Българинът намали покупките, търговията с храни пада с 2,7% за година

През декември обаче има ръст заради празничното пазаруване
65
Българинът намали покупките, търговията с храни пада с 2,7% за година
Снимка: Pixabay

Оборотът в търговията на дребно през декември 2022 г. нараства с 3.4% спрямо същия месец 2021 г. въз основа на календарно изгладени данни, съобщи НСИ.

През декември 2022 г. е отчетено нарастване на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1.3%) и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.1%), докато в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали се наблюдава намаление (с 0.6%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали значителен спад е регистриран в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 13.4%. Увеличение се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.5%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1.3%.

През декември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава ръст на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 15.8%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 4.4%). Намаление е регистрирано в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2.7%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали съществен ръст е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 32.1%.

Оборотът намалява при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6.4%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5.2%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: търговияхраниНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами, вижте, скъпо си стана. Гледаме да ядем качествени храни, предимно от отбрани места и там спекула с цените няма, защото ги взимаме дирекнто от производител. И там има покачване, ама с не повече от 20%. Увеличихме и собственото си производство. Най-изгодно- събирате се група приятели, купувате земеделска земя, плащате да ви гледат там каквото се сетите и така. Днеска влизам в магазина и излизам с 2 торби- 420лв., а преди дали давах и 300 за същото...
38
1
 
28
 
! Отговори
София преди 1 година
Кво няма да ги намали. Преди смотаната инфлация една вафла струваше 35-50 стотинки, днес гледам най-евтината 99 стотинки. По-скъпите вървят 1,20-1,50. И тука говорим за една смотана вафла. Кашкавал, олио, месо, варива, яйца няма да ги коментирам, щото там разликите са още по-фрапантни. Дори днес гледам хората в магазина - минават, поглеждат цената и отминават. Жалка и болна история.
37
3
 
27
 
! Отговори
Преял преди 1 година
Българина се тъпче и налива до припадък с всичко което домъкне от Кауфланд в къщи. Това му остана. И да отиде на някоя кръчма. Друго не може да си позволи. В цивилизацията си мечтаят и купуват на заем дори, нова кола, апартамент. почивка и т.н. тук с нормална работа тия неща са недостижими.
36
0
 
28
 
! Отговори
Хора преди 1 година
Моля, дори и да имате възможности, ограничете максимално покупките, по този начин ще видите, как господата търговци, ще започнат да свалят цените. Сигурен съм, че всеки си прави смектата и с още малко усилия, ще им дойде акъла в главата да спрат с тази спекула.
35
0
 
8
 
! Отговори
Човек в 21 век преди 1 година
Добри хора искат аз да бъда жив и здрав, а лоши хора искат аз да бъда УБИТ някога за в бъдеще НЕЗАВИСИМО по какъв начин ! Значи лошите хора са ПРЕЧКА за това, на този свят да има РАЙ, истински рай !
34
1
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
До Анонимен,защо и не добави,че в споменатите държави заплатите са 30 ПЪТИ по-ниски от българските
33
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойкот на търговските вериги
32
2
 
19
 
! Отговори
агитпроп преди 1 година
От пролетта на 2022 не съм си купувал мляко, яйца, кашкавал, сирене, хляб и сладки от "големите вериги" и нямам ни най-малкото намерение да стъпвам скоро там. Отделно, че качеството на плодовете и зеленчуците е пълен ***.
31
0
 
7
 
! Отговори
да увеличават цените преди 1 година
но само за миряни и поклонници на преизбирани божества дорде изтрезнеят до следващите избори
30
1
 
4
 
! Отговори
а бедния бг народец? преди 1 година
До ВъзмУтен Търговците ще страдат!
29
5
 
3
 
! Отговори
ПРОБУДЕНИЯ преди 1 година
Между другото, аз в момента стигнах до заключението, че когато се стане рано е по-добре за организма! Защото аз ставах 11-12, 13:30 понякога и 15:00 часа, но това не е добре, и така месеци наред... Защото гледам, зяпам си в телефона и ставам късно. И ме болеше всичко, кръст, врат, ръце, крака, мускулите, навсякъде по крайниците имах пукания... Но сега ставам към 8:30-10:00 часа и се чувствам добре, раздвижвам се, така е по-добре за организма според мен!!!
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
- Бабо Мравке, де така? - Тичам, Щурчо, към Москва! Във Сибир, Урал и Коми не похапват насекоми!
27
3
 
11
 
! Отговори
Това е добре преди 1 година
Прекрасно! Българина няма да преяжда. Така е по-здравословно.
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейският Парламент на крака аплодира Зеленски. Украинската армия минава в контранастъпление и до дни, дори до часове ще влезе в Москва и диктаторът Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага, Русия ще бъде разчленена на малки демократични държава които ще живеят по евроатлантическите правила и ще доставят евтини енергоносители и суровини и всичко ще се върне както си беше по-рано по времето на края на историята по Фукуяма.
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Володомир Зеленский: Ние знаем, русия ще загуби! И ние наистина знаем, че победата ще промени света. И това ще бъде промяна, от която светът отдавна има нужда. Обединеното кралство марширува заедно с нас към най-важната победа в нашия живот. Това ще бъде победа над самата идея за война!
24
3
 
20
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Изкупна цена на млякото около 1 лв., дори по-малко, по всички вериги 1 л. прясно мляко Олимпус 4.09 лв. Най-евтиното е 2.98 за литър, обикновено произведеното за определената верига.
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайл Мелони! Хайл Макарони! Хайл Сардини! Хайл Салами! Хайл Тортелини! Като нямате хляб, яжте еврофашизъм.
22
2
 
17
 
! Отговори
Georgiev преди 1 година
Ами, крайно време е да се спре това препълване на количките в супермаркетите с глупости и това вечно преяждане.
21
2
 
12
 
! Отговори
Klod_si преди 1 година
Има спекула и на имотният пазар. Бунтове трябва и бой по политиците. И в затвора да чукат камъни за безплатни пътища, а защо не и за безплатни жилища.
20
1
 
28
 
! Отговори
ВъзмУтен преди 1 година
Поскъпването в България е рекордно!В нито една друга страна в ЕС, нямаше такива увеличения.Търговците ще страдат!

Спонсорирани публикации