Украинците, живеещи край Чернобил, останали шокирани, когато руснаците изкопали окопи там

Това беше ужасна идея, казва Оксана Пишна
30 апр 2023 17:42, Нели Христова
84
Украинците, живеещи край Чернобил, останали шокирани, когато руснаците изкопали окопи там
Снимка: БГНЕС

Дълбоко в гората около АЕЦ "Чернобил" се намира дървената къщурка, в която живее Баба Ханя. Тя обитава мястото откакто се помни, приготвя домашно вино и готви палачинки за посетителите. Към днешна дата тя е преживяла Втората световна война, ядрена катастрофа и руската инвазия.

Тя е на 90 години и не се страхува от нищо, освен, може би, от самотата.

Реактор № 4 на електроцентралата експлодира преди 37 години, на 26 април 1986 г.  Много хора загинаха от рак на щитовидната жлеза и самоубийство, а катастрофата стана един от основните фактори зад отчаяните усилия на Михаил Горбачов да реформира Съветския съюз, което отприщи силите извън контрола на лидера. По-малко от шест години по-късно СССР се разпада. Но баба Ханя, чието истинско име е Ханна Заворотня, макар че никой не я нарича така, оцелява.

Преди малко повече от година Чернобил беше пълен с живот. Всеки ден идваха стотици хора, туристи и търсачи на силни усещания, които често се събираха в къщата на Баба Ханя за чаша вино, за да се снимат и да чуят нейните истории. Истории как се върнала след бедствието, как не напускала вилата си, как яла доматите и краставиците от градината си, когато всички й казали, че са отровени.

Тогава на 24 февруари 2022 г., първия ден от нахлуването в Украйна, руснаците преминаха в района от Беларус. Те останаха в продължение на пет седмици, като лагеруваха в някои от най-замърсените земи около мястото на най-тежката ядрена авария в историята.

Руснаците изкопаха отбранителни позиции в Червената гора, в радиус от шест мили от реактор № 4, където живееха в продължение на две седмици. Никой не може да разбере защо.

"Не се опитвайте да намерите логика“, каза Оксана Пишна, 30-годишна, екскурзовод, превърнала се в служител на държавното министерство, отговарящо за забранената зона, която развежда екип на The Times в зоната. "Глупаво е."

Мястото се нарича Червената гора, защото това е цветът на дърветата след бедствието, когато облакът от отрова се разпространи през Украйна, Беларус, Русия, към Балтика и Скандинавия. През 1986 г. и годините след това екипи от мъже изровиха горния почвен слой и го заровиха: под повърхността той е много по-отровен.

"Издълбаването на окопи там беше ужасна идея", обяснява Пишна. "Това е най-опасната територия в специалната зона, защото под земята имаме ядрени отпадъци."

Може би руснаците се чувстваха по-сигурни там, защото знаеха, че украинците няма да обстрелват района около атомната централа. Може би красотата на гората ги е разсеяла относно опасността. Сомове се тълпят в охлаждащия канал на реактора, елени се промъкват през сребристите брези, когато минават посетители. Изглежда, че в горите има мечки; вълци също, диви понита. През есента дърветата висят натежали от най-съвършените ябълки, зелени и розови. Но техните зърна могат да съдържат радиоактивни изотопи: цезий-137 или стронций-90.

Някои руски войници, разположени в гората, са получили лъчева болест, потвърдиха дипломати. Вдигането на прах или ходенето по мъха може да ви отрови. Копаенето е много по-лошо. Няколко десетки местни жители, на средна възраст 86 години, които останаха тук след бедствието, станаха неописуемо гневени относно рисковете от радиация. Дори те бяха шокирани.

Когато руските войници слизат за първи път по пътя на Галина Волошня, 74-годишната бивша директорка на детска градина и майка на две деца, тя изтичва навън и започва да ги ругае, а те насочват пушките си към нея, зашеметени.

"Започнах да им крещя", разщазва тя пред The Times. "Опитах се да им дам политическа информация, обяснявайки какво се случва в тяхната страна. . . Аз съм рускоговоряща. Попитах какво правят там, кого си мислят, че освобождават."

Най-малкият син на Волошня се бие в Бахмут с украинската армия. Тя плаче, когато говори за него.

Тя презира руснаците, лагерували в Червената гора. "Мисля, че разбират рисковете, но просто глупави", каза тя. Руснаците ловили риба в охлаждащия канал на реактора. Застрелвали животни и ги оставяли мъртви по пътищата. "Те събираха пясък от Червената гора и правеха контролни пунктове от него."

Накрая, на 1 април, когато украинските войски започнаха контраатаки от Киев, на 90 мили на юг, последните окупатори се изтеглиха, оставяйки след себе си купища боклук.

През 1986 г. районът около завода е осеян с оживени градове и села. Град Припят е имал население от близо 50 000 души – със среден a ge на 26. Имаше кино, плувни басейни и концертна зала. Сега басейните са празни, плочките им се напукаха. Увеселителен парк, който трябваше да отвори дни след бедствието, на 1 май 1986 г., лежи обрасъл и ръждясал.

След бедствието над 300 000 души бяха евакуирани от района. Ликвидатори, често млади мъже, бяха изпратени на покрива на горящия реактор, за да задържат отломките от експлозията. Облаци от ядрени отпадъци се издигнаха в атмосферата: дъждът почерня. Бедствието се случи, защото стандартите за безопасност бяха пренебрегнати.

Впоследствие цели села бяха разрушени и заровени под земята. Мародери се втурнаха и излязоха толкова бързо, колкото се осмелиха. Съветската държава каза, че всичко е под контрол, но се оказа неспособна да прикрие погрешния си отговор.

