Външният министър: Шести сме в света по помощ за Украйна

Изчисленията са на базата на процент от БВП на страната, данните са от германски сайт
20 мар 2023 18:00, Стела Стоянова
191
Външният министър: Шести сме в света по помощ за Украйна
Снимка: БГНЕС

България е на шесто място в света по отношение на предоставена помощ за Украйна като процент от БВП на страната. Това посочи министърът на външните работи Николай Милков по време на откриване на шестнадесетия международен семинар “Зимно училище по дипломация“, организиран от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи.

Данните, които той изнася, са от германския сайт statista.com, който отбелязва, че страната ни е шеста в света като предоставена помощ, след балтийските държави, Полша и САЩ като процент от брутния вътрешен продукт на страната. „Не можем да приемем упреци в смисъл, че това, което се прави, е недостатъчно“, каза външният министър.
По думите му самият фундамент на българската политика по отношение на Украйна е в защита на нейната териториална цялост в международно признатите ѝ граници, включително Крим.

Междувременно, позовавайки се на дипломатически източници, БНР съобщи, че страната ни е сред членките на Европейския съюз, които подкрепят доставката на 1 милион снаряда калибър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро.

Текстът на споразумението е почти готов след вчерашната среща на посланиците на страните членки.
От шведското председателство се надяват той да бъде одобрен на днешната среща на министрите на външните работи и на отбраната в Брюксел. Само няколко страни не са съгласни, и то не с целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-вече за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката.
В момента има голямо несъответствие в артилерийските престрелки между Русия и Украйна. Докато руснаците изстрелват дневно около 50 000 снаряда, украинците могат да отговорят с не повече от 5000-7000.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази очакване още днес да бъде постигнато споразумение. За тази цел разполагаме с бюджет от два милиарда евро, отбеляза той пред журналисти преди началото на заседанието. По неговите думи целта е доставките да бъдат осигурени бързо, евтино и в достатъчни количества.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ти кажа ли къде сбъркахме. Повечето пишат за пари и дори лайки не слагат.
99
19
 
13
 
! Отговори
Мога само да се преди 1 година
гордея с България, че поне веднъж не сме последни в нещо благородно и положително...
98
1
 
9
 
! Отговори
а по смърност преди 1 година
на кое място?
97
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко са краставиците?
96
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла Европа е заляна от протести за едно или друго само нашего брата търпи. Хайде ние сме на възраст а младите директно заминават на Запад. Днеска гледам в парка една българка с испански деца. Не знаеха достатъчно езика. С две думи чужденци. Управляващите ме отвращават до дъното на душата ми.
95
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам хора, къде сбъркахме? При положение,че държавата не може да осигури възможност за лечение на деца и куп други абсурди,капачки, смс-и да купуваме оръжия за убийство на едни от най близките ни. Че и да се хвалим,че сме на първите редове!
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Призивите за "стягане на колани" ги започна Дянков (да не се бърка с Денков от ПП), защото Крадев и ГЕРП много затоплиха отношенията си напоследък и е ясно че играят заедно срещу ПП които са истинската им опозиция!
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Линията на съприкосновение, която минава през района на Запорожие, през последните месеци се превърна в мощна и ешелонирана отбранителна линия, която нацистите вече не могат да преодолеят дори с най-добрия личен състав и с необходимото количество бронирани машини. За Русия е много по-изгодно да смила и унищожава нацистите на тази линия където инфраструктурата е разрушена, отколкото да започне настъпление което ще предизвика разрушения в нови градове които после Русия трябва да възстановява.
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задачата е чрез упражняване на натиск по целия фронт да се принудят нацистите да въвеждат все повече и повече нови сили в битка и те последователно да се унищожават. И само когато нацистките формирования са напълно източени от кръв и техният морал и воля за съпротива са напълно подкопани, да се продължи напред, освобождавайки градовете с много по-малко проблеми.
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден Русия изстрелва толкова снаряди, колкото Европа може да произведе за един месец.
90
1
 
10
 
! Отговори
Цвета Каранянчева преди 1 година
още едно доказателство, че евроатлантиците ги е грижа повече за господарите си, отколкото за народа
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не му пука на тоя какво мислим ние, за него е важно да го потупат по главицата господарите, пък, ако му и плащат.....нас ще мисли той.
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 90.. Ами бегай да ги изядеш..
87
6
 
2
 
! Отговори
Хо-Хо-Хо преди 1 година
"Той Путин ще ги излекува всички евроатлантически джендери като ги прати при Св. Петър." - барабар с тебе нали?
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 90 - По-лошото е, че и други покрай тия хубостници може да заминат при св. Петър.
85
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При положение че българи ровят по кофите с *** и спят на открито или в подлезите, пенсионерите са в безизходица дали да си платят битовите сметки, да купят лекарства или пък да си купят нещо за ядене, този се хвали че е шести по пилеене на пари.
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той Путин ще ги излекува всички евроатлантически джендери като ги прати при Св. Петър.
83
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами сега ми стана ясно защо на времето е имало народен съд
82
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
последната по богатство държава оставена в ръцете на професшонални мо-шени-ци- американски слуги - е 6 по помощ на украйна - ужас - и тоя нахален продажник има смелоста да го обявява- защото очаква това да е безнаказано -
81
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май доста работа се отваря за правораздаването.

Спонсорирани публикации