С млади ютубъри: Северна Корея се опитва да се покаже като безопасна страна за туристи

Животът, който демонстрират те обаче не е този, който живеят обикновените корейци
10 фев 2023 21:15, Нели Христова
56
С млади ютубъри: Северна Корея се опитва да се покаже като безопасна страна за туристи
Снимка: БГНЕС

Младата жена рови през хладилника със сладолед, изваждайки няколко, за да ги покаже през камерата.

"Това е аромат на мляко – снимката е толкова сладка", казва тя на английски, посочвайки опаковката с анимация с усмивка. "А това е с вкус на праскова."

След като най-накрая избира фунийка сладолед, тя я отхапва от нея и заявява: "Бисквитата е много вкусна."

Четириминутното видео е натрупало повече от 41 000 гледания в YouTube, но това не е обикновен влог. Жената, която нарича себе си Юми, живее в Северна Корея, може би най-изолираната и потайна нация в света.

Нейният канал в YouTube, създаден миналия юни, е един от няколкото акаунта в социалните медии, които се появиха в интернет през последните година или две, в които жителите на Северна Корея твърдят, че споделят ежедневието си.

Но експертите казват, че не всичко е такова, каквото изглежда в тези видеоклипове, а изображенията съдържат издайнически знаци, че показаният живот е далеч от нормата за обеднелите милиони под диктатурата на лидера Ким Чен Ун.

Вместо това, те предполагат че Юми и други подобни влогъри вероятно са свързани с високопоставени служители и може да са част от пропагандна кампания, насочена към ребрандиране на международния имидж на страната като по-свързана, дори удобна за туристи място.

Видеоклиповете на Юми "изглеждат като добре подготвена пиеса", написана от севернокорейското правителство, каза Парк Сеонг-чеол, изследовател в Центъра за бази данни за севернокорейските човешки права.

Издайнически знаци

В продължение на десетилетия Северна Корея е сравнително затворена от останалия свят, със строги ограничения върху свободното изразяване, свободното движение и достъпа до информация.

Лошото състояние на правата на човека беше критикувано от ООН. Използването на интернет е силно ограничено, като дори малцината привилегировани, на които са разрешени смартфони, имат достъп само до управляван от правителството, силно цензуриран интранет. Чуждестранни материали като книги и филми са забранени, често със сериозни наказания за тези, заловени с контрабанда на черния пазар.

Ето защо Юми – която не само има достъп до снимачно устройство, но и YouTube, не е обикновена севернокорейка, казват експерти пред CNN.

"Свързването с външния свят е невъзможно нещо за един местен жител", казва Ха Сеунг-хи, професор по изследване на Северна Корея в университета Донгук.

Юми не е единствената севернокорейска блогърка, която привлича вниманието: 11-годишно момиче, което нарича себе си Song A, направи своя дебют в YouTube през април 2022 г. и вече има повече от 20 000 абонати.

"Любимата ми книга е "Хари Потър", написана от Дж. К. Роулинг", твърди Song A в едно видео, показвайки първата книга от поредицата – особено поразително предвид типично строгите правила на Северна Корея, забраняващи чужда култура, особено от западните нации.

Видеото показва Song A, която говори с британски акцент и седи в нещо, което прилича на идилична детска спалня, в която има глобус, лавица, плюшено животно, снимка в рамка и розови завеси.

Розовите изображения на ежедневния живот в Пхенян също могат да дадат ключ към социалното положение и самоличността на техните създатели. Видеоклиповете на Юми показват как тя посещава увеселителен парк и интерактивно кино шоу, лови риба в река, тренира в добре оборудвана закрита фитнес зала и посещава варовикова пещера, където млади ученици развяват флага на Северна Корея на заден план.

Song A посещава претъпкан аквапарк, обикаля изложбен център за наука и технологии и заснема първия си ден в училище. Експертите казват, че тези представяния не са 100% неверни, но са изключително подвеждащи и не представляват нормален живот.

Има данни, че в КНДР живее богат елит, като например висш губернатор длъжностни лица и техните семейства, които имат достъп до лукс като климатик, скутери и кафе. Бизнесите, показани във видеоклиповете в YouTube, наистина съществуват – но те не са достъпни за повечето хора и се предоставят само на "специални хора в специален клас", обяснява Парк.

