Външният министър: Шести сме в света по помощ за Украйна

Изчисленията са на базата на процент от БВП на страната, данните са от германски сайт
20 мар 2023 18:00, Стела Стоянова
191
Външният министър: Шести сме в света по помощ за Украйна
Снимка: БГНЕС

България е на шесто място в света по отношение на предоставена помощ за Украйна като процент от БВП на страната. Това посочи министърът на външните работи Николай Милков по време на откриване на шестнадесетия международен семинар “Зимно училище по дипломация“, организиран от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи.

Данните, които той изнася, са от германския сайт statista.com, който отбелязва, че страната ни е шеста в света като предоставена помощ, след балтийските държави, Полша и САЩ като процент от брутния вътрешен продукт на страната. „Не можем да приемем упреци в смисъл, че това, което се прави, е недостатъчно“, каза външният министър.
По думите му самият фундамент на българската политика по отношение на Украйна е в защита на нейната териториална цялост в международно признатите ѝ граници, включително Крим.

Междувременно, позовавайки се на дипломатически източници, БНР съобщи, че страната ни е сред членките на Европейския съюз, които подкрепят доставката на 1 милион снаряда калибър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро.

Текстът на споразумението е почти готов след вчерашната среща на посланиците на страните членки.
От шведското председателство се надяват той да бъде одобрен на днешната среща на министрите на външните работи и на отбраната в Брюксел. Само няколко страни не са съгласни, и то не с целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-вече за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката.
В момента има голямо несъответствие в артилерийските престрелки между Русия и Украйна. Докато руснаците изстрелват дневно около 50 000 снаряда, украинците могат да отговорят с не повече от 5000-7000.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази очакване още днес да бъде постигнато споразумение. За тази цел разполагаме с бюджет от два милиарда евро, отбеляза той пред журналисти преди началото на заседанието. По неговите думи целта е доставките да бъдат осигурени бързо, евтино и в достатъчни количества.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е...кат знайм кво ни е БъВъПъ-ту ... че и се зафалваме...
59
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя ръб на снимката се хвали: "България е на шесто място в света по отношение на предоставена помощ за Украйна като процент от БВП на страната." Какъв позор! Всичкото мара втасала, та се натресла в конфликта в Украйна и се бута напред??? Ами когато се ритат атовете, най-големите шутове отнасят магаретата като нас. Тоя външен министър трябва да му се бие шута и да дойде някой с акал, който да ни изкара на последно място в помощите за Украйна или изобщо да не предоставяме
58
0
 
11
 
! Отговори
Хубавият Мъж преди 1 година
Скоро ще станем поне 4-ти след новата огромна пратка за Украйна отиваща натам следващите 2 седмици. Говори се, че ще дадем и всичките си самолети, в момента се договаря модернизиране на авиацията ни. Господ е Българин!
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е българина преди да гласува да мисли. Има ден за размисъл. После ще е още по късно. Вече е доста късно. Но това трябва да спре. Моля Внимавайте !
56
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За укрите 40 лева на ден, за българските деца, 40 лева на месец и то не за всички.
55
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е, че украинците у нас си прекарват лятото в пет звездни хотели за наша сметка.
54
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И после защо сме били пред фалит, щели да въвеждат свръхданъци и т.н.Ами защото Кирчо даваше по 1200 лева на украинските си гости да си почиват на плажа, а детските за българските деца са по 40 лева на месец.
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ и ПП обещават и жива сила.
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шести в света! Иииих, да бяха Олимпийски игри, пък то ...
51
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ да ви накаже,а ние събираме капачки за болни деца и пускаме смс за българската Коледа,в ада да се пържите дано.Хората в карловско ги карайте дървата да си плащат ,в болниците ни гърбииите.Вашата майка.
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се гласете толкова. В Европа има недостиг на барут и взривни вещества. Голия за*дник на НАТО лъсна. Ама то не може само да се краде. Идва видовден.
49
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се въоръжава чужда армия е повече от глупаво и това скоро ще се разбере. Дори древните хора не биха допуснали такава грешка защото чуждата армия може да се обърне срещу спонсорите. Да въоръжаваш чужда армия е малоумно.
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И първи в ЕС по бедност и смъртност. Каквато държавата, такива и приоритетите й.
47
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямо геройство!!! Най-бедната държава дето за нейните си граждани все няма средства като, болни деца, стари хора и т.н. Да ви пиикам на Украйната, дано изчезне от картата.
46
7
 
1
 
! Отговори
нЕ може тъй преди 1 година
Байдън се черви самальоти не дава,на Макарон бабата закъса,Шолци танкове не дава,ха путин да построи куманизъма!И тези Украинци бият Руснаците с колове кат нема оружие.Немало *** да заплождат Рускините вече,пак добре,че са Китайските другари да не се затрие Руския ген.
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Напротив! Вижда се, че точно без ПП/дб и герб България прави рекорди по доставки за Покрайна.. Просто защото във всички случай е малоумно да се въоръжава чужда армия, но на едни хора много им се иска да оцапат по-стойностните партии на България.
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По новините ли чу че "украйна е жертва" ? То за една година го повториха хиляди пъти ама май жертвата сме ние ако се съди по инфлацията и цените , а също и това че според тая класация вече сме евентуална мишена.
43
3
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Срам и позор....да подкрепяме фашисти.
42
2
 
13
 
! Отговори
Пригожин преди 1 година
Тоя плаче за среща с вагнеровци и кадировци.Тогава процесора му в главата ще изпуши.
41
1
 
14
 
! Отговори
Хектор преди 1 година
Трай си бе овчарю....и се хвали даже тоя пекенез.

Спонсорирани публикации