Страхът на Запада: Ще създадат ли Китай и Русия блок срещу НАТО?

Западните медии за посещението на Си в Москва
21 мар 2023 09:18, Александър Попов
462
Страхът на Запада: Ще създадат ли Китай и Русия блок срещу НАТО?
Снимка: БГНЕС/EPA

Китайският президент Си Дзинпин пристигна на първото си посещение в Москва от 2019 г. насам, пише британският вестник "Телеграф". Само преди шест месеца изглеждаше, че той се отнася хладно към Русия, но вчера в Кремъл двамата лидери се поздравиха като стари приятели, отбелязва изданието.

Като част от разговорите, които започнаха вчера и ще продължат и днес, са планирани официални преговори, а снощи двамата лидери продължиха срещата си с формална вечеря, която беше афиширана като работна среща, въпреки че според коментаторите на нея вероятно са започнали и голяма част от реалните преговори, пише още "Телеграф".

За Си пътуването идва в момент, когато той настоява страната му да играе по-доминираща роля в управлението на световните дела, пише в. "Гардиън". Миналия месец Китай предложи мирен план от 12 точки за справяне с войната, въпреки че в него не се разглеждат критично важни подробности, като например дали руските войски трябва да се изтеглят от Украйна, посочва изданието.

Още по темата
Русия представя пътуването на Си - първото му, откакто този месец получи безпрецедентен трети мандат - като доказателство, че не е изолирана от световната общност на фона на проточването на войната в Украйна, която продължава вече 13-ти месец, коментира "Гардиън".

Тази демонстрация на съюзни отношения, ако не съгласно официален договор, то чрез жестове, подхранва тревогата на Запад, че Китай може да стигне по-далеч от дипломацията или икономиката в подкрепата си за Русия - вероятно с оръжия, които Путин да използва в своята войната - и да създаде мощен блок, противопоставящ се на НАТО и САЩ, пише американското издание "Ню Йорк таймс".

Зад демонстрациите на приятелство между двамата лидери стои чистата геополитика, коментира вестникът. И Китай, и Русия се противопоставят на глобален ред, доминиран от САЩ и техните съюзници, и това изглежда надделява над всички възражения, които Си може да има относно нахлуването на Путин в Украйна, смята изданието.

"Ню Йорк таймс" цитира Уилям Клайн, бивш американски дипломат в Пекин, според когото посещението на Си в Москва "има за цел много ясно да демонстрира, че Китай наистина вижда в Русия незаменим стратегически партньор".

"Каквото и да мисли Китай за войната, той вижда в Русия ключ към създаването на противовес на американския натиск", казва още Клайн. "Не бива да се очаква, че Китай ще пренастрои фундаменталните си интереси заради тази война".

Американското издание "Вашингтон пост" пък цитира думите на Александър Габуев, старши научен сътрудник във фондация "Карнеги", който отдавна изучава руско-китайските връзки. "Реалността е такава, че Китай не вижда абсолютно никакви плюсове в това да престане да подкрепя Владимир Путин, защото няма да има никакви стимули или спечелени точки в отношенията със САЩ", казва Габуев.

Макар че според повечето наблюдатели е малко вероятно Пекин да предложи на Москва военна помощ, както се опасяват САЩ и други западни съюзници, съюзът с Пекин ще позволи на руския лидер да продължи курса си в Украйна, коментира "Вашингтон пост". Изданието цитира и  Крис Уийфър, главен изпълнителен директор и анализатор на руската икономика в консултантската компания "Макро-адвайзъри" (Macro-Advisory), който смята, че "докато Русия има възможност да търгува с Китай и с други азиатски държави, няма опасност тя да остане без пари или да бъде принудена да отстъпи на бойното поле"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интереса клати феса. Като се тегли чертата откъде идват повече пари, идеологията няма никакво значение. То в живота е така, като си беден, те подритват или те ползват и после те захвърлят.
311
5
 
27
 
! Отговори
САЩ от страх преди 1 година
Да не допуснат съюз на Русия и Германия, двете най големи държави в Европа и да загубят контрол върху Европа, допуснаха още по трагичния за тях съюз на Русия и Китай!! САЩ не могат да се борят срещу съюз Русия и Китай! Заради атомното оръжие на двете и икономиката на Китай! Да ни говорим за комбинираните производствени капацитети!Така че САЩ си взеха Европа ( чрез взрив на газопровода), но глобално загебиха още повече влаяние!!
310
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 332 "Като добавим Индия,Бразилия,ЕС е джудже!" - ЕС е джудже в сравнение само с Китай. Не ти трябва пълнеж.
309
5
 
19
 
! Отговори
До 335 преди 1 година
Оо имат обща идеология и още как! И двете държави сестримят да прекратят еднополюсната хегемония на САЩ да сложат край на долара като единствена резервна валета в света, да създадат идин мелтиполюсен свят! Затова са готови на безграничин стратегически съюз! Имат общ идеологичен враг :))
308
10
 
8
 
! Отговори
До До 329 преди 1 година
Е как да нямат нищо общо, и в двете страни има диктатура и намеса на държавата в частния бизнес на всички нива. Основната разлика е манталитера на хората - руснячетата са малко по ларж, не им се бачка толкова и го карат през просото. От там идва и разликата в икономическото развитие.
307
5
 
10
 
! Отговори
До 329 преди 1 година
Идеологически Китай и Русия нямат почти нищо общо, това което ги свързва все повече, са взаимните врагове и интереси. Ако Китай осъди руската инвазия в Украйна, това ще означава практическа капитулация пред САЩ, отказ от Тайван и опитите за доминация в Югоизточна Азия. От друга страна Путин иска да възкреси СССР във възможно на голяма степен, така че двете страни няма друг избор освен да влязат в съюз.
306
23
 
7
 
! Отговори
А.Ченков преди 1 година
Расиюшка затъва, до края на годината ще ги изплющи хипер инфлация. За януари и февруари изпълниха 85% от планирания годишен бюджетен дефицит. Лошото е че нещо подобно може да се случи и у нас, понеже нямаме вече реален валутен борд който да крепи лева, а родните технологии и произвосдтво не са достатъчни ако няма строга финансова дисциплина, каквато червените друзя не обичат да спазват.
305
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Потупване по рамото е по добро от отупването ни в последно време!
304
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съюза между Китай и Русия ги прави неразбиваеми! Като добавим Индия,Бразилия,ЕС е джудже!
303
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съюз Китай, Русия и Иран има много отдавна, макар и на принципа врага на моя враг е мой приятел. Китай може и да не снабдява Русия директно с оръжие и боеприпаси, но им предоставя всички необходими материали за производството им, докато Иран например, директно достовя оръжия. Сега въпроса не е каква е позицията на Китай, а каква позиция ще заемат регионални сили като Индия, Пакистан и Саудидска арабия и точно тук адмистрацията на Байдън допусна много груби грешки.
302
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога някой така те потупва по рамото значи ще иска нещо.
301
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ако не се подкрепят двете страни,с кой да се подкрепят? Идеологически преди всичко са много близко! И тази близост не е от днес за утре!
300
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Брацигов/313 "Друзя колото и да се пънете СССР беше супер изостанал технологично..." - е, сега ЕС е в позицията на СССР (даже обективно е доста по-зле) и с капсулацията си все по-зле ще става. В момента ЕС е като СССР в началото на Горбачов.
299
2
 
16
 
! Отговори
мак преди 1 година
Както ес се съюзи отдавна срещу Русия, така и Русия може да се съюзява с когото си иска. Западът може да се тревожи, но не може да им диктува какво да правят.
298
2
 
5
 
! Отговори
Брацигов. преди 1 година
РосНано беше закрито след потрошени няколко десетки милиона долара. Всъщност потрошени е неточно, по скоро присвоени пари за вилите и яхтите на някой и друг чиновник. А некадърника Рогозин беше назначен за шеф на РосКосмос. Ами няма как да станат нещата друзя, старата комунистическа шуробаджанащина още движи нещата в русия и ще ги движи докато такива като путин са на власт.
297
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен/316 "Няма щото Китай седи на всички маси. Защо им е да се намесват и да изтърват месото от мастата на НАТО, за да останат само с картофите на масата на Русия." - в нормална ситуация би било така. Но янките казаха, че са готови на всичко да няма нов световен ред, в който те еднолично няма да могат да решават какво да прави светът. А китай искат да имат думата. Въпрос на съществуване и развитие. Свърши вемето на дребните сметки.
296
0
 
4
 
! Отговори
0000 преди 1 година
Ми нищо ново под слънцето. Едно време *** дадоха на ориза ядрената бомба от страх ямериканците да не ги оправдан набързо.
295
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отделно, че изброените неща са американски, а не европейски. Единствено по гей-права и други сбъркани ценности изостават от ЕС (отделно от машините за чипове)..
294
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Брацигов/298 "За операционни системи чувал ли си? За интернет платформии, сървърни решения? Защо рушнячетата не предпочитат рутуб например, а се тикат в ютуб?" - Операционните системи отдавна не се водят върхово постижение. За Интернет платформи - TikTok бие повечето от тези дето тука ползваш. Сървърни решения Alibaba Cloud бие Оракъл и АйБиЕм за сега... Все още има дистанция с големите три, но бързо наваксват.
293
3
 
13
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Когато Китай са готови и заменят западните и американските системи които са забранени сега в Русия ще нападнат Тайван и Русия ще получи помощ от тях. Ако ЕС и САЩ не действат разумно а егоистично и мислят че винаги ще контролират света ще страдат от последствията. Изперадестената политика не води до никъде, защото дават на определени групи да командват без да имат знания само защото са обратни

Спонсорирани публикации