Страхът на Запада: Ще създадат ли Китай и Русия блок срещу НАТО?

Западните медии за посещението на Си в Москва
21 мар 2023 09:18, Александър Попов
462
Страхът на Запада: Ще създадат ли Китай и Русия блок срещу НАТО?
Снимка: БГНЕС/EPA

Китайският президент Си Дзинпин пристигна на първото си посещение в Москва от 2019 г. насам, пише британският вестник "Телеграф". Само преди шест месеца изглеждаше, че той се отнася хладно към Русия, но вчера в Кремъл двамата лидери се поздравиха като стари приятели, отбелязва изданието.

Като част от разговорите, които започнаха вчера и ще продължат и днес, са планирани официални преговори, а снощи двамата лидери продължиха срещата си с формална вечеря, която беше афиширана като работна среща, въпреки че според коментаторите на нея вероятно са започнали и голяма част от реалните преговори, пише още "Телеграф".

За Си пътуването идва в момент, когато той настоява страната му да играе по-доминираща роля в управлението на световните дела, пише в. "Гардиън". Миналия месец Китай предложи мирен план от 12 точки за справяне с войната, въпреки че в него не се разглеждат критично важни подробности, като например дали руските войски трябва да се изтеглят от Украйна, посочва изданието.

Още по темата
Русия представя пътуването на Си - първото му, откакто този месец получи безпрецедентен трети мандат - като доказателство, че не е изолирана от световната общност на фона на проточването на войната в Украйна, която продължава вече 13-ти месец, коментира "Гардиън".

Тази демонстрация на съюзни отношения, ако не съгласно официален договор, то чрез жестове, подхранва тревогата на Запад, че Китай може да стигне по-далеч от дипломацията или икономиката в подкрепата си за Русия - вероятно с оръжия, които Путин да използва в своята войната - и да създаде мощен блок, противопоставящ се на НАТО и САЩ, пише американското издание "Ню Йорк таймс".

Зад демонстрациите на приятелство между двамата лидери стои чистата геополитика, коментира вестникът. И Китай, и Русия се противопоставят на глобален ред, доминиран от САЩ и техните съюзници, и това изглежда надделява над всички възражения, които Си може да има относно нахлуването на Путин в Украйна, смята изданието.

"Ню Йорк таймс" цитира Уилям Клайн, бивш американски дипломат в Пекин, според когото посещението на Си в Москва "има за цел много ясно да демонстрира, че Китай наистина вижда в Русия незаменим стратегически партньор".

"Каквото и да мисли Китай за войната, той вижда в Русия ключ към създаването на противовес на американския натиск", казва още Клайн. "Не бива да се очаква, че Китай ще пренастрои фундаменталните си интереси заради тази война".

Американското издание "Вашингтон пост" пък цитира думите на Александър Габуев, старши научен сътрудник във фондация "Карнеги", който отдавна изучава руско-китайските връзки. "Реалността е такава, че Китай не вижда абсолютно никакви плюсове в това да престане да подкрепя Владимир Путин, защото няма да има никакви стимули или спечелени точки в отношенията със САЩ", казва Габуев.

Макар че според повечето наблюдатели е малко вероятно Пекин да предложи на Москва военна помощ, както се опасяват САЩ и други западни съюзници, съюзът с Пекин ще позволи на руския лидер да продължи курса си в Украйна, коментира "Вашингтон пост". Изданието цитира и  Крис Уийфър, главен изпълнителен директор и анализатор на руската икономика в консултантската компания "Макро-адвайзъри" (Macro-Advisory), който смята, че "докато Русия има възможност да търгува с Китай и с други азиатски държави, няма опасност тя да остане без пари или да бъде принудена да отстъпи на бойното поле"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
372
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франция,Испания ще им паднат правителствата,в Америка банките фалираха ,пък на Русия нищо и няма,нали Путин беше болен..нещо се обърква..
371
10
 
16
 
! Отговори
Краставите магарета преди 1 година
През девет азиатски баира се надушват !
370
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ще изчезне от картата
369
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Защо не? - Само украйнаима право :)
368
9
 
30
 
! Отговори
Защо не? преди 1 година
Има BRICS, има Шанхай Кооперейшън Организейшън, има и военно сътрудничество! С Китай, С Иран, с Южна Африка..нали всяка държава имала право да влиза във моенен съюз??? Или само Украйна има право!!
367
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е търговия,всичко се продава и купува на този свят! А етиката , моралът и истината са само претекст в търговията!
366
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците между себе си говорят на руски,предполагам че още поне 50 години няма да им трябва английски!
365
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън е дядка,следващия няма да прави такива грешки!
364
10
 
32
 
! Отговори
Еми преди 1 година
Както ес се съюзи отдавна срещу Русия, така и Русия може да се съюзява с когото си иска. Западът може да се тревожи, но не може да им диктува какво да правят.
363
7
 
16
 
! Отговори
Древна китайска преди 1 година
Погаворка: Врагът на моят враг, е мой приятел;)) Врагът е САЩ, приятелят Русия!
362
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До САЩ си. Преди на говориш за геополитика не е зле да се научиш да пишеш на български.
361
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай и Русия имат сходни идеологии и един и същ съперник! Точка! Заедно са били и заедно, са сега! Да плюнат и ще удавят половината свят!А кой по голям го вади е друга дискусия!
360
5
 
21
 
! Отговори
Създал ли е Запада преди 1 година
блок от развити(и тук-там някой недоразвит като нас)държави с цел да контролира икономически и политически света?Да.Защо тогава се страхува,че несъгласните с неговата глобална политика ще се обединяват срещу него и не е съгласен с такова обединение?Нали сме демократи и искаме хората да живеят според нагласите и разбиранията си(дори те да са перверзни)?Не може и така и иначе,според както ти изнася да тълкуваш и консумираш демокрацията.
359
8
 
9
 
! Отговори
Русия и САЩ преди 1 година
имат обща идеология и още как! И двете държави сестримят да прекратят еднополюсната хегемония на САЩ да сложат край на долара като единствена резервна валета в света, да създадат идин мелтиполюсен свят! Затова са готови на безграничин стратегически съюз! Имат общ идеологичен враг :))
358
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън няма да изкара много с тази кашлица и артерия до велик ден я изкара я не
357
6
 
29
 
! Отговори
САЩ от страх преди 1 година
Да не допуснат съюз на Русия и Германия, двете най големи държави в Европа и да загубят контрол върху Европа, допуснаха още по трагичния за тях съюз на Русия и Китай!! САЩ не могат да се борят срещу съюз Русия и Китай! Заради атомното оръжие на двете и икономиката на Китай! Да ни говорим за комбинираните производствени капацитети!Така че САЩ си взеха Европа ( чрез взрив на газопровода), но глобално загебиха още повече влаяние!!
356
6
 
27
 
! Отговори
САЩ си преди 1 година
Взеха колонията Европа ( като и гръмнаха газопроводите), но бутнаха Русия към Китай и цшментираха стратегичиския съюз на Ивроазиатския Колос! Сащ загубиха и Средния Изток ( Иран и Саудитска Арабия подписаха исторически договор за сътрудничество и мир и прикратиха враждата), скоро и петро долара, загубиха Африка, загубиха Индия, а и Латинска Америка ги ненавижда! Халал да са им на САЩ фалиралите държави Молдова и Западна Украйна, които те и марионетките от ЕС ще издържат вовики веков!
355
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато е краварска терористична организация а не военна сила !
354
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цял свят е с Русия но не смеят да го кажат
353
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленка стягай гащите идват китайците

Спонсорирани публикации