Млякото поскъпна с 39.5% за година, кокошите яйца биха рекорда с 92.1%

Цените на селскостопанската продукция скочиха с 18 на сто
171
Млякото поскъпна с 39.5% за година, кокошите яйца биха рекорда с 92.1%
Снимка: Pixabay

Индексът на цените на производител в селското стопанство за четвъртото тримесечие на
2022 г. се повишава с 18% спрямо същото тримесечие на 2021 г. в резултат на повишаване на индекса на цените на продукцията от растениевъдството с 14.7% и на продукцията от животновъдството с 36.2%, съобщи НСИ.

Спрямо предходната година цените на селскостопанската продукция отбелязват ръст с 28.2%, като в растениевъдството се увеличават с 25.9%, а в животновъдството - с 41.3%.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо същото тримесечие на 2021 г. се увеличават цените на всички групи растениевъдни култури, като най-висок ръст отбелязват цените на зърнените култури - с 30.3%. Това се дължи на повишаването на цените на меката пшеница - с 30.5%, и на царевицата - с 28.9%. Техническите култури отбелязват лек ръст от 1.1% в резултат на повишаването на цената на маслодайния слънчоглед - с 0.5%, и на рапицата - с 10.1%.

Спрямо същото тримесечие на 2021 г. цените на живите животни нарастват с 38.0% в резултат на нарастването на цените на свинете - с 50.4%, и на бройлерите - с 30.1%. При продуктите от животновъдството е регистрирано увеличение на цените с 34.3%, което е в резултат на по-високите цени на кравето мляко - с 29.1%, и на кокошите яйца за консумация - с 68.8%.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо 2021 г. по-високи са цените на всички групи култури, като при зърнените култури нарастването е с 47.5% в резултат на ръста на цените на меката пшеница - с 53.8%, а при техническите култури - с 8.8%, в резултат на увеличението на цените на маслодайния слънчоглед - с 8.2%, и на рапицата - с 18.1%. Най-слабо е повишението на цените на пресните зеленчуци - с 6.4%.

В животновъдството през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо 2021 г. цените на живите животни се увеличават с 37.5% в резултат от повишаването на цените на свинете - с 43.9%, и на птиците - с 35.0%. Цените на продуктите от животновъдството отбелязват ръст от 45.2%, което е в резултат на увеличението на цените на кравето мляко - с 39.5%, и на кокошите яйца за консумация - с 92.1%.

Индексът на цените на продуктите и услугите за текущо потребление в селското стопанство за четвъртото тримесечие на 2022 г. е по-висок с 22.8% спрямо същото тримесечие на предходната година и с 38.1% спрямо 2021 година.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо съответното тримесечие на 2021 г. е отчетено повишение в цените на: посевния и посадъчния материал - с 24.9%, електроенергията и горивата - с 8.9%, минералните торове - с 54.1%, продуктите за растителна защита - с 24.2%, ветеринарномедицинските продукти - с 16.4%, и фуражите - с 30.7%.
През четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо 2021 г. е отчетено повишение в цените на: посевния и посадъчния материал - с 27.1%, електроенергията и горивата - с 20.1%, минералните торове - със 118.2%, продуктите за растителна защита - с 38.6%, ветеринарномедицинските продукти - с 16.7%, и фуражите - с 38.1%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: яйцамлякохрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корупция в цял свят има. Това е в природата на хората и никой не може да я спре, поне да оставят народа да живее добре и нормално.
139
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време почти никой не купуваше яйца и мляко. Всички си имаха животни на село. Дори и тези които живееха в градовете си имаха родители или баби и дядовци на село където си имаха животни. Тогава всички кокошки бяха щастливи тичащи по двора. Млякото беше истинско натурално пълномаслено. Зимно време се правеха супер суджуци, сланина и осолено месо в каца и разни други деликатеси от свинско месо. Да не говорим за супата от домашен петел. Токова нещо сега и в 5 звезден ресторант няма!
138
3
 
2
 
! Отговори
киро-факиро преди 1 година
Много люде се изказват неподготвени за цените у нас и навън.Цените се мерят в средно-притеглени цени а не се дават за пример някъкви промоции,които се дават като бонус на т.н. лоялни клиенти. А голата истина е че у нас е най евтино,понеже и стандарта е най-нисък и заплатите и т.н.ЕС е в тотална криза и реална рецесия.Тук не се усеща много,защото и преди живеехме бедно а сега голяма разлика няма. Но на запъд ревът,защото преди живееха живот а сега наполовина.
137
1
 