Тези бизноси вероятно не са отворени или не работят редовно, както показват видеоклиповете", казва той. "Например, електрозахранването в Северна Корея не е достатъчно гладко, за да се управлява увеселителен парк, така че съм чувал, че ще го управляват само през уикендите или в специален ден, като когато снимат видеоклип."

Северна Корея е известна с честите спирания на тока и недостига на електричество - само около 26% от населението има достъп до електричество, според оценки от 2019 г. от CIA World Factbook. Това затъмнение беше заснето чрез сателитни изображения през 2011 г. и 2014 г., които показаха Северна Корея, потънала втъмнина, почти сливаща се с тъмното море около нея – в рязък контраст с ослепителните светлини на съседни Китай и Южна Корея.

Владеенето на английски и достъпът до редки предмети на лукса предполагат, че те влогарите са високо образовани и вероятно са свързани с високопоставени служители, на мнение е Парк.

Дезертьори по-рано разказват пред CNN, че някои севернокорейци учат британски английски в часовете си по английски. Британският съвет, базирана в Обединеното кралство организация, също проведе програма за обучение на учители по английски език в Северна Корея, изпращайки учители там за повече от дузина години, преди да бъде спряна през 2017 г.

Севернокорейската пропаганда не е нова
; предишни кампании включваха плакати в съветски стил, видеоклипове на маршируващи войски и ракетни тестове и изображения на Ким Чен Ун на бял кон.

Но експертите казват, че видеоклиповете в YouTube и подобни акаунти в социалните медии на Северна Корея в китайски платформи като Weibo и Bilibili илюстрират нова стратегия: Relatability.

"Северна Корея се стреми да подчертае, че Пхенян е "обикновен град", казва Парк, добавяйки, че ръководството "се интересува много от това как външният свят гледа на тях“.

Ха обяснява, че Северна Корея може да се опитва да се представи като "безопасна страна", за да насърчи по-голям туризъм за своята разрушена икономика – особено след жертвите от пандемията COVID-19.

Въпреки че все още не е отворила отново границите си за туристи, "пандемията ще приключи в някакъв момент и Северна Корея се концентрира върху туризма за икономически цели", добавя Ха.

Преди пандемията имаше ограничени възможности за обиколки, при които посетителите бяха развеждани из страната от водачи от Министерството на туризма. Обиколките бяха внимателно хореографирани, предназначени да покажат страната в най-добрата й светлина. Въпреки това много страни, включително Съединените щати, предупреждават своите граждани да не посещават.

След началото на пандемията "в Северна Корея се говори за премахване на предишни форми на пропаганда и прилагане на нови форми", казва Ха. "След като Ким Чен Ун нареди (на властите) да бъдат по-креативни в своята пропаганда, започнаха да се появяват видеоклипове в блогове в YouTube."

Статия от 2019 г. в държавния вестник Rodong Sinmun на Северна Корея, цитираща Ким, заявява, че пропагандните и новинарски канали на страната трябва "смело да се откажат от старата рамка на писане и редактиране с установени конвенции и конвенционални методи“.

Използването на английски от влогърите може да отразява тези усилия за достигане до глобални зрители. Както Юми, така и Song A полезно включват английски имена за своите канали: YuMi се нарича "Olivia Natasha", а Song A от "Sally Parks".

Защо YouTube?

През последното десетилетие Северна Корея е публикувала други видове пропаганда в YouTube – въпреки че нейните официални видеоклипове често се свалят от модераторите.

През 2017 г. YouTube свали държавния севернокорейски новинарски канал Uriminzokkiri и канала Tonpomail, контролиран от етнически корейци в Япония, лоялни на Пхенян, заявявайки, че нарушават условията за услуги на платформата и насоките на общността.

Друг канал в YouTube, наречен Echo of Truth, за който се твърди, че се управлява от жителка на Северна Корея на име Ун А, която се е заснела как се наслаждава на ежедневните дейности в Пхенян, беше свален в края на 2020 г.

Но локдауна предизвика недоволство от някои изследователи, които казаха, че видеоклиповете предоставят ценна представа за Северна Корея и нейното ръководство, дори и да са пропаганда.

Когато CNN иска коментар от YouTube относно тези изтрити канали и тези на Song A и YuMi, говорител каза, че платформата "спазва всички приложими правила и закони за спазване на търговското законодателство – включително по отношение на съдържание, създадено и качено от субекти с ограничен достъп.“

"Ако установим, че даден акаунт нарушава нашите Условия за ползване или Правила на общността, ние го деактивираме", се казва в изявлението.

