Заради странични ефекти от ваксината срещу COVID: Жена съди BioNTech

Първото изслушване е в понеделник
12 юни 2023 18:20, Нели Христова
69
Заради странични ефекти от ваксината срещу COVID: Жена съди BioNTech
Снимка: БГНЕС

BioNTech ще се яви в съда в понеделник, за да се защити срещу иск от германка, която иска обезщетение за предполагаеми странични ефекти на ваксината срещу COVID-19 - първото от потенциално стотици подобни дела в страната.

Жената, която се възползва от правото си по германския закон за защита на личните данни името ѝ да не бъде оповестявано публично, съди германския производител на ваксини за най-малко 150 000 евро обезщетение за телесни увреждания, както и за неуточнени материални щети, според регионалния съд в Хамбург, който разглежда делото, и адвокатската кантора Rogert & Ulbrich, която я представлява.

Ищцата твърди, че вследствие на ваксината е получила трайни болки в горната част на тялото, подуване на крайниците, умора и нарушение на съня.

Първото изслушване е в понеделник.

Тобиас Улбрих, адвокат в Rogert & Ulbrich, заяви пред АФП, че има за цел да оспори в съда оценката, направена от регулаторните органи на Европейския съюз и германските органи за оценка на ваксините, според която инжекцията на BioNTech има положителен профил риск-полза.

Германското фармацевтично законодателство гласи, че производителите на лекарства или ваксини са отговорни за изплащане на обезщетения за странични ефекти само ако "медицинската наука" докаже, че продуктите им причиняват несъразмерна вреда спрямо ползите от тях или ако информацията на етикета е грешна.

BioNTech, която притежава разрешението за пускане на пазара в Германия на инжекцията, разработена съвместно с Pfizer , заяви, че след внимателно разглеждане е стигнала до заключението, че искът е неоснователен.

"Положителният профил полза-риск на Комирнати остава положителен, а профилът на безопасност е добре очертан", заяви биотехнологичната фирма, използвайки търговското наименование на ваксината.

Тя отбеляза, че около 1,5 милиарда души са получили инжекцията в целия свят, включително повече от 64 милиона в Германия.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) твърди, че ваксината на BioNTech, която е най-често използваната в западния свят, е безопасна за употреба.

На брифинг за медиите миналата седмица ЕМА потвърди ползата от всички одобрени от нея инжекции COVID, включително и тази на BioNTech, като заяви, че само през първата година на пандемията ваксините са помогнали за спасяването на почти 20 милиона живота в световен мащаб.

От там заявиха, че съществува много малък риск от миокардит и перикардит, два вида възпаление на сърцето, след ваксинация с Комирнати, предимно при млади мъже.

Неочакваните странични ефекти след получаване на регулаторно одобрение за даден медикамент са рядкост. Безпрецедентната бързина, с която са разработени ваксините COVID по време на пандемията, означава, че потенциалните необичайни странични ефекти може да не са били открити толкова лесно, колкото биха могли да бъдат открити при традиционно по-дълги изпитвания.

ЕМА заяви, че мониторингът на безопасността не е бил компрометиран по време на ускорената оценка.

До май ЕМА е регистрирала почти 1,7 млн. съобщения за предполагаеми странични ефекти, което представлява около 0,2 на всеки 100 приложени дози.

В Европейското икономическо пространство (ЕИП), което включва 27-те държави - членки на ЕС, и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, са били приложени почти 768 милиона дози ваксини.

Най-често срещаните временни странични ефекти са главоболие, повишена температура, умора и мускулни болки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не се карайте. Има и вируси и ваксини достатъчно. Всеки сам да си избира.
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Доказателство че ваксината за ковид е вредна съм аз. Преди ваксината жизненост незначителни оплаквания без проблеми си правех разходки над 10 км на ден, след ваксината се задъхвам на 5 крачки, безсъние, проблеми с черния дроб , сърдечна недостатъчност , непрекъснато запазване, губене на равновесие. Разходите на месец за лекарсва и изследвания 12-14 лв. Сега 110-150 лв и непрекъснато болна.
63
0
 
