Протести в памет на загиналите по пътищата: Трябва законодателна промяна

Близки на загинали призовават отговорните институции за действия
Обновена: 21 май 2023 14:33 | 21 май 2023 14:28, Красимир Ангелов
73

Снимка: БГНЕС

Национален протест в памет на загиналите по пътищата се провежда на бул. "Сливница" в София, където загинаха Явор и Ани. Протести има и в още няколко града в страната.

"Нуждата от реална и спешна законодателна промяна най- вече ме накара да се включа в протеста", заяви за БГНЕС Цвета Болешкова, живущ в непосредствена близост до бул. „Сливница“.

“Казвам спешна, защото наистина ние се намираме в една извънредна ситуация, ние сме в постоянна ситуация на война. Специално на този булевард случаите през годините са много, нищо не е правено и тъжния случай е налице”, каза още Цвета Болешкова.

Още по темата
Стара Загора и Казанлък също се включиха в Националния протест на близки на загинали на пътя. Протестът е организиран от инициативен комитет към Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

Близки на загинали в катастрофи призовават отговорните институции да предприемат всички възможни действия и мероприятия за предотвратяване на пътните инциденти отнемащи човешки живот, като подобрят пътната инфраструктура.

Апелират и за законови промени и облекчаване на съдебния процес, с цел по-бързо правосъдие и обезщетяване на пострадалите.

Протестиращите блокираха за половин час пътя от Бургас за Созопол, за да поставят цветя на мястото, където намериха смъртта си кметицата на с. Присад Ванча Байлова и Тодор Тодоров от с. Росен.

Гергана Тасева, дъщеря на Ванча Байлова заяви, че с майката на Тошко-Мария Тодорова са решили да организират този протест, защото три години и четири месеца след смъртта на техните близки, човекът, който е виновен за смъртта им е на свобода.

"Три години и всички забравят! Но ние не сме забравили. За нас мъката продължава. Делото се отлага три пъти. В държавата няма правила в момента!", заяви Гергана Тасева.

До инцидентът се е стигна, след като два леки автомобила и един микробус катастрофират на изхода на Бургас за Созопол в района на бившето КПП. Водачите на колите са излизат, за да огледат щетите, когато автобус с турска регистрация ги е блъска. Те загиват на място.

Варненци също се включиха в националния протест срещу войната по пътищата. Съпричастните се събраха на пешеходната пътека, където преди години загина младата Лора, на бул. „Осми Приморски полк“.

Организатори на протеста са неправителствени организации и граждани, които имат отношение към темата за пътната безопасност, каза за БТА Невена Иванова. Тя изрази исканията на гражданите да има промени в Закона за движение по пътищата, които да го регулират по начин, който да запази най-вече пешеходците.  

На протеста присъства и Ивайло Желязков от Европейския център за транспортни политики, който апелира за въвеждане на задължително използване на видео и аудио записи във всяко моторно превозно средство. По думите му видео регистраторите струват от 20 до 200 лева и трябва да бъдат неразделна част от оборудването на автомобила.

Присъстващите, сред които майката и близки на Лора, поднесоха цветя на пешеходната пътека и затвориха движението по булеварда за минута в памет на загиналите на пътя.

Вижте още във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
до Анонимен преди 10 месеца
абе турци има на шофьорски курсове и то доста ама от другата боя да ти кажа не съм виждал, коментирам защото офиса ми е до една школа....
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ади ве що им е аудио от колата да ме подслушват какво говоря ли??? тъпотии
53
0
 
1
 
! Отговори
Мама Миа преди 10 месеца
НИКАКВИ закони няма да помогнат!всичко е в мозъка!манталитета трябва да се промени.а ако можеше всички да карат Тесла,щеше да няма никакви катастрофи.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
няма ли полиция да гиизгони от пътя събрали се двайсет шушлека и пречат на движението.тия май са заместници на майките с увредени.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А някой някога да е чул или видял жЪaraл (турчин)в уч.кола???
50
1
 
1
 
! Отговори
КОй ви кара да -- преди 10 месеца
Кой направи граговете непригодни за живене ? София прибра половин България ! От там почнете ,тесни улици ,наркотици хлапети със коли ,бандитизъм ,разхайтеност ,самочувствие от богати родители ,безнаказаност за голяма група властимащи и париимащи ! Забранете движението нощем на автомобили управлявани от 25 годишни !Вкарайте закони против наркотиците за продажба ги вкарвайте по 30 години във затвора да видим ще има ли наперени дилъри ,хайде де ,ама няма да стане ,там е и вашия процент !
49
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
Откъде накъде, някой ще ме задължава да имам сега пък регистратор? Лека полека започнаха да задължават да имаме хапчета, пожарогасители, нам какви кислородни води, още малко ще задължат хората да са лекари ако карат автомобил. Сега регистратор. Нещо друго да искате да задължавате? Като искате много, купувате на всички, раздавате ги и готово. То не става само с искане, имайте и дууупе да ги купите тия неща, а не само да искате всеки да изкара от джоба си пари за каквото ви хрумне днес или утре.
48
0
 