Експерти обясняват, че видеоклиповете на Юми и Song A може да са опит на Пхенян да достигне до публика, без да привлече вниманието на модераторите.

И колкото и инсценирани да са били, те също предлагат ценен прозорец към страната, потвърждават  експертите.

"Хората вече знаят, че видеоклиповете са създадени с пропагандна цел... обществеността вече е наясно“, казва Ха. "Но, добавя тя, "Мисля, че трябва да има подходящо образование и дискусия за това как трябва да възприемаме (такова) съдържание, вместо просто да затваряме вратите."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбрахме. В СК е изключителсно прекрасно, ама западната пропаганда, сорос и джендърите са виновни, че копейкаджиите не щат да ходят на туризъм натам.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин Кажи ти лично колко пъти си бил в СК?
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега русофилите ще идат на туризъм в СК и толкова много ще им хареса, че няма да се върнат.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ОКО ДА ВИДИ Отиди провери. Какъв е проблемът?
40
3
 
3
 
! Отговори
ОКО ДА ВИДИ преди 1 година
Ръка да пипне! CNN не иска да харесаме туристическата дестинация ли? След като туристите проверят няма да има нужда западните медии да се хабята да формират мнение! Нали така?
39
4
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Всичко свързано с КНДР по западните медии (и васалите им тук) минава през филтъра на пропагандната машина. Познавам хора, които са ходили там лично. Наистина трудолюбива и сплотена нация. А колкото до това, че е била откъсната от света - може би е откъсната от западния свят. Но с Китай имат отлични отношения и големите градове по нищо не отстъпват на технологии на тези в Китай. Разбира се западните "журналисти" винаги ще отидат в някое малко село и ще намерят някой, който оре на полето на ръка.
38
2
 
4
 
! Отговори
И КОЕ Е ПРОПАГАНДАТА преди 1 година
Кво лошо да отидеш и да видиш? Ще е доста евтино така или иначе. Тая статия мирише на страх! - Нещо не е наред със западните 'истини'!
37
2
 
4
 
! Отговори
до 44ия умник преди 1 година
"там населението расте, за разлика от тукашния демократичен чалгистан" - и в Африка расте, и в Банладеш ...
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американски васали прекратете с пропагандите ние знаем как се живей при комунизма подобре от саца нема
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В КНДР съм бил 2 пъти. За хора с амеркиански паспорт е лесно. Каквото съм видял в youtube, това се вижда и там. Подставени лица как уж купуват автомобили (там автомобили карат само партийците), отрупани витрини на магазини с макети и така нататък. Втория път бях на ски. Отново същите подставени лица уж карат ски и се забавляват. Има оферти в интернет- можете да идете свободно там. Интересно е да видите една диктатура. Около 200 години назад от Куба и Никарагуа, в които съм бил. Потрес е КНДР.
34
1
 
2
 
! Отговори
до 45 преди 1 година
Ти си текезесар, нормално е да те е страх да пътуваш, като не си излизал цял живот от селото.
33
5
 
0
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
Не знам, мен ме е страх до Сърбия да отида, все пак са други хора, ама има всякакви туристи. Възможно е да мине гладко една обиколка, ама какво да им гледам.
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз на краварски "медии" вече не вярвам. Северна корея може да са всякакви, но там населението расте, за разлика от тукашния демократичен чалгистан
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те си живеят екологично и според догмите на Грета.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото фъксините за кромида а безопасни...
29
1
 
1
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Чуми:)))
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Позитано организират екскурзия до Северна Корея с автобуси. На желаещите им се предоставя право да получат и постоянно пребиваване там.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 34 - Ти сигурен ли си че си "роден" , а не си от яйце , защото ако съдя от коментара ти не си много убеден ?!
26
0
 
2
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
До КосмонавтТе са цензурирали думата "еди", само че замести е-то с "и". Не знаеш ли, че в тоя ясайт работят някакви , хванати от кол и въже? От няколко месеца му казвам на тЪипия адмЮн(и тая дума е цензурирана), че колко и да ме трие и забранява, аз пак ще дойда и ще си напиша това, което съм написал, тоя не разбира от дума. Ама и не му се получава де.
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава богу, нямаме общо с нито една социалистическа "сила". Боже, бъди благословен, че не съм роден в Северна Корея или Русия! Батхи шанса.

Спонсорирани публикации