Тревожно: Ледниците в Хималаите могат да загубят 80% от обема си

Това ще стане, ако емисиите парникови газове не намалеят
67
Тревожно: Ледниците в Хималаите могат да загубят 80% от обема си
Снимка: Pixabay

Ледниците се топят с безпрецедентни темпове в Хималаите и Хиндукуш и могат да загубят до края на този век до 80 процента от сегашния си обем, ако емисиите на парникови газове не бъдат рязко намалени, предадоха осведомителните агенции, като цитираха данни от ново проучване.

Международният център за интегрирано планинско развитие в Катманду предупреди, че вероятността от внезапни наводнения и лавини ще се увеличи в следващите години. Освен това близо два милиарда души, които живеят по течението на 12 реки, извиращи от планините, ще имат проблеми с прясната вода, отбелязва Асошиейтед прес.
Ледът и снегът в Хималаите са важен източник на водата за реките, които преминават през 16 държави в Азия и осигуряват прясна вода на 240 милиона души в планините и на още 1,65 милиарда души по течението.

"Хората, живеещи в тези планини, които почти не са допринесли за глобалното затопляне, са изложени на висок риск заради климатичните промени", казва Амина Махарджан, един от авторите на доклада. "Настоящите действия за приспособяване са напълно недостатъчни и сме изключително загрижени, че без по-голяма подкрепа тези общности няма да могат да се справят".

В представени преди време доклади показаха, че криосферата - регионите на Земята, покрити със сняг и лед - е сред най-засегнатите от изменението на климата. Проучване наскоро установи, че ледниците на Еверест например са загубили лед на две хилядолетия само в последните 30 години.

"За първи път очертаваме връзките между промените в криосферата с водата, екосистемите и обществото в този планински регион", казва Махарджан.

Сред основните изводи от доклада са, че хималайските ледници изчезват с 65% по-бързо от 2010 г. насам в сравнение с предходното десетилетие, а топенето на снежната покривка заради глобалното затопляне ще доведе до намаляване на прясната вода за хората, живеещи по течението на реката. Изследването установи също, че 200 ледникови езера в тези планини са опасни, а до края на века в региона може да се наблюдава значително увеличаване на наводненията, причинени от тези водни басейни.

Според данните общностите в планинските региони са засегнати от климатичните промени в много по-голяма степен, отколкото хората в много други части на света. Експертите са на мнение, че промените в ледниците, снега и вечната замръзналост в Хималаите, предизвикани от глобалното затопляне, са "безпрецедентни и в голяма степен необратими".

Последствията от изменението на климата вече се усещат от хималайските общности, понякога доста остро. По-рано тази година индийският планински град Джошимат започна да потъва и жителите му трябваше да бъдат преместени в рамките на няколко дни.

"След като ледът се разтопи в тези региони, е много трудно да замръзне отново и да си върне формата", казва Пам Пиърсън, директор на Международната инициатива за климата в криосферата, която не е участвала в изготвянето на доклада.

"Това е като голям кораб в океана. Когато ледът започне да се движи, е много трудно да бъде спрян. Така че при ледниците, особено при големите в Хималаите, след като започнат да губят маса, ще мине много време, преди да се стабилизират".

Пиърсън казва, че е изключително важно за снега и ледовете на Земята да се ограничи затоплянето до 1,5 градуса по Целзий, както беше договорено на конференцията за климата в Париж през 2015 г.

"Имам чувството, че повечето политици не приемат сериозно целта, но в криосферата вече се случват необратими промени", допълва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Ужасяващо преди 10 месеца
На всичко отгоре всичката вода от разтопените ледници в Хималаите се изля в Берковица.
36
0
 
6
 
! Отговори
Дет то Америка преди 10 месеца
Точно преди 5 години малоумната Грета Тунберг написа че ако не се взмат мерки до 5 години планетата щяла да бъде унищожена .Е както виждам 5 години по-късно още сме тук .Преди 12г Ал Гор каза че до 2015 г всичкият лед на полюсите щял да изчезне и половината САЩ щял да е под вода .Е още една сбъдната прогноза от затоплистите . Не вярвам на нищо казно от затоплистите
35
0
 
4
 
! Отговори
Май преди 10 месеца
ще живеем на яхти, както е тръгнало. Нали сте гледали "Воден свят"? :)
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
шЪ почна да се притеснявам, като изгубят 80% от теглото си
33
2
 
3
 
! Отговори
Грета Клета преди 10 месеца
Всичко се топи, океаните преливат, температурите се повишават, бла бла бла, купувайте електрички щото замърсяват околната среда повече......ууууупс, исках да кажа защото ни свърши нефта......ууууууупс, пак сбърках, аве купувайте за доброто на човечеството бухахах
32
0
 
3
 
! Отговори
Един с Една преди 10 месеца
Аууууу, в знак на съпричастност днеска нема вечерям !
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И затоплянето ще отмине като ковида.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ама продължава сечта и разхищението на ресурси. Някой ако знае един круизен кораб колко тона гориво хаби? А един самолет? Някои просто имат изгода да си продават нефта за да печелят
29
0
 
8
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 10 месеца
Глобална митология за глобалното затопляне. 3-4 държавни институции в света раздухват истерията. Исторически, в близко и далечно минало е имало много по-големи катаклизми. Навсякъде по света. В световен мащаб производството на зърнени храни не е мръднало, а последната година беше рекордна. Интересът не е в климата.
28
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аууу кога да започваме да ядем буболечки?
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
e сега да гледаме позитивно, като се стопят ще може куцо кьорво и сакато да изкачва еверест, все пак на върха ще има зелена тревица и място за пикник ..
26
6
 
3
 
! Отговори
ДЕТСКИ и ПОМОЩИ преди 10 месеца
ЗА РАЖДАЕМОСТ САМО ДО 3-то ДЕТЕ
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много е лесно да правиш прогнози за период, когато няма да те има на тоя свят, никаква отговорност не носиш. Не че синоптиците дето не познават времето за след 2 дни носят каквато и да е отговорност.
24
4
 
4
 
! Отговори
Нищо им няма преди 10 месеца
Там и без това са в повече, тъкмо ще се поразредят
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи Хималаите ще станат втора Сахара, о ужас.:))
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Засаждайте гори вместо да асфалтирате и бетонирате.
21
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За да намалее парниковия гас трябва да спрат коли на бензин и дизел и да намалее и населението. В бг населението най-бързо спада в света но колите се удвоиха от ЕС. Или бг трябва да излезне от ес или ще исчезне.
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да сложим още няколко данъка та да спасим планетата, с данъчно лечение към спасение.
19
0
 
3
 
! Отговори
Долния31 преди 10 месеца
Лесно е, винаги.
18
5
 
7
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
Малко повече от две години ни тровиха с ковид! Колко ли години ще ни тровят с тази дивотия?

Спонсорирани публикации