Демерджиев: Картината на Полък е поне 100 млн. евро, може да я задържим

Има шанс България да стане неин собственик, експерти потвърдили, че е автентична
23 мар 2023 12:19, Стела Стоянова
104
Демерджиев: Картината на Полък е поне 100 млн. евро, може да я задържим
Снимка БГНЕС

Има шанс България да стане собственик на откритата при операция на ГДБОП картина на Джаксън Полък. Тя е автентична и струва много повече от предварително обявените 50 млн.евро, вероятно над 100 млн.евро. Това стана ясно от интервю на вътрешния министър Иван Демерджиев по bTV.

"Осъществи се сериозна акция, на основата на която страната ни ще придобие тази картина. Има шанс да я задържим, тъй като е открита на наша територия", каза министърът. Очаква тя да бъде конфискувана в полза на държавата, защото е била „обект на престъпна дейност“.

Картината не е била декларирана при пренасянето й от Гърция в България, а целта е била да се продаде на чужди клиенти, заяви министърът.

По думите на Демерджиев, ГДБОП изпреварва купувача и задържа картината.

Според него действително има данни картината да е била част от колекцията на Николае Чаушеску, но от много години е в Гърция. Демерджиев уточни, че две групи български експерти са потвърдили автентичността на картината.

Укривателят й в България е знаел, че е ценна, но не и колко всъщност е истинската й цена. На въпрос дали е открита зад гардероб, Демерджиев каза само, че е намерена в жилище.

Стойността на картината е много голяма, като се има предвид, че последната творба на този автор е продадена за над 100 млн.долара, заяви върешният министър.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
отива у личната колекция на демерджиев като на боко кюлчетата у шкафчинциту
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На картината какво има? Гола жена ли?

Спонсорирани публикации