Цените в заведенията скочили с 15%, а доставчиците ги вдигнали двойно

Отлив на клиенти, хората поръчвали една пица в две чинии
Обновена: 10 мар 2023 11:35 | 10 мар 2023 10:51, Камелия Цветанова
111

Високата инфлация качи и цените в заведенията.

"Този скок се наблюдава от 2019 насам. Много ще кажат: "Да, получавате компенсация за ток, намалено ДДС, защо цените са високи?", компенсацията, която получават всички за ток, е 200 лв. за над мегават час. Тоест, ако стигнем 200 лв. без компенсации, това би било 3 пъти по-скъпо от 2019 година. В момента токът, след компенсация, е 3-4 пъти по-скъп, отколкото 2019 година. Този ток е по-скъп за всички, нашите цени се формират от това какви разходи има дадено заведение", каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на "България сутрин".

Става въпрос за разходи за наем, разходите за персонал.

"В нашия сектор от 2019 насам всичко е скочило по 3-4 пъти. Хората, които ни карат продуктите - производители и вносители, са вдигнали минимум 2 пъти цените към нас. А заведенията са вдигнали цените от 12 до 15%. Говорим за масовите заведения. За разлика от хранителните стоки, където става въпрос за 5-10 вериги, тук говорим за бизнес, където всеки сам си преценя как ще изглежда цената в менюто. От всички 23 хиляди търговски обекта в България над 90% са семеен бизнес. Един може да продава шопската салата за 10 лв., друг може да прецени, че неговият разход за шопската салата е 8 лв., а друг може да я продава за 12 лв.", допълни Алибегов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че техният бранш е част от българската икономика.

"И когато бензинът е по-скъп, газът е по-скъп, токът е три пъти по-скъп, разходите за персонал са се вдигнали за последните 2 години, няма как да кажем: "Ама заведенията вдигнаха цените". Но не може да актуализираме менютата нонстоп. Имаше период в началото на година и края на миналата година, когато ежеседмично получавахме мейли от нашите доставчици, че цените се вдигат с 5%, след това още 4%. Имаме спад на потреблението, да, заведенията са пълни, но на определени празници. Спадът е около 20% спрямо миналата година. Хората си поръчват или само основно, или само салата, или една пица с две чинии. Хората са притеснени", подчерта председателят на Българската асоциация на заведенията.

В неговата верига последната актуализация се е случила през септември месец.

Попитан какво ще се случи, след като компенсациите им приключват през месец март, Алибегов отговори: "Мисля, че служебният кабинет ще поеме политика за удължаване, или трайно да падне цената на тока. Много хора от нашия бранш минаха на газ, защото той беше много по-евтин, отколкото електричеството. Тези хора в последната година и половина няма 1 лв. компенсация, плащаха двойно по-големи сметки, отколкото ние за ток. Много от тях не успяха и да оцелеят", добави Ричард Алибегов.

От думите му става ясно, че има огромен отлив на кадри в бранша им.

"След тях не идва нищо, секторът стои още като несигурен за хората. Абсолютно никакъв интерес няма. Принудени сме да работим с хора от чужбина, което също оскъпява крайния продукт. В последните години заради всичко около 18% от заведенията затвориха врати, но това са данни от началото на миналата година, трябва да се актуализират. Те се натрупаха много неща - Ковид-19, война, нямаше време да се възстанови финансово секторът", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека надуват още.... Накрая ще станат като бакшишите -ЦЕНИ бол, а КЛИЕНТИ хич... Сутрин ги гледам как кибичат на стоянката. Та призовавам ви поне ЕДИН месец не ходете по заведения - като им мухляса храната ще се усетят може би, а ако са глупави ще вдигнат още цените.
57
1
 
5
 
! Отговори
ъХъ преди 1 година
Няма да стане с Еволюция, нжна е Революция!!!!
56
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като има балами да им ходят в заведенията... така ще е. Ако чакат на мен да ида.. гладни ще починат.
55
1
 