5
 
! Отговори
Ваксинираните преди 10 месеца
тука първо да прочетат по неофициалните писания и после да се изказват! Ако слушате само СЗО, по-добре не си правете труда да драскате лъжи тука. Статистиката за убитите от ваксини е брутална и няма да ви я кажат по талавизията!
62
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Копейки от тия 768 милиона дози, ако са се боцнали по 3 пъти 256млн човека, кога ще почнат да дават фира от отровата? Откакто го повтаряте мина време, та кога ще е, Копейкин трябва да ви е казал.
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Обезщетение .... само ако "медицинската наука" докаже, че продуктите им причиняват несъразмерна вреда спрямо ползите .... А като знаем, как раздуха от нула ползата от ваксините, единствената несъразмерна вреда за жената би могла да бъде само нейната смърт. Да, ама още е жива, така че едва ли ще паднат на Д-то си и да признаят вреда.
60
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Милиарди хора си сложиха васкини и са си живи и здрави, а конспираторите продължават да си пилят, че васкините убиват. Аз съм васкиниран с две дози и нямам нито 1 страничен ефект, както и стотици мои познати. Един на няколо стотин хиляди нещо му станало и конспирацията почва. Тоя дали е бил болен, дали не му е било време никой не се замисля. Преди 80 г същото се случва при измислянето на васкина за полиомиелит (протести, недоверие, отричане), сега е задължителна и спасява милиони животи.
59
7
 
4
 
! Отговори
аха преди 10 месеца
смятай колко *** и сбъркани против ваксините имало - шшш алоооо прочетете малко и за другите ваксини колко има със транични реакции или колко има със реакции на шоколад, фъстъци, тестени изделия, аспирин, да не се окаже че една енергийна напитка е много по-опасна от ваксините - ама Ганча си ги жули като стой та глеай
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И целта е, всички тея плашливите коментари, искам да ги знаят ВСИЧКИ! Всеки да збае, какво са напраееили и да ги сочи с пръст!
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 52 - Много ясно. Комунистическа тактука. Хвърля лъжи и манипулации от сянките и никога не излизай от там, освен по тъмно, с нож, в нечий гръб.
56
1
 
3
 
! Отговори
Има си хас пък да преди 10 месеца
твърдят друго бионтех и производни. Пеят си кат плочи едно и също и онези хорица с проблеми, че и малко мъртви са някакви невидими. Оправдани жертви в така наречената линия "полза-риск".
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До "38 sd: Антиваксърите са путински под-логи" Ха-ха-ха. Освен противниците на войната, мразещите Кокорчо, противниците на гейпрайда, сега и антиваксърите Путин ги е пратил. Сигурно и А1, ЧЕЗ и НАП са хора на Путин. Спокойно, в психодиспансера всички доктори са ойроатлантици и спокойно може да се прегледаш там.
54
1
 
7
 
! Отговори
Дон Кикот преди 10 месеца
Подскочих като набоден антиваксър като прочетох новината.
53
4
 
7
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 10 месеца
Жените да се пазят, че може да забременеят след като си сложат ваксина.
52
2
 
31
 
! Отговори
А ха преди 10 месеца
ПОЧИНАЛИТЕ ОТ " ИНСУЛТИ" , " ИНФАРКТИ" И ВСЯКАКВИ ТРОМБОЗИ НЕ МОГАТ ДА СЕ ЗАЩИТЯТ В СЪДА!!!
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 50 - И що си анонимен мишок, идентифицирай се, ще имаш възможност да се видиш с тия с плашливите коментари и без да ги издирваш.
50
4
 
8
 
! Отговори
Допълнение преди 10 месеца
При отравяне с нервнопаралетичен газ, първият симптом е течащ нос. Който не е ходил в казарма, да го знае. След това те стягат гърдите и изпадаш в безсъние, докато мускулите неволно се съкращават по цялото тяло, ужасна гледка е. Триеха се видеота, който публикува нещо такова, всичко е истина.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Идкам да го издиря ВСИЧКИ МИШОЦИ с плашливите коментари и да им покажа и имената и лицата.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 44 - ФейзЪркиТе направиха 200 млрд..
47
4
 
4
 
! Отговори
А така преди 10 месеца
Какви странични ефекти?! Няма такова нещо, всичко е 6 с ваксините. Даже ни караха да се бодем с бустери. И каква стана тя сега?
46
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тествани и безопасни....и овцете повярваха.

Спонсорирани публикации