Привързаността на Чарлз ІІІ към Румъния и имотите му там

Ще продължи ли вече като крал да летува в Трансилвания?
26 апр 2023 16:12, Елка Василева
58
Привързаността на Чарлз ІІІ към Румъния и имотите му там
Снимка: архив, БГНЕС

Когато се възкачи на трона през септември 2022 г. след смъртта на кралица Елизабет II, 73-годишният суверен Чарлз III наследи състояние от 42 милиарда долара, повече от половината от които (25 милиарда) в имоти. Новият британски монарх Чарлз III има седем двореца, 10 замъка, 12 имения, 56 къщи и 14 археологически обекта.

Единствените два имота извън Обединеното кралство са в Румъния. Те се намират в сърцето на Трансилвания, а общата им стойност e 2,2 милиона евро. Чарлз ги купува, завладян от “тази необикновена част на света”. Основава и благотворителна фондация в Румъния, която да защитава културното и природното наследство на страната. По същото време бъдещият крал обяви, че е далечен роднина на Влад Цепеш и носи Трансилвания в кръвта си. А през 2017 г. стана “принц на Трансилвания”.

“Новият крал на Великобритания ще продължи да се интересува от Румъния, както и досега”, смята Еуджен Вайда, директор за Румъния на благотворителната фондация на принц Чарлз (The Prince's Foundation).

„На първо място той харесва хората. Спомням си как при едно от първите му идвания танцува с местен занаятчия в работилницата му. Много е любопитен и иска да знае повече за хората, независимо от техния статус в обществото. Не мисля, че и дейността на фондацията в Румъния ще се промени. Интересът на Негово кралско величество ще остане постоянен и той ще продължи да подкрепя дейността на фондацията с всичко, с което може. Той беше основен поддръжник на наследството и биоразнообразието тук. Идваше на частни престои. Не знам дали предвид обществените си задължения като крал ще има възможност да го прави и за в бъдеще, но тази година ме увери, че ще продължи да ни подкрепя и виждам, че е много заинтересован от проектите, които изпълняваме в Румъния”, коментира Вайда, цитиран от румънски медии.   

Сред проектите са две нови изложби, които ще бъдат показани в едни от имотите на Чарлз в Румъния - традиционната саксонска синя къща в село Вискри в община Бунещи, окръг Брашов, и са свързани със съхранение и опазване на граденото наследство с акцент текстил и керамика.

“Чарлз ще остане посветен на опазването на местното наследство, на културния и природния пейзаж и съживяването на селата. Негово кралско величество има специална привързаност към Румъния. Неслучайно посещава страната от 20 години - за последно миналото лято”, отбелязва Еуджен Вайда.

Двата имота на Чарлз в Трансилвания вече са отворени и за туристи. Нощувката в имота в село Вискри варира между 40 и 85 евро, а тази в селцето Валя Заланулуй (окръг Ковасна) в планината Бараолт, на 230 км от Букурещ започва от 109 евро и може да достигне 334 евро за двама. На външната беседка за “добре дошли” поднасят местна традиционна ракия - леко сладка с вкус на кимион.

Крал Чарлз III вече избра менюто за деня на коронацията. В него няма да има румънски ястия, но на събитието ще бъдат поканени румънски официални лица. На коронацията на 6 май ще присъстват президентът Клаус Йоханис и съпругата му, членове на румънското кралско семейство и пазителите на короната - Маргарета и принц Раду.
(Кореспондент на БТА Мартина Ганчева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще раздава на внуците за рождени дни, годежи.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както е допъл гол, така ще си отиде. Никой нищо не взема.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си ги завият и да си ги вземат в отвъдното. Добре, че има край за всички, искаме или не искаме.
39
0
 
1
 
! Отговори
Един Българин до 42 преди 1 година
Чарлз е купил имотите, а Путин, ако въоще стане, ще ги заграби, както комунистите винаги са правили и правят! Трудно мислеш, анонимнико!
38
0
 