0
 
! Отговори
КОй ви кара да -- преди 10 месеца
Знаете ли какво е да карате по цял ден и при някакво спорно преминаване или маневра да ви спре патрулка и да ви прати във затвора щото преминаване на червено било обявено за криминално престъпление ? КОй ще го докаже ,двамата полицай винаги се подкрепят ,дали си влезнал на зелено или си излезнал на червено ,кой ще го доказва , дали през ноща някой е сложил знак 30 и не си го видял --- другата простотия във града да се кара със 30 -нали джиповете ви ще избухнат БЕ !
47
0
 
0
 
! Отговори
От мен преди 10 месеца
МВР да спре наркотиците
46
1
 
0
 
! Отговори
КОй ви кара да -- преди 10 месеца
--купувате на 18-годишните си хлапаци коли по 200 коня и защо не се нтересувате къде обикалят по нощите дори и 25 годишните са неосъзнати ни през казарма са минали ни авторитет признават разхайтена *** ! Аз съм професионален шофьор още малко като дигнете глобите и няма да има кой рейс да кара -- полицията няма да излови изкокуригалниците а ще пише глоби за спорни неща и аз няма да ви возя защото ще е риск ,това кой на какъв сигнал минал трябва да има камера ,а не споря по два часа със д
45
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
Да, все така наблюдавам, че няма кой да се сети как може да се противодейства на това. Изглежда, че само аз съм се сетил и знам. Чуеш ли "ама затягане, ама матягане, ама закони, ама глоби по 5 трилиона", бягай далеч от такива! За мое огромно съжаление, не са останали мислещи хора в тая територия. Всякакви се цанят за "борци с войната по пътищата" , но никой няма акъл, какво и как да стане. Е, така няма как да я бъде.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 45 : Ама от кога деца карат автомобили ?!!! И то деца които вярват във филми за магия! Трябва да говориш за лица на 18 години лица(деца) с тежки умствени отклонения за да вярват в магия на тази възраст ! :P А не вярвам да даваш автомобила на 5 годишния си внук! Поне силно се надявам. :)
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И срещу кого и най важното срещу какво протестирате?България през 2022 има 81 жертви от ПТП на милион население,САЩ имат 140 жертви на милион население,ако вземем възрастта на автопарка и състоянието на пътната инфраструктура в нашата страна,нещата са повече от добри!
42
0
 
2
 
! Отговори
тъжно... преди 10 месеца
Прочетете само днес колко са загиналите.А сме в късен следобед.От едната страна протести,от другата-загинали млади хора.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ПроСоТо-Ти си доказателството на това което си написало!
40
4
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
ОПРЕДЕЛЕНО има нужда от затягане на мерките !...НО:-КОРЕНЪТ НА ПРОБЛЕМА се състои първо в домашното (НЕ)възпитание и второ,в агресивното натрапване по всякакъв начин на ФАЛШИВИ "ценности" ...Нали ги гледам:-Като бесни надуват скоростта,демонстрирайки с това колко са "велики"..И като е "Обществена тайна" че всеки може да си купи "справедливост",стига да има достатъчно пари,нещата стават трагични..
39
1
 
6
 
! Отговори
Фитьо преди 10 месеца
Постоянно увеличават наказанията и файда кой.Манталитетът се променя по-бързо от законите и все малко се влияе от тях.
38
2
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 10 месеца
Децата по цял ден гледат американски филми за насилия и играят на подобни измислени игри в който героите извършват физически невъзможни действия, имат по 10 живота и им се създава нереална представа за реалността. Смятам това за целенасочено обработване на съзнанието на деца. Да не се чудим защо в САЩ се стреля на месо в училищата. Тази идиотщина дойде в Сърбия. Скоро ще я има у нас! Не мога да убедя 5 годишния си внук, че т.н. "герой" не могат извършат магии. Той е убеден, че това е възможно!
37
1
 
13
 
! Отговори
Gгид преди 10 месеца
Убийствата по пътищата са много печеливш бизнес, както за МВР, така и за адвокатите и погребалните агенции. Протестите са безмислени.
36
2
 
8
 
! Отговори
Идеалист преди 10 месеца
Децата по цял ден гледат американски филми за насилия и играят на подобни измислени игри в който героите извършват физически невъзможни действия, имат по 10 живота и им се създава нереална представа за реалността. Смятам това за целенасочено обработване на съзнанието на деца. Да не се чудим защо в САЩ се стреля на месо в училищата. Тази идиотщина дойде и в Сърбия. Скоро ще я има и нас! Не мога да убедя 5 годишния си внук, че т.н. "герой" не могат извършат магии. Той е убеден, це това е възможно

Спонсорирани публикации