Българинът намали покупките, търговията с храни пада с 2,7% за година

През декември обаче има ръст заради празничното пазаруване
65
Българинът намали покупките, търговията с храни пада с 2,7% за година
Снимка: Pixabay

Оборотът в търговията на дребно през декември 2022 г. нараства с 3.4% спрямо същия месец 2021 г. въз основа на календарно изгладени данни, съобщи НСИ.

През декември 2022 г. е отчетено нарастване на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1.3%) и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.1%), докато в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали се наблюдава намаление (с 0.6%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали значителен спад е регистриран в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 13.4%. Увеличение се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.5%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1.3%.

През декември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава ръст на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 15.8%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 4.4%). Намаление е регистрирано в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2.7%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали съществен ръст е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 32.1%.

Оборотът намалява при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6.4%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5.2%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: търговияхранинси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувайте и си живейте живота, той е един!
58
1
 
1
 
! Отговори
ьяаож преди 1 година
училище и пак не се издържа.
57
1
 
3
 
! Отговори
ьяаож преди 1 година
Аз не знам как оцеляват нашите сънародници извън големите градове,и преди тази бясна спекула барселонския лидъл,и то на баровската им морска улица към яхтеното пристанище беше много по- евтин от луковитския например.Сравнително средна класа сме с прилични доходи, на 4 спирки от Света Неделя и пълно согромни дискаунтери около нас и като видя 60-70 стотинки яйце на промоция или "сирене" за 14лв получавам уртикария.Всичко взимаме на реална промоция,готви се и се приготвят сандвичи за работа и учили
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пет хипермаркета има около нас, всичко взимам на промоция,ако трябва обикалям ги всичките,но 4лв.няма да дам за бяла вода-"мляко",13 за "сирене", 60% вода,останалаото сухо мляко и какво ли не,6 лв. за краставица- 90%водно съдържание.Достатъчно сезонни плодове и зеленчуци има на прилични цени- цвекло,ряпа,портокали.Краставицата за 6 лева ясно къде могат да си я инсталират
55
1
 
5
 
! Отговори
Бойкот преди 1 година
Подкрепям предишното мнение,купувайте само най-необходимото,при това само на реални промоции,да накажем гнусните спекуланти.Не може тук да е двойно по-скъпо от богатите европейски столици-пътуваме,учим и работим и знаме как е.Не стига, че не е направена от реални суровини, ами от имитиращи такива- смески за хляба,сухо мляко, над 60 %вода във всичко,сега и бръмбарии и червеи ще ви блъскат,а медиите ще ви обясняват колко вкусни и полезни били.Пълен бойкот!
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не купувайте неща, които са със силно увеличена цена -- можете да се изхранвате само с продукти с промоции и с намалени цени. Като видят, че продуктите не се продават, ще почнат да свалят цените. В момента са завишени без да има причина освен лакомията на собствениците на веригите и бездействието на държавни контролни органи. Цените на енергоносителите падат.
53
1
 
10
 
! Отговори
С много повече преди 1 година
Пак лъжи от ж у р н а лята.Падна с много повече, нали живея точно до три огромни хипермаркета, от месеци са драстично празни откъм клиентела, хорицата купуват нещо дребно и си тръгват, няма и помен от глезотиите от преди.И колкото повече спада оборотът,толкова повече увеличават цените по кретенската си "логика", предпочитат да изхвърлят храната, но да не намалят цената.Това само тук го има,както и наглата грозна и гнусна спекула в най-бедната държава в Европа, дори не ив ЕС
52
1
 
10
 
! Отговори
Наивник преди 1 година
Наложил съм си до края на месеца да не купвам нищо , карам със зимнината. Ако още хора направят като мен , може да има резултат
51
1
 
3
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Това ни докара ЕС.
50
1
 
3
 
! Отговори
лошо няма преди 1 година
Този спад с 2,7% на купени храни ще доведе до намаляване на хранителните алергии, които се изразяват с обриви по тялото, отоци, диария, повръщане. Да пази Господ!
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 50 Германия вече е взела-дала, нито заплатите там са добри спрямо цените им, нито вече го има тоя ред с който се славеха немците преди. Ако ставаме провинция по-добре на Люксембуррг.
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ограничете вредните храни и дори ще спечелите, основно палмовите сирена и кашкавали заменете с по-малко количество вносни такива, нека фалират мутро-производителтие и алчните вериги които и помощи взимат. За веригите трябват закони против изхвърлянето, защото те предпочитат да държат високи цени и да изхвърлят вместо да си ги коригират.
47
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдум да станем провинция на Германия. Да се затваря това правителство. Очевидно е, че Българина не може да се самоуправлява. През Турско робство сме имали по-малки данъци, повече свобода и повече са ни зачитали за хора от сега, а тогава не са ни зачитали за хора изобщо. Това по себе си показва сега за какво ни имат. Не става тук самоуправлението. Трябва ботуш от някъде другаде. Българина е пpocТ и крадлив. И комунисти и капиталисти и царе и всякакви само крадат! ГАСИ ЛАМПИТЕ И ЗАТВАРЯЙ!
46
1
 
15
 
! Отговори
кара колю преди 1 година
едни "известни" производители на кашкавал, например, продават за 40 лв килограма т.е. по-скъп от синьо сирене, внос от Франция. Някой нещо?
45
1
 
8
 
! Отговори
Гредоред преди 1 година
Сега и ако си вдигне малко финансовата култура ще е още една стъпка да една идея по-щастлив.
44
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз приключих с предпочитанието към българските стоки и вече гледам цената и не ме интересува къде е произведено. Българските стоки би трябвало да са по-евтини от вносните поради по-ниските разходи, а те станаха по-скъпи от някои вносни. Тия номера не минават. Ще има фалити в скоро време.
43
1
 
7
 
! Отговори
Търгаш преди 1 година
продажбите ми спаднаха с 3% цените ги вдигнах с 30%. Дей киро на кирия? Ха-ха-ха
42
1
 
11
 
! Отговори
морски преди 1 година
Храни купувам от Турция, а също и от местни производители проверени. Алчните кръчмари съм ги оставил да д..... супата!
41
2
 
6
 
! Отговори
бай работник преди 1 година
Важното че има ляб и сухи пасти в Лидъла. Кат нема сьомга и цацата е риба!
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спаднала търговията с 2.7% Браво не, сигурно този умопомрачително висок процент в от върха на статистиката, още когато българинът се запасяваше в тоалетна хартия. Ще я преборим инфлацията с този спад от 2.7% ама друг път. Това единствено ми говори, че картела може спокойно да повиши цените с ище 40-50%.

Спонсорирани публикации