Хора като Баба Ханя са били евакуирани, след това върнати, на място на тишина, на богата природа без човешки живот.

Днес в Чернобил отново е тихо. Щандът за сладолед и магазинът за сувенири са затворени; единствените хора, които хвърчат между напъпилите дървета и шипковите храсти, са украинските войници. Има хиляди от тях, разположени в забранената зона от 1000 квадратни мили - всички те в безопасни зони, казват служители.

Баба Ханя започва да забравя. Имената и датите й се изплъзват от ума. Спомня си, че обича да готви за хората, както готвеше за съпруга си и сина си, преди да умрат.

Когато екипът на The Times влиза в двора й, очите й се пълнят със сълзи. "Мислех, че няма да дойдете",  каза тя. Тя няма да седне и да говори с тях, освен ако не изпият нейното домашно вино, първо една чаша, после друга. Бата Ханя дори приготвя повече храна, отколкото могат да изядат.

Баба Ханя не се страхува от радиация, едва помни какво е. Когато реакторът гръмна, тя не знаеше нищо за йони и изотопи, просто живееше в района, правеше си вино, поддържаше градината си. Всички около нея умряха или избягаха, а тя оцеля. Когато е евакуирана по време на руската окупация, тя плаче всеки ден, докато не се връща у дома.

Днес и войниците, и пожарникарите, и държавните служители й помагат. Но туристическите групи и другарството ги няма.

"Не ме е страх", казва тя. "Ще бъде каквото ще бъде."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
със среден a ge на 26. - нещо гугъл транслейт не е допревел :D
64
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украинците си живеят за тях не е опасно и туризъм има и за туристите не е опасно нито за екскурзоводката много и знае балалайката: Не търсете логиката казала родоотстъпничката на туристите миротворци в кавички.
63
23
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кой на какъв гръб е живял бе? Ти знаеш ли колко струваше барела през 70те? А сега? Русия продава супер скъпо на Европа. Цените са много над реалните. И с тези пари Русия какво построи? Един крепостен феодализъм. А дружките от Кремъл изнесоха парите по офшорки.
62
7
 
24
 
! Отговори
Мили паундове инчове преди 11 месеца
И аз стигнах до мерната единица мили и ми стана ясно, че това е западна пропагандна боза преписана от нашите. Жалка работа.
61
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"в радиус от шест мили от реактор 4" - какви са тези империалистически мерни единици?? Ако толкова ви дразнят километрите използвайте мерната единица "версти".
60
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това най ми харесва от статията - "със среден a ge на 26". То се вижда, че сте превеждали от английски, защото само там за радиация казват "отровен" (radiation poisoning), а не "облъчен", ама поне да го бяхте изчели текста след това...Изобщо сте едни от първите кандидати ChatGPT и другите ботове да ви вземат професията и да ви пратят да метете улиците.
59
10
 
27
 
! Отговори
Учуден преди 11 месеца
Докога ще я претопляте тая стара фалшива партенка! Разчитате на слабата памет на читателите си? :)Кажете нещо ново, например за влака с 200 тона снаряди от НАТО!!
58
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И откъде знаете, че са останали шокирани? Те ли ви споделиха? И между другото край чернобил живеят 2 баби и един пияница- Та може и да са шокирани, че някой ги е навестил.
57
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Прав е номер едно за фокушимската норвежка сьомга но хората не са схванали иронията.
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Явно някой народи са свикнали да живеят на гърба на други и мислят така да я карат цял живот.
55
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украинците си живеят и преди войната било пълно с туристи включително чужденци. Ама Руснаците се държат странно според екскурзоводката защото явно за чужденците не е опасно нито за местните но е вредно за руснаците а пък хуманно е да сме загрижени а и да ви имам логиката и пропагандата.
54
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Прочетох до там където бабата казала на западния кореспондент : Мислех че никога няма да дойдете и спрях това са глупости.
53
7
 
24
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 11 месеца
Какви глупости пишете. Проверете в гугъл къде е Чернобил и къде е фронта. Има няма 1000 км на запад. Какви окопи какви щуротии пишете .Руски войник не е стъпвал на територията на централата от 1986г . Когато стотици войници пратени там да изградят бетонния съркофаг жертваха живота си за да ограничат радяцията !
52
3
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 11 месеца
хвани го отпред тогава !!
51
17
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 месеца
*** укри, целият свят разбра, че сте *** фашисти
50
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От къде пият вода хората живеещи край Чернобил? С какво се хранят? Мима не сеят зеленчуци в същата почва където са окопите? Или дърветата с плодове са в саксии с почва от ФАЩ? Баба Ханна прави вино, с което черпила туристите!?!? Това вино от какво го прави? Да не би да да и пращат грозде по Еконт?
49
11
 
14
 
! Отговори
Запознат преди 11 месеца
След изморителния ден в окопите, ушанките се топнали в спа басейна на Чернобил (дупката на реактора).
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До до 35 Не бе, ти си просто сляп glist, дълбаещ във фекални материали, убеден, че това е торта. За пръв път разбирам, че може някой, дори и натегач като тебе да стане член на НАТО.
47
16
 
9
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 11 месеца
Путин даде огромни територии земя в Бурятия под наем за 49 години на Китай достъпа на външни руснаци там е забранен и е с фейс контрол нарушителите ги грози разтрел...Крим е нищо в сравнение с тези богати земи,целта на Путин е ясна иска топлите морета и до Берлин....
46
0
 
3
 
! Отговори
Стамболов преди 11 месеца
ge -ГЕ-градуустройствена единица отнесена в случая към средна възраст на жителите на работническото градче и е била 26 години.