Демерджиев: Картината на Полък е поне 100 млн. евро, може да я задържим

Има шанс България да стане неин собственик, експерти потвърдили, че е автентична
23 мар 2023 12:19, Стела Стоянова
104
Демерджиев: Картината на Полък е поне 100 млн. евро, може да я задържим
Снимка БГНЕС

Има шанс България да стане собственик на откритата при операция на ГДБОП картина на Джаксън Полък. Тя е автентична и струва много повече от предварително обявените 50 млн.евро, вероятно над 100 млн.евро. Това стана ясно от интервю на вътрешния министър Иван Демерджиев по bTV.

"Осъществи се сериозна акция, на основата на която страната ни ще придобие тази картина. Има шанс да я задържим, тъй като е открита на наша територия", каза министърът. Очаква тя да бъде конфискувана в полза на държавата, защото е била „обект на престъпна дейност“.

Картината не е била декларирана при пренасянето й от Гърция в България, а целта е била да се продаде на чужди клиенти, заяви министърът.

По думите на Демерджиев, ГДБОП изпреварва купувача и задържа картината.

Според него действително има данни картината да е била част от колекцията на Николае Чаушеску, но от много години е в Гърция. Демерджиев уточни, че две групи български експерти са потвърдили автентичността на картината.

Укривателят й в България е знаел, че е ценна, но не и колко всъщност е истинската й цена. На въпрос дали е открита зад гардероб, Демерджиев каза само, че е намерена в жилище.

Стойността на картината е много голяма, като се има предвид, че последната творба на този автор е продадена за над 100 млн.долара, заяви върешният министър.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха МВР това може само да прави да задържа (синоним на кражба)
61
1
 
10
 
! Отговори
До а преди 1 година
Потънаха в някоя партийна централа, да си ги раздадат като кюлчетата...Крадци! Интересно върнаха ли картините на Нексо? Прокуратурата "гръмко" мълчи по въпроса за Нексо, явно е, че трябва да си върне ограбеното при фалшивата им акция. Дори имаше информация, че целенасочено са търсели флашки с биткойни, ама нещо не им минал номера, този път не са успели да заграбят биткойни, както преди.
60
1
 
15
 
! Отговори
1во преди 1 година
български "експерти" не могат да се произнесат за автентичността на такава картина.второ никой не пренася ей така през граница картина за 50 милиона.а този смотан глуууупак я оцени на 100 милиона.още малко "експерти" и ще стане милиард евро.
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Картината няма ли собственик? Ако е крадена значи трябва да бъде върната на собственика и. Как така ще се конфискува в полза на държавата?
58
1
 
15
 
! Отговори
а преди 1 година
Кво стана с иззетите биткойни? Както всичко останало и тази история потъна в това блато наречено държава....
57
3
 
9
 
! Отговори
РРР преди 1 година
Няма смисъл да остава в България. За няколко месеца ще се изготви фалшификат и милионите от оригинала ще бъде "усвоени" от някой министър и партията зад него.
56
2
 
8
 
! Отговори
Единствения Достоен преди 1 година
Дайте я на Гешев, да я оцени. Он има опит, нали прибра за оценка едни Биткойни, после на Божков колекцията. Чевека е културовед, закарайте картината, да я сложи до мултитемпературния охладител, за да я оцени.
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми задръжте я бе. Извадихте късмет, че намерихте една картина, че да оправите дупката в бюджета. Даже една нова магистрала може да построите с парите от нея.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 61 "Представи си че си муймун и са ти показали.." Това ми е трудно да си го представя, сигурно защото нямам въображение. Виж, обаче мога лесно да си представя, че съм търговец и искам да продам нещо ненужно на мaймун с много излишни лесно спечелени пари, който иска да се чувства над другите.
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да я продават тая драсканица и да построят детски болници с всичко необходимо, примерно във Варна / Бургас , Стара Загора / Хасково или Плевен / Добрич.
52
3
 
2
 
! Отговори
ЦИГАНИЗАЦИЯ преди 1 година
Ей ром Дерменджиев Главният Прокурор Иван Гешев Екзекутира Българи, сляп ли си бе Джипси за това ли те назначиха да се правиш на ощипан!
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това че последната творба на този автор е над 100 милиона не означава че и тази струва толкова, а само че е ценна. Това с търговете е малко луда работа обявява се минимална цена, а обекта може да скочи до небето. като стойност. За всеки предмет е различно.
50
3
 
3
 
! Отговори
Дерменджиев кажи си преди 1 година
Главният прокурор Гешев е издал заповед до МВР всички които са го критикували да бъдат следени, пресирарани, да им се вади досие с Сексуални компромати, всички до един, следят жертвите в целият Европейски Съюз ! На ви го престъпника Гешев!
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 60 анонимен............Ще ти го обясня по лесно да го разбереш: Представи си че си муймун и са ти показали Лондонското Евангелие
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 58 Е, или пък за малки, които са склонни дават много пари само срещу красиви думи... В крайна сметка защо човек да не им вземе парите, след като толкова лесно се лъжат?
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58..............виж на Василий Кандински 8 композиция 7 кмпозиция. Изкуството е за по големи мозъци.
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 57 Естествено, че ако я нарекат "абстрактен импресионизъм" ще й вземат повече пари, отколкото ако кажат "мацаница". Как ти звучи "искаш ли да ти продам мацаница за 100 млн?"... :))) Затова служи многообразието на изразните средства в езика. :) Но пак си е мацаница.
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 53...........това е абстрактен импресионизъм. Абстрактен го разбирай като "безобектово" рисуване...няма да видиш дърво кон човек и т.н. картината е в съчетанието на цветовете. Виждам че хич те няма. Не е лошо че си пасъл на село патките ...ама да кажеш "мацаница" ...абе казвай каквото искаш :))))))
44
4
 
10
 
! Отговори
aa1820 преди 1 година
Супер, нека я продадем и дарим парите за Украйна.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...дай му да краде и на него....поне си мълчи бе тапир

Спонсорирани публикации