Зелените листни растения пазят от деменция и подмладяват мозъка

Учените препоръчват 6 порции на седмица спанак, зеле и рукола
13
Зелените листни растения пазят от деменция и подмладяват мозъка
Снимка: Pixabay

Учени от Чикаго установиха, че порция зелени листни зеленчуци дневно може да намали риска от деменция и да подмлади мозъка, съобщи в. "Дейли мейл".

Изследване със скенер показа, че възрастните хора, които ядат поне шест порции зелени листни зеленчуци седмично, имат по-малко плаки, свързвани с болестта на Алцхаймер, а мозъците им са с четири години по-млади, отколкото на връстниците им.

При по-голяма консумация - седем или повече порции седмично, амилиодните плаки в мозъка са били като на хора, по-млади с 19 години от тези, които почти не включвали такава храна в менюто си - само една или по-малко порции седмично.

Зелените листни зеленчуци съдържат много антиоксиданти. Вероятно те помагат за предпазване на мозъка от оксидативен стрес, който се свързва с натрупването на амилоидни плаки, причиняващи Алцхаймер.

"Тези резултати са вълнуващи. Подобряването на диетата само в една област - като например консумирането на повече от шест порции зелени листни зеленчуци седмично или отказът от пържени храни - се свързва с по-малко амилоидни плаки в мозъка, съответстващо на това да си с около четири години по-млад", каза ръководителят на изследването Пуджа Агарвал от университета "Ръш" в Чикаго.

В изследването са участвали 581 души на средна възраст 84 години, като е преценяван начинът им на хранене. Те са дали съгласие, след като починат мозъкът им да бъде дарен за научни изследвания. /БТА,Христина Терзиева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: зеленчуцидеменция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Ал Хими преди 1 година
Така е. Тревопасните, почти без изключение, нямат симптоми на деменция. Те и разум нямат, така че е обяснимо... Въпросът е как стоят нещата при хората. Така напр., би било добре да се изследват вегани суровояди. Ако при тях се наблюдават подобни на описаните резултати, това вече ще е по-достоверно. За съжаление на злополучните изследователи, човек по природа не е тревопасно същество и целулозата от растенията не е хранително вещество. Просто не можем да озахарим полизахаридите.
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баси безкрайните глупости. Зелената маса няма никаква хранителна стойност. Минералите от нея НЕ са усвояеми за организма ни. Долу горе същата работа е и за другите зеленчуци. Мит е, че са особено полезни.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истина е... Някой да е виждал овце с деменция...
9
3
 
3
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 година
Нема такова нещо.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън, спри да нагъваш пържоли и мини на спанак и марули.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз от години ям само зелени растения и ме пазят от деменция. Само напоследък не мога да се сетя кой от цветовете беше зеления.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коприва у нас бол. Скоро и лапад. Есента минавам на варена жълта шума.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Домашното производство има вкус, защото почвата не е изтощена. И не се ползват химиите и торовете от масовото производство. А много от производството е и аквапоник - без почва. И полято с вода от гьола. Оттам го докарват на вкус
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намекват ни да се хванем за зелено. Че пролетта дойде, по поляните расте коприва, лапад, киселец, лобода, див чесън и други полезни растения, а инфлацията скоро няма да се оправи.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спанакър е богат и на омега 3, макар и под ALA форма.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полезни са ако са от домашни. Тия по пазарите нито ги знаеш от къде идват нито с какво са ги пръскали и торили. Обикновено или нямат никакъв вкус или имат странен вкус на застояла вода. Някак всички вносни зеленчуци имат един и същ вкус за основа. И липсва аромат. Примерно домашна българкса краставица или домат или чушка имат страхотен аромат като ги срежеш. Домашните тиквички и картофи миришат съвсем различно като ги опечеш на фурна. А тези от магазина не миришат на нищо.
1
2
 
5
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Рекламка на Попай Моряка.🤣😝😉

Спонсорирани публикации