11
 
! Отговори
мак преди 1 година
Човече некъпан, колко бизнеси и не само бизнеси страдат, не се прави на център на вселената, никой не ти е длъжен да те спасява. И без това кръчми са прекалено много, разпростирате се на всяко свободно местенце, вдигате шум, няма откъде да минеш, така че млъкни и се спасявай сам.
54
1
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Ако качеството е адекватно спрямо цената, няма да наблюдават такъв отлив от клиенти. Въпросът е, че всеки иска да вложи минимум от към обслужване, качество на продукти, интериор, а после иска да изкарва милиони. Не става така. Не мога да си спомня последният път когато съм останал доволен от посещение в ресторант. Старая се да посещавам различни локации и различен клас заведения, но всичко от кюфтето за 3 лева до стека за 70 разочарова. Ниско качество може да се оправдае само с ниски цени.
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имах едно гадже преди 10г дето не можеше да готви и през вечер бяхме в пицария или в китайския - Еми за 12-15лв преяждахме и даже оставаше за вкъщи, а сега братче 10лв я ми стигнат за салата и бира я не.
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цена картофи на едро 0.55лв за килограм. Цена заведение порция 300 грама пържени, минимум 6лв. А сега де?
51
1
 
3
 
! Отговори
@38 преди 1 година
Е, ти пък за едни мижави 2000+% надценка(над цената на едро, която е значително по-ниска от тази на пазара) си тръгнал да правиш на проблем. Пример от олх: "08 март 2023 г.Продавам картофи0.55 лв"(доставката се поема от купувача)
50
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените са по 3! В пицария с жената и без алкохол не можеш си тръгна под 70-80лв.!
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много са зле горките.... Дайте да се вкара закон за задължително посещение в ресторант поне 5пъти седмично, със задължителен бакшиш и сметка минимум 50лв.... А междувременно вчера обраха ресторант със *скромния* оборот от САМО 24000лв!!!!! Ами зле са хората - давайте да им даваме- още.....
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Йо, да ... ето, че изби липсата на интелект! Къде видя написано заведенията да са с намалено ДДС. Ти си функционално неграмотен! Хайде обратно в дупката! Две неща са ти нужни за да имаш общество: здравеопазване и образование! ДВЕ ОСНОВНИ! На теб ти липсва образованието, както се убедихме вече!
47
0
 
11
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Подкрепа и намаление на данъци у нас не работи. Хем взимат помощите и не плащат данъци хем вдигат цените. Като не разбират от добро 20% ДДС за всичко и това е - просто и ясно. Като не ги кефи да ползват газ да са затворили за 3 месеца. Цената вече е по-ниска от преди. Сега да отворят (ако разходите им за затваряне и отваряне са ок). Миналата седмица сядаме и в менюто няма добавки, но в сметката 50гр сирене-2лв, резенче лимон-2лв. Веднага си ИЗЯДОХА 10тте лв бакшиш и са на минус. Клиентът е ЦАР!
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходенето на ресторант е по желание. Разбира се че може и без тях. Но пък повечето са винаги пълни, явно има много желаещи да плащат безумни сметки, така че незнам защо плачете?
45
1
 
5
 
! Отговори
Йо преди 1 година
И къде е логиката на книгите и заведенията да е намалено ДДС? Аз искам на сeкs играчките да е намалено ДДС тогава
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Йо, ама проблемът ти е, че не разбираш написано! Къде някой ти казва, че си казал.... стана ясно, че не четеш! Четящ човек би разбирал написан текст, а не да си измисля.... хартиената книга е тук и ще остане независимо от твоите желания :) Водиш безсмислен спор на база фантазиите ти! Дори не разбра какво ти написах!
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Йо, за храната ДДС трябва да си е нормално :) Извинявай... ама няма основание храната да се таксува по-ниско!
42
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една салата преди ковида беше 8-10 лв, сега няма под 15 лв никъде, дори и в гнусното Рафи на Алибегов. Това ли са ти 10-15% мазник ?
41
4
 
4
 
! Отговори
Йо преди 1 година
Хартиената книга става за тоалетна хартия в днешно време! И не казвам да не се чете, а да не е с намалено ДДС.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Йо, нямам претенции за Киндъла(имам дори 2). хартиената книга ВИНАГИ ще бъде предпочитана! Освен това, ако се замислиш, и за Киндъла си купува книги :) Хайде малко по-сериозно. Имаш претенции, че четеш... а правиш елементарни грешки!
39
0
 
9
 
! Отговори
Ели преди 1 година
Дайте им и бакшиш, че почти не печелят!