5
 
! Отговори
до 45 преди 1 година
Може би за това ги наричат рептили?
37
2
 
6
 
! Отговори
до 39 преди 1 година
Ако бъдем исторически точни Дракула - Влад Цепеш произхожда от Търговище. И ако отидеш на екскурзия до замъка му можеш да видиш, че стенописите и иконите са на старобългарски. Е, черковнославянски ако бъдем точни. А се казва Дракула, защото е бил рицар от ордена на драконите. Но в румънския дракул и драгон са почти еднакви. Но "дракул" значи дявол. И хобито му е било да набучва престъпниците на кол - Цепеш. Набит на кол. Нещо като нашият Хан Крум и неговите закони. Страхотно го уважат румънците
36
2
 
0
 
! Отговори
hater преди 1 година
горе в Румъния викаха украинци няколко дена подред да бият руманците, което е наглост и интрига на ЕС, за да го пускат тоя да влиза, той няма право на никакви собствености там, след като със сина му пребивават заедно с Разпутин в златния дворец в София
35
1
 
8
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Няма по-алчни, нагли и себевлюбени сред монарсите от английските. Само че империята отдавна я няма. Рухна. Няма го и английският парламент - там сега са пакита и индита. И кроят шапките на аутистите, родили се от бракове между първи братовчеди.
34
1
 
6
 
! Отговори
? преди 1 година
Този трябва да спрат да му правят градинки и други подобни, този няма право на никакви къщи или ?имоти на Балканите, нито той, нито сина му
33
1
 
3
 
! Отговори
? преди 1 година
Този не го пуснаха във Франция, украинците нападаха няколко дена Румъния за да пуснат Чарлз там, войнствен царизъм на украинските аристократи на Уилям
32
0
 
4
 
! Отговори
omg преди 1 година
този нагляр
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И румънците изобщо не си спомнят, че на 4 Април 1944-та британската авиация убива над 5000 граждани в Букурещ?? Англичаните винаги са били лицемерни гадняри. Робовладелци. Колко бивши техни колонии са още в Средновековието? Чърчил казва, че сме си били честитили банята? Е, да ... Друго си е кралицата да се къпала 2 пъти в живота си. По време на причастието си и на сватбата. Елизабет Първа. И няма да е зле на тия някой да каже как се използва четка за зъби. То все едно гнил чакъл имат в устата.
30
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наш Рундю дали е поканен но коронацията или са поканили само на Румъния, какво унижение за ушанката и мъжа който му е жена!
29
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен...ама и ти си интересен !...Какво го интересува Хараламби чий син е?..Не прочете ли?..-Тоя притежава седем двореца,десет замъка,12 имения,56 къщи и 14 археологически обекта ?!...-ТОВА Е ,което го интересува,а кой е осеменил Даяна,изобщо не му дреме!
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По същото време бъдещият крал обяви, че е далечен роднина на Влад Цепеш и носи Трансилвания в кръвта си.".................Това обяснява защо родата му живее до 100 и кусур години.
27
3
 
7
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 година
На неговия роднина Кобур Готския също му харизаха имоти само че по- на юг.
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румънските баби си седят на пейката и хич не се напрягат да му скачат на нози и да му се кбланят на наглосакския.. Просто си седят и някакъв наминава и им казва добър ден.
25
5
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
...."Тогава Сатана заведе Исус на една висока планина и Му каза:-Виж всички богатства на света!..-Те ще бъдат твои,ако ми се поклониш!..А Исус отвърна/-Махни се от мен,Сатана!..Тогава Сатан го остави".....Познайте обаче кой му се е поклонил "доземи" и е получил в отплата богатствата на света !
24
3
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Наследникът на граф Дракула си е поискал наследството !...Щото е останал само с 42 милиарда горкия !...Невероятна е ЛАКОМИЯТА на Сатанинските редници..
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направи ми впечатление ,че Чарлз си е купил наследения имот. Значи той бил техен ама по време на соца вече не е бил техен защото по силата на събитията след войната са го загубили. Нищо лошо , купил го човека. Ама се сетих за нашия Монката дето ,не само си заграби всичко ами и осъди държавата. А между другото те са нямали нищо, Било е собственост на интенданството. Дядо му е бил като присаден рошков. Пристигнал е с един шинел на гърба и еди брич на ,,за.

Спонсорирани публикации