Има ли риск първата в Турция АЕЦ "Аккую" да се превърне в "турска Фукушима"?

Тя се намира на кръстопът на три големи разлома
31 мар 2023 09:19, Елка Василева
98
Има ли риск първата в Турция АЕЦ "Аккую" да се превърне в "турска Фукушима"?
Снимка: архив, БГНЕС

Мощните земетресения през февруари с магнитуд 7,6 и 7,7 по Рихтер, които сринаха из основи широк регион в южната и югоизточната част на Турция, отново изведоха на преден план безопасността на първата турска АЕЦ, изграждана в страна, която е кръстопът на три големи разлома.

Атомната централа "Аккую", разположена на брега на Средиземно море, не понесе щети при двата силни труса на 6 февруари, а изпълнителят на проекта уверява, че тя е проектирана да издържи на земетресение с магнитуд от девета степен. Критици предупреждават обаче, че първата турска АЕЦ крие опасност да отвори вратите на ядрено бедствие.

Турската природозащитната група ДАЧЕ (Платформа за околната среда в Източното Средиземноморие) е инициирала подписка срещу "Аккую" под наслов "Спрете ядрената опасност в земетръсния район", писа опозиционният в. "Джумхуриет".

"От ДАЧЕ години наред заявяват, че в светлината на научните аргументи проектът за АЕЦ "Аккую" трябва да бъде преустановен. Едно от най-важните предупреждения в тази връзка е, че проектът се реализира в земетръсен район", каза пред същия вестник Сабахат Аслан, председателка на Дружеството за околна среда и природа в окръг Мерсин и съвместен секретар на природозащитните организации в Източното Средиземноморие. Аслан обясни, че макар строителите да уверяват, че атомната електроцентрала се изгражда така, че да може да понесе земетресения с магнитуд 9, най-големият риск произтича от евентуално повреждане на системата за охлаждане.

"Преживявали сме примери за това в световната история. Причината да се случи бедствието в Чернобил бе, че охладителната система не работеше. Повреждането на системата за охлаждане в резултат на голяма бетонна маса, счупила тръбите, беше причината и за преживяното бедствие във Фукушима през 2011 г.", каза още тя. "Ако АЕЦ "Аккую" работеше по време на земетресението в Кахраманмараш, там можеше да се случи бедствие, подобно на това във Фукушима", предупреди Аслан.

РАЗЛОМЪТ ЕДЖЕМИШ

Централата е разположена на западния край на Източноанадолския разлом, който заедно със Северноанадолския разлом и Западноанадолския разлом е един от трите главни разлома в Турция, казват учени. Освен тези три големи разломни линии в страната има и стотици малки разломи. В близост до терена на строежа се намира разломът Еджемиш, една от тектонските разломни зони в Централен Анадол. Смята се, че тази разломна линия е способна да произведе земетресения с магнитуд до 7-7,5 по Рихтер, според учени, цитирани в турските медии. Еджемиш е смятан за един от значимите разломи в Централен Анадол. Той се простира между планината Ерджиес в окръг Кайсери на север и окръг Мерсин на юг, където е изграждана АЕЦ "Аккую".

Не всички експерти обаче са на мнение, че зоната, в която се строи първата турска атомна централа, е рискова от гледна точка на сеизмичната активност.

Проф. Шакир Шахин, преподавател от катедрата по сеизмология на геофизичния факултет в университета "Сюлейман Демирел", окачестви района на АЕЦ "Аккую" като "място с нисък риск за земетресения", съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Ученият изтъкна, че степента на опасност е била анализирана в различни периоди в миналото, а зоната на "Аккую" "е едно от местата в страната, където са проведени най-много проучвания за риска от земетресения и което определяме като място с нисък риск за земетресения според стойностите на опасността в Турция". По думите му районът, в който се изгражда атомната електроцентрала, е разположен на твърда почва върху скални масиви от девонския и карбонския период и в радиус от 100 км няма активни разломни линии. Нещо повече, по думите му централата се изгражда на височина 10,5 м над морското равнище, за да се избегне въздействието на евентуално цунами.

Мнението на Шахин споделя и проф. Мустафа Ердик от Босфорския университет, който от 1975 г. е участвал в различни изследвания за преценяване на опасността от земетресения. Според него мястото, където се изгражда "Аккую", е "с най-нисък риск" oт гледна точка на сеизмичната активност, пише проправителственият в. "Сабах". По думите на учения потенциална опасност в района крият само разломът Еджемиш и т.нар. Кипърскa дъга, но и в двата случая рискът е бил детайлно изследван през годините и взет под внимание при строежа на централата.

