Акне, възпаление... Как захарта влияе на кожата?

Нейното количество нарушава колагена и еластина
29 апр 2023 14:30, Иванка Гъркова
2
Акне, възпаление... Как захарта влияе на кожата?
IStockphoto

Преждевременно стареене, сухота, пъпки… Това са само част от проблемите с кожата, които може да получите, прекалявайки с консумацията на захар. Това алармира естетикът Нина Приск, говорейки за въздействието на продукта върху организма.

Дерматолозите са единодушни, че колкото повече захар похапваме, толкова повече това си личи по състоянието на кожата. Освен увреждане на зъбите, покачване на килограми и нарушение на метаболизма, това ускорява нейното състаряване. И за това допринася процесът на гликация, при който се осъществява взаимодействието на глюкозата с протеините, клетките, ДНК и липиди. Той води до втвърдяване на колагеновите влакна и увреждане на клетките. Съответно се появяват бръчки – мимически или други, на фона на намаляващото количество на колаген.
 

Захар и кожата – кои са най-честите признаци на прекомерен прием?

 

Преждевременно стареене

 
Както стана ясно, повишеният прием на захар оказва негативно влияние върху колагена и еластина, които изграждат кожата ни.
 
„Колагенът и еластинът са протеините, които придават на кожата нейната структура и твърдост“, обяснява Приск. И допълва, че с увеличаването на приема на захар, молекулите се прикрепят към колагена и образуват свободни радикали. Те могат да причинят окислително увреждане, което има отрицателно въздействие върху здравето на кожата. Ето защо се появява и преждевременното стареене на кожата, което води до набръчкана и отпусната кожа.
 

Възпаление

 
Захарта в тялото, получена от въглехидрати, води до повишаване на нивата на кръвната захар. Това много бързо причинява промени в кожата.
 
„Това увеличава възпалението в тялото, което може пряко да повлияе на кожни състояния като розацея, екзема и псориазис“, отбелязва експертът. И така изтъква, че не само пъпките са проблем.

Твърде много захар в менюто – понижава ли имунитета?

5 дни без захар: Детокс предизвикателството на звездите

Какво е кокосова захар и полезна ли е тя?

 

Акне

 
Прекомерният прием на захар може да ви направи по-податливи на развитие на инсулинова резистентност. А това заболяване причинява и акне.
 
„Тя стимулира мастните жлези да произвеждат повече себум, което може да доведе до запушени пори и поява на акне“, продължава специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Бaй Kypти преди 11 месеца
A нa вoжa влияe ли?

Спонсорирани публикации