3
 
! Отговори
Голата истина преди 1 година
По принцип щастието струва пари. Ако не знаете от 10г. в ЕС ядем яйца от ЩАСТЛИВИ кокошки.Тоест от подово отглеждани с либерално и евро-атлантическо отношение към тях.За това нашите яйца струват от 50 ст. тука до 1.30 във Великобритания.Но това са свободни и щастливи яйца не като турските и руските. В тези авторитарни страни кокошките ги държат в ГУЛАГ и Деарбекир т.е. в клетки,както у нас до 2012г. и яйцата струват 23ст. в Турция и 19ст. в омразната Русия.За свободата се плаща драги ми смехурк
136
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мляко и яйца от Полша и готово. В Украйна също имат, нищо че воюват, а ние, ние като след война, че и по .... Е тука е цар далеко. Бог високо, ама поне го има, та да ни пази от яки природни бедствия.
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спекула и инфлация се вихри на гърба на бедния народец. Радев, киро, корнелия и бойкикев само лъжат как хубаво щяло да стане и крадат народа!
134
2
 
17
 
! Отговори
Падаря преди 1 година
Изкупна цена на млякото 80 стотинки .Вземат му маслото разреждат го с до 60% вода за млеката с масленост 1,5% и го продават за 3,40 лв.или да продават млякото в магазина за 1,70 или да изкупуват млякото за 1,30лв .Всичко друго е престъпна схема за грабеж нба народа и унищожаване на фермера!!!!
133
1
 
5
 
! Отговори
Ядрен синтез преди 1 година
Някой иска да контролира храната и унищожава независимите фермери.Войната в Украйна е за най-полодородната земя в света.Идва края на петрола и храната и водата ще са новия "петрол" който ги контролира контраолира света.
132
6
 
8
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
ТАКА Е КОГАТО ХАРЕМА НА БОЙКА КАЛДАРЪМ КАДЪНА Е ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА. ОБЕЩА ВИ ДА МРЪДНЕ ИНФЛАЦИЯТА С 20% КАТО ПОБЕДИ, НО НЕ ВИ КАЗА НАГОРЕ ИЛИ НАДОЛУ.
131
0
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
в кутиите по 10 яица са сложени не размер м а размер с наи малките преглеждаитекутиите преди да платите има счупени и малки това е поредния номер на нашитекапиталисти млякото е недостъпно
130
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дотук ни докара това европоданичество... от 26-ти в света с Русия, сега сме 69-ти и продължаваме да дълбаем...
129
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 130__защо сме изостанали питаш, ами ние не сме се оттървавали от русовасалството си, другите от бившия соц блок що се оправиха?...
128
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
жалко за хората, които могат да консумират яйца и мляко... за децата най-вече
127
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мои комшии дето ме караха да ставам гражданин си продадоха животните градините нивите и си купиха ново строителство кокошарници.Аз като по балама не се подлъгах и продължавам да си гледам кравата прасето телето кокошките да си обработвам градината и нивата а бившите комшии идват да си купуват яйца кашкавал сирене зеленчуци домашно производство щото им омръзнало да ядат пластмаса и палмово масло. Правя им отстъпка на 50 % от цените в магазините. Все пак бяхме комшии 30 години.
126
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дуда: "Ако не изпратим военно оборудване в Киев през следващите седмици, Путин може да спечели". В момента няма нищо по-важно от Украйна! Докато не приключим войната с победа и не се отървем категорично от влиянието на Русия, и Русия не промени модела си и не се реформира и разчлени на малки държави по правилата на цивилизования запад светът няма да заживее спокойно и нормално. Задачата ние е да помагаме на Украйна, всичко друго след това! Украйна се нуждае драстично от значително увеличение на оръжейната помощ, трябва да дадем всичко от себе си да осигурим оръжия на Украйна.
125
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе инфлациота е 12 процента нали....баси измамниците...революция
124
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Поздрави от острова: Българските търговски вериги в България по-добре ли са от чуждите?
123
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди година и половина имаше промо левче литъра, какви 39% стига сте лъгали. А спекулантите го взимат по 80 ст. и дори по-евтино ако си го произвеждат и го обезмасляват допълнително след което само пакетират.
122
4
 
19
 
! Отговори
Помнещ преди 1 година
Не мога да разбера какво иска този народ?! Абсолютен рекордьор сме по санкционирани за корупция по "Магнитски", и ние продължаваме да си ги избираме същите тези, и да ги вкарваме в парламента. Какво очаквате, не мога да разбера?! От 10 санкционирани в Европа, 8 са при нас. Останалите двама са с присъди в затвора, ние ги правим депутати. Няма такава смешка ...
121
3
 
13
 
! Отговори
Поздрави от Острова преди 1 година
Бях си в България миналата седмица. Цените са над два пъти по-високи, а заплатите са над два пъти по-ниски! В България чужденец не би живял и стоял при тези условия и един месец! На мен ми беше скъпо, не знам на вас!! Един ден, германските пенсионери трябва да издигнат паметник на българското cтадo, за това, че им плаща пенсиите, пазарувайки от техните вериги! Бъдете здрави и оцелявайте ! Ние ще пращаме пари докато можем, т.е. докато ви сложат еврото!

Спонсорирани публикации