Външният министър: Шести сме в света по помощ за Украйна

Изчисленията са на базата на процент от БВП на страната, данните са от германски сайт
20 мар 2023 18:00, Стела Стоянова
191
Външният министър: Шести сме в света по помощ за Украйна
Снимка: БГНЕС

България е на шесто място в света по отношение на предоставена помощ за Украйна като процент от БВП на страната. Това посочи министърът на външните работи Николай Милков по време на откриване на шестнадесетия международен семинар “Зимно училище по дипломация“, организиран от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи.

Данните, които той изнася, са от германския сайт statista.com, който отбелязва, че страната ни е шеста в света като предоставена помощ, след балтийските държави, Полша и САЩ като процент от брутния вътрешен продукт на страната. „Не можем да приемем упреци в смисъл, че това, което се прави, е недостатъчно“, каза външният министър.
По думите му самият фундамент на българската политика по отношение на Украйна е в защита на нейната териториална цялост в международно признатите ѝ граници, включително Крим.

Междувременно, позовавайки се на дипломатически източници, БНР съобщи, че страната ни е сред членките на Европейския съюз, които подкрепят доставката на 1 милион снаряда калибър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро.

Текстът на споразумението е почти готов след вчерашната среща на посланиците на страните членки.
От шведското председателство се надяват той да бъде одобрен на днешната среща на министрите на външните работи и на отбраната в Брюксел. Само няколко страни не са съгласни, и то не с целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-вече за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката.
В момента има голямо несъответствие в артилерийските престрелки между Русия и Украйна. Докато руснаците изстрелват дневно около 50 000 снаряда, украинците могат да отговорят с не повече от 5000-7000.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази очакване още днес да бъде постигнато споразумение. За тази цел разполагаме с бюджет от два милиарда евро, отбеляза той пред журналисти преди началото на заседанието. По неговите думи целта е доставките да бъдат осигурени бързо, евтино и в достатъчни количества.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гуссин министре , хвалиш ли се или се оплакваш ?! Щото един ден ще отговаряш за това !
119
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 1 година
Мноо простотии се пишат ве! Мильон снаряда, ако ги думкат реципрочо на руснаците за дваесе дена ги сършват и сетне кво, пак ще ни набиват канчетата че малко даваме?
118
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е няма такава простотия шести в света по помощ за Украйна и последни за помощ на собственния си народ Бъргарския. Трепането ви е малко продажници такива!
117
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помните ли стария химн Шуми Марица. Давам ви повод за размисъл и оценка.
116
2
 
35
 
! Отговори
-- преди 1 година
Бедна,обрулена държава с всякаква мигрантска напаст ще дава поМощ.Карикатури такива.
115
20
 
17
 
! Отговори
Тази война е пример преди 1 година
как е едно изключително просто джудже може да погуби цяла империя...
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво вие си давате помощ,помоща не е забранена,но вие си давата помощ по старо номенклатурно въоръжение,особено съответстващо на противниковото въоръжение в запади,а противника вече има на разположение като придобил ги то ли от котли демек битки или от предоставени запаси,които между другото показват без боеприпаси като въоръжение,примерно хамерси установки пленени или придобити от изоставени запаси или ония гранотомети джавелин,що са в изобилие и с тях се записват за участие в Вагнер от изток
113
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния и всички които правят намеци за Сибир само да кажа че там не може да се живее първо и второ няма кой знае какви природни богатства. Китайците преспокойно отиват да работят в Русия а и на много други места. Не ги мисли.
112
1
 
20
 
! Отговори
Хм,отличници... преди 1 година
И навремето 3убърите се натягаха да рапортуват на класната,за да им надува оценките и обожаваха да клюкарят съучениците си за закъснение или бягство от час! А изявените пионерчета и комсомолчета лижеха г3а на дружинната и доносничеха :) Ето така се появиха видните родиномразци и пр0дажници,подаряващи оръжие на наZZисти, въпреки волята на голяма част от българския народ! Срам!!!
111
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия поиска единствено неутралитет за Украйна и спиране разширението на Нато. Дори не искаха да разговарят с нея. Целта беше да и скроят шапката. Но и това ще отмине , както е казал един умен човек. Жалко за жертвите и от двете страни.
110
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Лъckaм чenици cтapи caмo зa gвe циrapи, вakca вakca..."
109
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това повод за хвалба ли е ?
108
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aйge нeмa нyжga...
107
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Утре Китай ще поднесе условията на джуджето при които ще анексира Сибир...
106
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eничaaaри,това е думата ,която е подходяща.
105
1
 
15
 
! Отговори
Катран и перушина преди 1 година
за вас, продажници! Имате за фундамент защитата на териториалната цялост на Украйна, а нашите граници кой ще ги защитава от дивашките орди? Или и вие сте на % при каналджиите?
104
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и ЕС вече загубиха много повече, отколкото ако 2021г бяха изтеглили НАТО в границите от 1997г.
103
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рейка на лайка е страшен;)
102
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мога само да се - Къде видя благородно и положително в помощта за убиване на хора? та пък и се гордеел.....
101
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за гордост ли е ,че сме съучастници в избиването на хора,вместо за мир да се лобира?Абстрахирам се от геноцида ,който упражняват върху българите,вие сте вярно за народен съд.Кви мъже сте,като за род и Родина не се борите,а за американски интереси?

Спонсорирани публикации