Тежкото положение в Молдова: Заплатата ми е едва 200 евро, а войната е толкова близо

Мнозина се страхуват: Не знаем какво ще се случи с нас.
Обновена: 18 фев 2023 22:07 | 18 фев 2023 22:00, Красимир Ангелов
182
Тежкото положение в Молдова: Заплатата ми е едва 200 евро, а войната е толкова близо
Снимка: БГНЕС

Елена взима 200 евро на месец и една пета от тях отива за ток. Такава е съдбата на немалко хора в Молдова. Но те имат и други проблеми: страхът от Русия и войната е голям: "Не знаем какво ще се случи с нас."

"Мислим си какво ще се случи довечера, дали ще сме живи, дали ще бягаме или пък дали мобилизацията ще е започнала." Това споделя пред репортерка на германската обществено-правна телевизия АРД молдовецът Драгош Скутелницу.

За своя репортаж екип на телевизията пътува с влак от молдовската столица Кишинев до граничния град Унген, в който разговаря с пътниците. Три от тях - Елена, Валентина и Мария - пътуват всеки ден до работа. Те се качват на влака около 5:30 сутринта и се прибират вкъщи в 19:30. А заплатата им е едва 200 евро на месец, разказва репортерката Забине Кребс. Жените се оплакват от растящите цени, разказва историята им DW.

Висока инфлация и страх от войната

Молдова е една от най-бедните държави в Европа, подчертава АРД. В нея живеят едва около 2,6 милиона души. Смята се, че повече от един милион молдовци са напуснали страната през последните години с надеждата за по-добър живот. Емигрантите са се превърнали във важен икономически фактор, тъй като изпращат пари в родината. Тези, които са останали, обаче страдат от галопиращата инфлация и нарасналите цени на енергията. Както и от страха, че войната в Украйна може да достигне и до тях.

Още по темата
Молдова преминава през неспокойни времена: миналата седмица правителството с министър-председател Наталия Гаврилица подаде оставка. Бързо беше сформирано ново правителство. То, начело с новия премиер Дорин Речан, положи положи клетва в четвъртък, 16 февруари.

Русия планира преврат в Молдова?

От месеци има сигнали за целенасочена руска намеса в страната. В понеделник президентката Мая Санду съобщи, че има доклади на разузнаването, според които Русия планира опит за преврат. Миналата седмица на срещата на върха на ЕС в Брюксел украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му е прихванала планове на Русия да постави Република Молдова под руски контрол. Около 1500 руски войници все още са разположени в сепаратисткия регион Приднестровие.

Западните партньори се опитват да помогнат на Молдова. През ноември 2022 в Париж беше обещан допълнителен помощен пакет за Кишинев. През лятото пък страната получи статут на кандидат за членство в ЕС, а това дава и обещание за по-добро бъдеще, обобщава АРД.

"Къде да отида, ако войната дойде и при нас?"

Войната обаче прави това бъдеще все по-несигурно. 68-годишната Олга Жеребловска вижда последиците от конфликта буквално пред дома си. В североизточната част на Молдова, в град Наславча, точно на границата с Украйна, миналата година паднаха отломки от руска ракета, свалена от украинската противовъздушна отбрана. Взривът беше "наистина страшен", разказва Жеребловска пред АРД. "Помислих си: Това беше. Това е краят".

Русия неколкократно наруши въздушното пространство на Молдова. Последно миналия петък, когато беше съобщено, че ракета е преминала над украинско-молдовската граница.

Когато Елена, която всеки ден пътува с влак до работа, се прибира вкъщи, прави първо това: топли къщата с дърва. Разходите за електричество поглъщат доходите ѝ. Сега те са 40 евро на месец, което е една пета от заплатата ѝ. Но това, което я тревожи най-много тази вечер, е страхът за бъдещето. Къде, пита се Елена, да отиде, ако войната дойде в Молдова. Тя и другите пътници във влака към Унген се надяват на мир, както повечето хора в Молдова.

И вдигат тост за мира с домашно приготвеното си вино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26 ти и без това си наведен на американците и за това ще взимаш само 100 !
29
14
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Ами пак са много добре - 200 евро. В Пyтлepистан са 200 долара. Те затова пyтинопитецитe толкова много мечтаят да излезем от ЕС. За да започнем да взимаме колкото 0pkите и по този начин да се върнат в любимият социализъм. Там към края му бяха толкова заплатите - 200 долара :)))
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да има богати, трябва да има бедни...
27
5
 
23
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
А във Укрия взимат по 170-180 евро . Само Одеса е горе долу на стандарт като в село от Северозападнала България с доходи около 400-500 евро !
26
19
 
13
 
! Отговори
Молдовец преди 1 година
По-добре война и заплати по 100 евро, отколкото да се навеждам на Путин и на Русия.
25
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да е казал официално, че някой ще напада Молдова, и защо ?
24
13
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Николай Малинов и Волен Сидеров ще ви управляват!Нищожествата на България!Лъжат в Русия, че ги искате да ви управляват!
23
23
 
10
 
! Отговори
Пффф преди 1 година
А аз взимам в клета България 2000 евро чисто на месец след данъци и спя по цял ден на работа. Добре де, не спя, пипам си знаете какво.
22
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Cтaвaт зa aтлaнтичecka koлoния, знaчи...
21
9
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Елена да идва при мен, няма да я върна.
20
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето това е световното зло Русия!...възползва се от малките и слаби държави, за да прави преврати и да ги анексира! Какви претенции може да има Путин към Молдова?! Утре може да поиска и България - влизането в Еврозоната не беше случайно отложено - не от страна на ЕС, а от българска страна, както се разбра.
19
12
 
10
 
! Отговори
Българска чебурашка преди 1 година
И тази седмица ни един българин не е подал документи за работна виза в русия. Другари, може явно не цените свободата на словото толкова колкото западното евро, като все там ходите на гурбет.
18
17
 
19
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Минимална заплата 200 евро, средна около 500-600 евро, а тук колко е? А знаете ли, че цените там са3 пъти по-евтини, е къде стандарта е по-висок? Смятайте! Там има 120 хиляди бесарабски българи в Област Тераклия, според вас, защо не са се махнали, щом тук е по-добре от там?
17
12
 
11
 
! Отговори
До Адмирации преди 1 година
Да бе, затова всички драпат за бг паспорти. И после беж да гледат баби в Гърция и Италия за без пари, ама зс тях е много. И ужасно много пият. Това го казват вдички молдовци, които живеят тук.
16
13
 
19
 
! Отговори
Герб победа преди 1 година
Предлагам да им испратим - герб да ги управлява и вече ще получават с -40 евро по високи заплати за в бьдеще
15
22
 
20
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
Целия свят се натиска да живее в русия милиони чакащи за зелена руска карта
14
23
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са 100 г. назад, бедни и оръфани. И имат една шепа продажни управници, купени от ФАЩ. Ама Русия им крива.. .
13
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В статията никой не споменава , че цените там са 2,5 пьти по ниски
12
20
 
15
 
! Отговори
Българска чебурашка преди 1 година
В русия пак средната заплата е 300 евро, ще са с 50 процента по-добре. Не мога да разбера защо българите не искат да дойдат в русия при такова благоденствие.
11
17
 
37
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Ходил съм в Молдова стандарта им е доста по-висок от нашият! Да не говорим, че ядат и произвеждат истински продукти, а не пълни с хиляда Е-та! Който не е ходил в Кишинев, той си мисли, че е по-зле от тук!