Жените на средна възраст пият все повече алкохол

Рискът е най-голям при жени, които нямат деца до 35 години
Обновена: 29 юни 2023 15:14 | 29 юни 2023 15:14, Елка Василева
35
Жените на средна възраст пият все повече алкохол
Снимка: архив, БГНЕС

Нивата на употреба на алкохол сред жените на средна възраст растат, съобщи ЮПИ. Навсякъде в социалните мрежи и по телевизията могат да бъдат видени групи жени между 30 и 40 години, които държат чаши шардоне или каберне. Научно изследване показва, че тези жени са с 60 процента по-склонни да пият големи количества алкохол в сравнение с връстничките си преди 25 години.

Учените са установили, че рискът е най-голям при жени, които нямат деца до 35-годишна възраст. "Откритието, че жените, които нямат деца, са по-рискови по отношение на алкохола, не е отсега, то е факт от десетилетия", каза Рейчъл Адамс от университета в Бостън, която е автор на изследването. