Апартамент без баня? В Токио търсят такива жилища

„Не е нужно да притежаваш собствени удобства, ако можеш да ги споделиш“
7 мар 2023 07:05, Елка Василева
93
Апартамент без баня? В Токио търсят такива жилища
Снимка: архив, БГНЕС

В Токио и околностите му живеят почти 40 милиона души. Повечето от тях разполагат със собствена баня у дома, пише Дойче веле.

Не така стоят нещата в малкия свят на Тайсей Мацуда, разказва АРД. Маса, легло, закачалка за дрехи - това е почти всичко, което има в апартамента си. Голям е едва 18 квадратни метра. Мивката е всъщност и кухня в малкия му дом. Баня обаче определено няма.

По-ниският наем изисква ограничения

"Не чувствам никакви ограничения заради това. Всичко, от което се нуждая, е наблизо”, казва Мацуда. Наемът на японеца е едва 280 евро на месец. Когато се нуждае от баня, ползва обществената. Тя е съвсем близо до апартамента му в квартал Коенджи, пише АРД.

Обществената баня от 30-те години на миналия век е причината той да се премести в този квартал. Обществените бани “сенто” са вече на изчезване в Япония. Но сега те могат да разчитат на хора като Мацуда. Той обича да посещава обществената баня, където има безжичен интернет и общо помещение, където посетителите могат да работят. А на приземния етаж има дори обща кухня, която Мацуда ползва почти ежедневно.

Младите търсят такива жилища

Брокерката на недвижими имоти Нацуко Кашима регистрира повишен интерес към подобни жилища сред по-младите клиенти. “Идеята е, че не е необходимо да притежаваш собствени удобства, ако можеш да ги споделиш. Това е все едно да не ползваш хладилник, защото в съседство има супермаркет. Този манталитет на споделяне става все по-разпространен”, обяснява брокерката пред германската медия.

Да живееш свободно и без голям брой вещи не означава да се лишиш от удобства. На Тасей Мацуда не му липсва собствената баня. "Открих нов вид щастие, което не познавах преди. За мен сега други неща са по-важни”, обяснява той пред АРД. Обществената баня е място за социални срещи. Една стара идея е възродена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: баняЯпонияжилищаТокио
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На българина постоянно му се набива в главата , че е беден, че живее в мизерия и пр. Много хора прегръщат идеята и наистина се чувстват така. По - лесно е и някой друг е виновен. Истината е ,че има страшно много успели и кадърни кадри и по последни проучвания България никога не е била толкова добре финансово. Необходима е малка обиколка дори и до близка Европа да си разшириш малко кръгозора и да установиш, че мизерия има навсякъде и в повечето случаи е въпрос на личен избор.
27
2
 
23
 
! Отговори
1111 преди 1 година
Лека полека ни подготвят за новия световен ред. Ще споделяме. Ами мерси за такъв живот.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 35 - и във Франция има много блокове с общи перални.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е тенденциите в големите градове, в Ню Йорк примерно е лукс да имаш пералня в апартамента си защото пералнята заема място а за да си изсушиш дрехите обикновенно се нуждаеш и от сушилня. Затова имаше и период в който чужденците купуваха селски имоти в България като луди, защото те се чувстват като плантатори ако притежават половин декар място.
24
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причината за тая пропагандна статия,че едва ли не се радва да живее без баня е,че е толкова скъпо в Токио,,че няма пари да си наеме сносен апартамент.Няма нищо общо с тенденциозно и изкуствено приповдигнатото настроение от създаването на контакти в обществената баня!!! Така услужливо предадено от тая чужда в кавички медия.Скоро ще пускат статии за ползата от ядене на *** със същия възторжен патос
23
6
 
9
 
! Отговори
Ало-ало преди 1 година
Я иначе като място за социални контакти така е , точно както в САЩ 90% от хората нямат пералня в къщи и се социализират в обществената ...стоиш си 1-2 часа и опознаваш кварталните еб*ливи пичета или по-често 110 кг.лоени топки / към 130 за мъжете !
22
1
 
13
 
! Отговори
Ало-ало преди 1 година
Япония е една от най-гъсто населените страни в света и ако се набуташ точно в Токио , да има и такива жилища. Същото е и в Хонконг , което не ги прави бедни хаха 280 за Токио е все едно в София да плащаш 70-80 лева наем месечно , за тия пари и в мазе няма да те пуснат какво остава за мивка и течаща вода ?!!Не си представяйте японската баня като мърляво мрачно помещение и потни теляци.
21
0
 
17
 
! Отговори
Лондон бой преди 1 година
Аз пък знам за едни българи дето са наели квартира в Лондон и двама човека ползват едно легло, като работят на смени. Като екипажите на подводниците. И това е масова практика при поляците в Англия.
20
1
 
5
 
! Отговори
Vito преди 1 година
И после ние се оплакваме !
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Токио е голяма работа, иначе това с обществената баня не го одобрявам, въпреки че ползвам такава - във фитнеса, където тренирам има душове, които ползвам след тренировка, така хем не си омирисваш колата на пот, хем спестявам ток и вода в къщи. Но недай си боже се изцапаш с нещо, или повърнеш върху себе си, как така ли ще отидеш до обществената баня да се изкъпеш?
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен123 преди 1 година
На Тасей Мацуда не му липсва собствената баня. "Открих нов вид щастие, което не познавах преди. За мен сега други неща са по-важни, обяснява той пред АРД. Обществената баня е място за социални срещи. Една стара идея е възродена. ДЕКЕМ ОПААААААА СТАНА МУ ХУБАВО В ЗАДНИЯТ..........
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитро,не съм се сетил!От днес забранявам банята в къщи.Как ли ще реагират обаче жената и дъщерята?Да ходят на спа да се къпят.Трябва да правим икономии и да не товарим природата с ползването на бавлня и топла вода.
16
1
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
По Нейшънъл Джиографик гледах един документален филм за живота в Токио и там показаха как живеят по-бедните хора под наем. Взимаш си под наем едно нещо като камера в моргата. Отваряш вратичката, намушваш се вътре и е само за спане, то си е като ковчег, баш камера като в моргата. Слагаш си лаптопа на коленете и си гледаш там нещо. Това е. Няма кухня, тоалетна, маса, стол. Само легнал в камерата стоиш, спиш и това е. После ставаш и на работа :)))
15
0
 
13
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
Tретата икономика в света!
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изостанали са, в Москва вече продават апартаменти от 9 квадрата, при това даже с баня.
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност скоро ще се казва,че и той живее в лукс. Индивидуална стая, индивидуална мивка, че и маса-това са глезотии. Бъдещето там е в общи помещения. Например в неговата стая се слагат две триетажни легла. Плюс и спален дюшек на пода. Мивката се маха-и там се сбутва стол. На който също може да спи някой.
12
0
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
В София хората си имат бани в домовете.
11
0
 
20
 
! Отговори
в лондон преди 1 година
на двуетажна къща под стълбите слагат едно легло и искат по 300 паунда, отваряш вратата и се мяташ на леглото, това е.
10
0
 
14
 
! Отговори
анджин сан преди 1 година
в япония живеят като мравки
9
2
 
14
 
! Отговори
Ехаааа преди 1 година
И мнооооого мокри кърпички......

Спонсорирани публикации