КИПЪРСКАТА ДЪГА

е зона, която разделя Анадолската и Африканската тектонска плоча. В миналото от този район са произлезли земетресения, причинили щети и жертви в турските окръзи Анталия, Мерсин, Адана и Хатай, отбелязват турски източници. Според историческите данни в Кипърската дъга са се случвали разрушителни земетресения с магнитуд над 7 по Рихтер.

След земетресенията в Кахраманмараш на 6 февруари сеизмолози както в Турция, така и в Кипър изразиха опасения от възможно активиране на разломите по Кипърската дъга, която минава през Кипър и продължава към турския окръг Хатай.

Същевременно, по данни на Световната ядрена асоциация около 20 процента от ядрените реактори в света работят в райони на значителна сеизмична активност, но централите са построени така, че да понасят всякакъв вид природни бедствия. При конструирането на съвременните ядрени централи се взимат предвид дори "невъзможни" сценарии, за да се гарантира сигурността на съоръженията, уверяват експертите.

Руската държавна компания "Росатом", която има водеща роля в проекта за АЕЦ "Аккую", казва, че централата е проектирана "да издържи на екстремни външни влияния" и по-специално на земетресение от девета степен. Вероятността от земетресение с такъв магнитуд в района на "Аккую" "е приблизително веднъж на 10 хиляди години“, казаха от "Росатом" пред Асошиейтед прес.

Според руската компания проучване на турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации показва, че АЕЦ "Аккую", разположена на около 95 км от северния бряг на Кипър, се намира в зона от пета степен по отношение на сеизмичния риск, т.е. в район с най-висока сигурност в това отношение.

ЯДРЕНИТЕ ПЛАНОВЕ НА ТУРЦИЯ

Въпреки съществуващите опасения Турция напредва със строежа на централата "Аккую", започнал през април 2018 г., а първият й реактор се очаква да влезе в експлоатация по-късно тази година. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че на 27 април ще бъде заредено ядрено гориво в първия блок на АЕЦ "Аккую", с което съоръжението официално ще стане ядрен обект. Когато бъде завършена, атомната електроцентрала се очаква да произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно, които ще покриват около 10 процента от потреблението на електричество на страната.

Нещо повече, ядрените планове на Турция не се ограничават само до една АЕЦ. В края на миналата година турският лидер обсъди с руския президент Владимир Путин и проекта за втора турска АЕЦ в северния окръг Синоп на Черно море. Плановете предвиждат централата в Синоп да се състои от четири блока и да генерира най-малкото толкова електричество, колкото и "Аккую", поясни турският лидер.

Анкара обмисля да изгради и трета атомна електроцентрала в северозападната част на страната и работи по подбора на подходящ терен за строежа, заяви преди време турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. Опитваме се да намерим място за нова атомна електроцентрала в областта Тракия, каза неотдавна той в интервю за държавната телевизия ТРТ. Този проект също не е новост, намеренията за изграждането на АЕЦ в този район на страната продължават вече над десет години. Първоначално като възможно място на строежа се споменаваше град Игнеада, окръг Къркларели, разположен само на десетина километра от границата с България.  
(Мина Димитрова, БТА)
 


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
7
 
1
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 месеца
Като се знае само половината от истината за ядренните централи са много привлекателен вариант но е 50 на 50% полза---- риск, така ,че е по- добре да ги няма, особено за бъдещите поколения.
84
1
 
1
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 2 месеца
Малеее, пък тез ко ли ги напрая с мнозинство от 10% в неделя! Минимум линията Мидия-Енос!Гласувайте за мен и гелосан Цонко, щото къщи и коли изплащаме!
83
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Ц до боби Умнико резервните генератори(за АЕЦ козлодуй са 4 - Акумулираща батерия, Дизелов генератор. Резервен дизелов генератор. ВЛАК С ВАГОНИ ЦИСТЕРНА и Дизелов Мобилен Генератор по двойки) са монтирани под земята Това лошо няма ако централата е В САЩ където има Цунамита Изобщо в Централата Фукушима всички важни системи са под земята защото проекта е Американски И точно тогава като идва вълната потопява и изключва цялата периферна критична архитектура и сиситеми... Японците в чудо се видяха
82
2
 
