супер качествено. люлее се сградата но не пада. Панелите са калкулирани за 7 да издържат , но не с избити балкони , мазета и всякакви други преустройства. Където и да удари 7.8 ще е трагедия.
37
5
 
20
 
! Отговори
Koko преди 1 година
Господ да помогне на турците. Болно ми е, че страдаме от предразсъдаци по отношение на тях. Няма човек, който е ходил там и да не се е убедил, че имат страхотно отношение към нас, за разлика от повечето други съседни държави.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво калпаво строителство говорим при 7.8 като Рихтер е логаритмична скала , 3 е десет пъти по силно от 2 и сто пъти по силно от 1... в България на 5-6 всичко се люлее и старите сгради с носещи стени се пукат, на 7.8 дано не го виждаме. Там три плочи са заклещили Анатолската плоча, Африканската се движи на север и създава напрежение. Районът е тъмно червена зона. За едноетажни къщи е, ама то за това пари трябват
35
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 35 Муахахахахахаха.....панелния блок бил до 8 етажа??? Муахахахахахааххаахахаа......а да си чувал че има и 9 етажа панелка, 12 етажа панелка, 16 етажа панелка у нас??? Ти в кашон ли си расъл ве? Муахахахахаха...оправи ми настроението.
34
13
 
0
 
! Отговори
преди 1 година
Вие късопаметни ли сте?? Помите ли 2010-2012 започна от Турция, огромна теагедия, 350 загинали. скоро след това премина през БГ. Помните ли София? На бензиностанцията стана опашка и цала нощ седяхме в колите, аз включително. И малко по късно удари Италия 2-3 пъти, имаше стари сгради рухнали, 15 загинали. Защо лъжете? Общото е че се предава по разлома на плочата. Чакайте го в БГ, а после Италия. Аз вече съм далеч от разломи и земетресения, защото живея в Сидни Ав$тралияя, а вие къде сте още??
33
7
 
4
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
Панелният блок е до 8 етажа, бедняко. Айде марш сега.
32
5
 
12
 
! Отговори
Зелена Сила преди 1 година
Е, турците нали се готвиха за военна инвазия в Сирия? Е сега ще им артиса желанието... И като заплашват Гърция и другите съседи с военни действия, май природата си каза последната дума думата!...
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 28 То в тоя район пълно с небостъргачи, Пинко! На тези панелки на снимката дето са с 15 етажа, небостъргачи ли им казваш, Пинко? Муахаххаа...
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен аз от дете съм направил вето към тази страна и тези същества и се чувствам прекрасно ............. и само руска тв гледаш нали?
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кви 5000 бе - сигурно има поне 20 - 30 000 под отломиките - който може ще спасят
28
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Котка А Сирия??? Там няма ли апокалипсис? ...... какво за Сирия? Жужето и Асад изтрепаха милиони.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе от 2020та всичко си Е.П.М! първо ковида после войната сега земетресението после сигурно и метеорит ще удари земята и това е

Спонсорирани публикации