Външният министър: Шести сме в света по помощ за Украйна

Изчисленията са на базата на процент от БВП на страната, данните са от германски сайт
20 мар 2023 18:00, Стела Стоянова
191
Външният министър: Шести сме в света по помощ за Украйна
Снимка: БГНЕС

България е на шесто място в света по отношение на предоставена помощ за Украйна като процент от БВП на страната. Това посочи министърът на външните работи Николай Милков по време на откриване на шестнадесетия международен семинар “Зимно училище по дипломация“, организиран от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи.

Данните, които той изнася, са от германския сайт statista.com, който отбелязва, че страната ни е шеста в света като предоставена помощ, след балтийските държави, Полша и САЩ като процент от брутния вътрешен продукт на страната. „Не можем да приемем упреци в смисъл, че това, което се прави, е недостатъчно“, каза външният министър.
По думите му самият фундамент на българската политика по отношение на Украйна е в защита на нейната териториална цялост в международно признатите ѝ граници, включително Крим.

Междувременно, позовавайки се на дипломатически източници, БНР съобщи, че страната ни е сред членките на Европейския съюз, които подкрепят доставката на 1 милион снаряда калибър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро.

Текстът на споразумението е почти готов след вчерашната среща на посланиците на страните членки.
От шведското председателство се надяват той да бъде одобрен на днешната среща на министрите на външните работи и на отбраната в Брюксел. Само няколко страни не са съгласни, и то не с целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-вече за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката.
В момента има голямо несъответствие в артилерийските престрелки между Русия и Украйна. Докато руснаците изстрелват дневно около 50 000 снаряда, украинците могат да отговорят с не повече от 5000-7000.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази очакване още днес да бъде постигнато споразумение. За тази цел разполагаме с бюджет от два милиарда евро, отбеляза той пред журналисти преди началото на заседанието. По неговите думи целта е доставките да бъдат осигурени бързо, евтино и в достатъчни количества.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен до 40 преди 1 година
90%?! С риск да те обидя.живееш в паралелна реалност. Да направим една малко извадка тук. Който е за помощ за Украйна червен бутон,който е за неутралитет- зелен бутон! По твоята логика на един зелен,би трябвало да получа девет червени. Да видим.
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Toва идва да ни каже колко пр0гнил е Крадев и неговите гълъби. Инак се прави на миротворец..
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 29 "България затъва...." - ми като 90% са про'с'таци и гласуват да затъва, нека не само затъне, а и изчезне евроатлантическа българия.
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помощ значи че и пари не сме взели и даваме ли даваме само че това не е плод зеленчук. Оръжията убиват хора. С какво сте по различни от путин дето е виновен за всички злини на света дори и за вашите.
36
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако гласувате за Боко и доносническа България ще ни направят първи.
35
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 30 "И това трябва да е повод за гордост ли?! " - А защо не? 90% гласуват да се помага... и правителствата слушат мнозинството. Факт.
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БравУс! Давайте, напъвайте първото място да стигнем! На нас ни е важно да сме на първо място - по смъртност, по бедност, по неграмотност, корупция.....квот да е, ама първото да е! Що не и по помощи за Украйна. Нашите хора са свикнали да теглят, по кофи да ровят, пари за лекарства да нямат, да гладуват, ако трябва ще си кютат и в съборените от водата къщи до второ пришествие.
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън мрън. Невероятно е как политиците в Европа са толкова инати в заблудата, че да не си признаят за Украйна, че е загубена кауза и да преосмислят действията си спрямо тази.... да го наречем огромна грешка. Путин си гледа интересите на страната, а ние интересите на Украйна. Кога нашите интереси ще станат приоритет?
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 22 "... а хората в Карловско след наводненията още тънат в мизерия" - гласуват ли за ес и нато? Да тънат тогаз. Тиквата правилно каза на европеидите, че само мачкане заслужават!
31
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ли държавата върви към фалит?
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това трябва да е повод за гордост ли?! Страната ни тъне в разруха,пътищата като след война,за детска болница пари няма, 1000 лева да се направи мин. заплата- вой до небесата,че може да забогатеем силно с тази крупна сума,пари за достойни европейски пенсии няма ,ама иначе сме горди партньори и евроатлантици. Срам,срам ,срам и много гняв - това изпитвам аз. А място то този срам е и че съм българин..няма място за гордост вече от този факт,жалка нация!
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бях на мястото на този господинчо щях да си мълча не да се хваля, България затъва.
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако продължаваме по нанадолнището може да загубим суверинитет и държавност.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи преди нас има 5 други престъпни държави.Пак добре е че не сме първи.
26
0
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Фуражките когато ни управляват даже сме назад в класацията . От шесто главно когато ни управлявате може и да се покачим в класацията .
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А питате защо за сега е спряно изучаването на бг език в руските градове. Вие какво очаквате. Лятото се задаваше въпрос защо Русия ни спря газта и защо Кремъл ни бил сложил в списъка на неприятелските държави. Ами ето защо.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега кой лъже? Корнелия Нинова или министър Николай Милков??? Съвсем се обърках.
23
1
 
12
 
! Отговори
Е как само шести? преди 1 година
Трябваше да сме първи, поне според партиите на войната!
22
1
 
20
 
! Отговори
чупЯ бариери преди 1 година
Браво на вас,шеси,а хората в Карловско след наводненията още тънат в мизерия.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баси Корнела Нинова каза, че един патрон не сме доставили на Украйна, а сме на 6-то място!! Тия на първо място сигорно са доставили цял пълнител патрони!!

Спонсорирани публикации