2
 
! Отговори
Ц до боби преди 2 месеца
Май забравяш, че и при Фукушима имаше ДОСТА КАЧЕСТВЕНИ ДИГИ, УМНИКО. ПРИРОДАТА ВИНАГИ ИЗМИСЛЯ НЕЩО, ЗА КОЕТО ЧОВЕКА ХАЛ ХАБЕР СИ НЯМА!
81
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До 100 Умнико РБМК реактори както този в Чернобил все още се експлоатират съвсем стандартно. РБМК реакторите имат тази особенност че може да се подменят касети с отработено гориво на нови докато реактора си работи. ВВЕР реакторите трябва да ги спреш да ги охлаждаш около 2 седмици и чак тогава може да отвориш активната зона за да подменяш отработени с свежи касети. Чернобил се е случил заради ПРЕСТЪПЕН ЕКСПЕРИМЕНТ И НЕХАЙСТВО - Фукушима се е случила ЗАРАДИ ПРИНЦИПНА ГРЕШКА В ПРОЕКТИРАНЕТО
80
4
 
4
 
! Отговори
Mda преди 2 месеца
Да не забравяме че Чернобил не е руска , а украинска АЕЦ.Като поемаш активите си поемаш и пасивите ;)
79
2
 
4
 
! Отговори
100 преди 2 месеца
Не Фукушима, а Чернобил, дето гръмна и без земетресения или цунамита.
78
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СССР, ОНД, РъФ и сега Русия винаги искат да минат евтино и с малко труд.
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Турската академия на науката , какво казва?
76
8
 
4
 
! Отговори
нет преди 2 месеца
От русия нищо добро и надеждно не може да се очаква. Историята и настоящето го показва.
75
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като знаем какви са технологийте и кой я строи, турците ги чака 5 Чернобила на веднъж. Дано нас ни засегне.
74
2
 
17
 
! Отговори
БАНко преди 2 месеца
НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА И ЦЕНЗУРА ЗАПОЧВА ПРЕДИ ЦЕНТРАЛАТА ДА ЗАРАБОТИ !!!
73
1
 
5
 
! Отговори
МОЖЕ! преди 2 месеца
Ако я СТРОЯТ ЯПОНЦИ.
72
1
 
11
 
! Отговори
Местен преди 2 месеца
Споко.Точно там е един от най-слабо земетръсните райони на Турция.
71
1
 
16
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До О хо хо Хайде смешнико погледни картата на централата още на старите снимки от преди година се вижда как са започнати да се стоят морските диги които защитават залива където се намира централата. Ако вие си мислите че подобни съоръжения се проектират от хора лекомислени като вас много се лъжете.
70
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Анонимен Относно ИС-2/3/5 и Т-10 те са въоръжени с 122 нарезно оръдие с балистиката на 122мм полево оръдие А-19(ВСВ) с обсег 3км. От 2-3 месеца се ползва тактиката танковете да стрелят от закрити позиции на разстояние 7-9-12км. Гладгостволните оръдия са просто неточни на такова разстояние. А ИС-2/3/5 и Т-10 с техните 122мм оръдия когато се ползват като самоходна артилерия са си съвсем адекватни макар и архаични...
69
2
 
6
 
! Отговори
О хо хо преди 2 месеца
И не само. ЦУНАМИТО МОЖЕ ДА ДОЙДЕ ДОРИ ОТ КРИТ И САНТРИНИ, КОЙТО Е ДЕЙСТВАЩ ВУЛКАН И Е ДОКАЗАЛ, ЧЕ МОЖЕ ТОВА.
68
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Анонимен още преди това Разконсервираха Т-54/55 и от това стана ГОЛЯМА НОВИНА но никой не се запита защо??? Т-62 е с 115мм гладкостволно оръдие което може да се бори с всичко по старо от Абрамс/Леопард2. А шасито на Т-62 е 95% унифицирано с Т-54/55... Канибализират архаичните Т-54/55 и реновират някакви бройки Т-62 като последните получават термовизиор от Т-72Б3(руска версия на Белоруски прицел по лиценз на френската Томпсон) Т-62м се ползва в тила да охранява блокпостове вместо т-72/80/90
67
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От Русия нищо не е за вземане нито техника, нито жени нищо, само дертове ще береш после.
66
8
 
3
 
! Отговори
Обективно преди 2 месеца
НА 95 КМ ОТ СЕВЕРНИЯ БРЯГ НА КИПЪР Е ОБЕКТИВНО В СЕВЕРНАТА ГРАНИЦА НА РАЗЛОМА, КОЙТО Е ТОЧНО МЕЖДУ КИПЪР И БРЕГА НА ТУРЦИЯ. ВИЖТЕ ГО НА КАРТАТА. ТУРЦИЯ ЩЕ БЪДЕ ОТКЪСНАТА ОТ АЗИЯ И ЩЕ СТАВА ОСТРОВ , ЗАНАПРЕД ЩЕ Е ВСЕ ТАКА.