Ултрабогатите обедняха с 10,1 трилиона долара

69% от богатите инвеститори очакват ръст в портфейла си през тази година
4 мар 2023 20:45, Нели Христова
89
Ултрабогатите обедняха с 10,1 трилиона долара
Снимка: Pixabay/Goumbik

Според проучване състоянието на най-богатите хора в света е намаляло с 10% през 2022 г. заради войната в Украйна, но перспективите пред тях през тази година са светли, предаде АФП.

Проучването, проведено от базираната в Лондон консултантска компания Knight Frank, разглежда състоянието на така наречените ултрабогати лица (UHNWI): хора с нетно състояние от поне 30 млн. долара, включително основното им жилище.

"Предизвикателствата на пазарите означават, че богатството на повечето от тях е намаляло през миналата година, като колективното им богатство е спаднало с 10%", се казва в доклада - еквивалент на 10,1 трилиона долара, се допълва в него.

"Миналата година ситуацията в Украйна подхрани енергийната криза в Европа и увеличи и без това рязко покачващата се инфлация", каза Лиъм Бейли, ръководител на глобалните проучвания на Knight Frank.

"В резултат на това през 2022 г. се наблюдаваше едно от най-резките възходящи движения на световните лихвени проценти в историята", добави той.

Въпреки че четирима от всеки десет от ултрабогатите са отбелязали увеличение на богатството си през 2022 г., "преобладаващата тенденция е била отрицателна", се казва в доклада.

Това едва ли е изненадващо, като се има предвид повишаването на лихвените проценти, прилагано от няколко централни банки, за да се противодейства на повишаването на инфлацията, добави той.

Най-силно са засегнати свръхбогатите в Европа, където състоянието им е намаляло със 17%, следвани от Австралия с 11% и Северна и Южна Америка с 10%.

Африка и Азия се отърваха по-леко със загуби от 5 и 7 %.

"Валутните курсове оказаха значително влияние", пише Флора Харли, редактор на доклада.

"Силата на долара беше ненадмината и се дължеше на непоколебимия ангажимент на Федералния резерв към един от най-бързите цикли на повишаване на лихвените проценти в историята", добави тя.

Все още има "значителни рискове" за световната икономика, каза Бейли.

От Knight Frank заявиха, че 69% от богатите инвеститори очакват ръст в портфейла си през тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Космонавт 61. Искаш да кажеш, че ни превръщат в роби, а свободата, за която всички се борят ще бъде само внушение.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 65. да не забравяме и Кирето. А и Баце, той едва ли е от обеднелите.
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анализ или четиво за наивници! Нищо подобно няма! Това че са изтеглили спестяванията си от банките и са ги вложили в анонимни сделки, примерно злато, скъпоценни камъни и офшорни зони, не означава че имаме обедняване с 10,1 трлн.долара.Нататък може сами да си навържите нещата и да разберете какво е истината. С Ковида и войната държавите и народите обедняха, но не и богатите, които знаят как да инвестират! Статия за наивници от баш мошениците!
52
0
 
4
 
! Отговори
Радко Лазаров преди 1 година
Да им събираме капачки и алуминиеви кенчета тогава!
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда да.... Особено фармацията така обедня....
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ултрабогатите обедняха, а ултрабедните обогатиха ли се?
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ние обедняхме, около 2-3 пъти само за две години, да ви е честита промяната на Радев и неговите шарлатани!
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фиатни пари реално зад тях не стои нищо днес ги има, утре ги няма.
47
1
 
1
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Изкуствения интелект вече разказва играта на програмистите, следващите са копирайт холдърите, дори на корицата на Икономист си беше написано "копирайт холдърите губят хватката си". Оптимокрацията и кастовото общеество идват, няма да има богати, няма да има важни кръвни линии, няма да има социални системи които да крепят живота на мързеливите. Супер якия свят, никога повече няма да бъде позволено на маловажните да се мислят за важни и да пречат на реалноста на нормалните и креативните Хора с дyшa
46
1
 
2
 
! Отговори
Слушайте преди 1 година
Блокчейн технологията е с неясен произход. Вече има теории, че изкустен интелект я е създал за да може да зароби т.ъъпата двунога ***. Концепцията на блокчейн е точно като в Матрицата. Трябва да захранваш един робот като му даваш енергия, осигурявайки му ресурс да решава сложни алгоритми, а то ти дава в замяна виртуални "пари" и така чудовището се храни и храни. С всеки майннат биткойн или друга крипто валута, това ИИ чудовище се разраства, еволюира и става все по-силно.
45
0
 
15
 
! Отговори
Насекомото идва преди 1 година
Богатите ги устройва прекрасно едно дебилизираното,, некритично световно общество... нека да се делят вечно на леви, десни, сини, червени, пембени, жендъри, нежендъри, русофили, русофоби, ваксъри, антиваксъри, комунисти, демократи, Левски, ЦСКА и така до безкрай, докато насекмото бавно и мазно влиза в устата, но ТИ си прекалено зает да се бориш за своите уникални "права".
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГОЛЕМ ВИЦ,АЛА ИЗТЪРКАН...
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виртуални богатства. За една секунда и всичко се превръща в прах.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на тях Кирил Петков и Асен Василев им разказаха играта. Днеска Теменужка каза че ако беше ГЕРБ нямало да има инфлация - сигурно и те нямаше да обеднеят
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обедняват само народите, защото с данъците се покриват всички и вътрешни и външни разходи на държавите и правителствата.
40
6
 
5
 
! Отговори
Шишко Паричко преди 1 година
До Хххх . Ти вече ги ядеш насекомите бе селски, сега ли се усети? А бръмбарите са ти в главата. Между другото хората, които робеят като тебе е доказано, че имат много подвластна психика и малко невронни връзки в мозъка. Демек, колкото си по-проcт, каквито неимоверно сте всички *** - в това няма съмнение, толкова е по-голяма вероятността мозъчето ти да бъде превзето и онодено от паразитче. Понел?
39
1
 
1
 
! Отговори
Edin преди 1 година
До 35. Значи върха на пирамидата на успеха днес е да си програмист? :)
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Он Бойко горе долу толко е окраднал
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките те! Трябвало да понесат нещо минимално от острата нужда да се изтрият напечатаните пари без покритие. Е, не колкото губим обикновените хора, но поне нещо и ултрабогатите да кажат, че са изгубили, от кумова срама, както се казва. Имали много трилиони - изгубили малко от тях. И пак продължават да са ултрабогати. Няма да ги мислим.
36
11
 
4
 
! Отговори
Шишко Паричко преди 1 година
Кво говорите за богаташи, говоерете за руcоробите - тия хора за 1 година достигнаха нови нива на изтъпялост, инфантилност и олигофрения. Нещо за което ги поздравявам, все пак не e лесно да си т..ъп, а да си на нивото на руcоробъ, това е изключително постижение на дееволюцията.

Спонсорирани публикации