Родният зарзават на пазара може да спадне под 10%, а цените му с 20% отгоре

Площите с плодове и зеленчуци ще продължат да намаляват
27
Родният зарзават на пазара може да спадне под 10%, а цените му с 20% отгоре
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ново поскъпване на плодовете и зеленчуците, както и по-малко българска продукция на пазара очакват зеленчукопроизводители заради резкия скок на цената на водата за напояване през тази година, обявен от дружеството „Напоителни системи“.

Повишението на цената на поливната вода е различно в отделните региони в страната, но в Североизточна България то е най-осезаемо и достига до 300%, каза за Радио Варна Георги Василев, организационен секретар на Асоциация "Български пипер".

Още по темата

Той очаква плодовете и зеленчуците да поскъпнат с поне 20%, а българската продукция на пазара да намалее.

"Това ще доведе до неконкурентоспособност на българската продукция, която така или иначе е 5-6 пъти по-малко", коментира Василев и допълни, че от 15-20% дял на пазара, плодовете и зеленчуците може да спаднат до 10%.
"Преди около 20 дни плодовете и зеленчуците, които се продаваха на дребно бяха около 0.5%. Всичко останало е внос", каза още Василев. Именно вносът влияе и на цените на дребно, които са високи.

"Българските производители по никакъв начин не влияят на цените на дребно", категоричен беше Георги Василев.
Според Василев, България внася продукция от над 150 държави, но вносът на зеленчуци е предимно от съседни държави, които обаче са извън ЕС – Турция, Сърбия, Македония, а отскоро има тенденции да се внасят и от Албания и Косово.

Той прогнозира, че площите с плодове и зеленчуци ще продължат да намаляват - тенденция, която според него е започнала преди повече от 30 години.

"Няма сила и организация, която може да спре този тренд", коментира още Василев. Според него държавата също няма какво да направи в случая.

"Държавата и Европейският съюз са най-големите виновници за намаляване на производството на българските плодове и зеленчуци. От влизането ни в ЕС досега, около 20 милиарда лева са се влели в българското селско стопанство, с което производството на българските плодове и зеленчуци е спаднало с 350%", поясни Георги Василев.
Според него ЕС няма интерес България да произвежда повече собствена продукция.

Георги Василев смята, че дори и увеличението от 300% на цената на поливната вода няма да помогне на дружеството "Напоителни системи", което е в тежко финансово състояние и с големи дългове.

Георги Колев, зеленчукопроизводител с оранжерии в района на Каварна се опасява, че поскъпването на водата за напояване ще доведе и до фалити в сектора.

Той очаква цените да останат високи в следващите два-три месеца, но побърза и да успокои потребителите, че през летните месеци ще има достатъчно българска продукция на пазара, която ще нормализира и цените.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
В LIDL преди 2 месеца
Се гаврят едната краставица е 1.37 представяте ли си?
20
1
 
2
 
! Отговори
Браво преди 2 месеца
B България най-скъпата газ, данъците високи, не като в Румъния и Унгария, тока най-скъпия и т.н. Кой е луд да произвежда тук?
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България сега се произвеждат само бърбонки и сорс код, земеделие 0, индустрия 0.Всичко се окраде, разпродаде и унищожи.
18
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Данъци-най-ниски в ЕС.Заплати-най ниски.Ток и горива-също едни от най-ниските.Обаче нашите бизнесмени произвеждат най-скъпите продукти в ЕС.Как го постигат това е загадка.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво е зарзават? Някаква турска дума ли?
16
1
 
3
 
! Отговори
Живко преди 2 месеца
В момента по телевизията върви реклама на Лидл за краставици по 1.37лв/кг. Вижте на сайта им.
15
1
 
5
 
! Отговори
Керанов преди 2 месеца
За какво поскъпване говори тоя, пазара е залят и с залива все повече с напредване на пролетта. Цената на краставиците за седмица падна от 7 на 5 кинта, а малко по калпавите краставици се продават и по 3 кинта.
14
0
 
7
 
! Отговори
Калиманов преди 2 месеца
Друзя знаете ли защо едно време при бай Тошо банане имаше един път в годината? Понеже обонговците не приемаха рубли и левове, а сакаха доларе. Колко години минаха от тогива, а нищо не се е променило , тея пак си искат доларе, ама тоя път ние имаме и затова ядем банани всеки ден. Много са полезни спор няма.
13
6
 
2
 
! Отговори
Търговец преди 2 месеца
Аз, откак се помня, внасям всичко от Гърция. Баща ми започна този бизнес през 91-ва и ми го даде през 2003-а. От една сергия започнахме, а сега са 12 плод-зеленчука в София, 4 в Пловдив и по един в Перник и Ботевград. Бизнеса е добър. Хем цената е по-ниска от българските отпадъци по селата, хем е налична 365 дни в годината. Не знам от какво се оплаквате.
12
2
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 2 месеца
В понеделник и днес купувах краставици от пазара във Варна. И двата дни по 2.50лв/кг. Домати - 2.80лв/кг. Не знам къде ги виждате тия краставици по 7лв
11
2
 
1
 
! Отговори
До Нещо има преди 2 месеца
Баце ти па кога ходи до мариупол?
10
2
 
10
 
! Отговори
Нещо има преди 2 месеца
Гледах цените в Мариупол който беше разбит от битки. Там краставиците струват 3 лв тука 7 лв. Има ли тук супер спекула или да ?
9
5
 
2
 
! Отговори
Коладелев преди 2 месеца
Друзя, дори след поскъпването , за което основнво трябва да балгодарим на вашия тавариш Путио, аз все още не виждам бедни хора в истинския смисъл на думата. Има относително бедни хора, но всички прослойки никога не са живели по добре от сега. Всеки има всичко - коли, къщи , телевизори, пълни хладилници. Хотелите в курортите пращят по шевовете, магистралите са задръстени с коли, живота тече на пълни обороти.
8
3
 
3
 
! Отговори
Найо Бицепса преди 2 месеца
Миналата седмица НЕ купувах краставици по 7 кинта, тази купувам по 3. Това колко процента е?
7
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-добре децата ми да ядат яйца и хляб обеднен уран, отколкото да се навеждам на Путин и на Русия.
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали искахте капиталиаъм бе роби, ами ето ви, стига сте ревали
5
2
 
1
 
! Отговори
ОФчо преди 2 месеца
Ами кату немъ българску домат и краставицъ, шъ купуваме чужду от Корекома, бе!!! ПС. Децатъ дету не съ чували кво е "кореком" да питат чичку Гугъл.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тогава ще ядем чужбински плодове и зеленуци
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
турците копат за българите ;))
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде ЕС пак виновен за накдаърността и алчността на местните бейове. Те за това си искат Бойко, да мога да си въртят далаверите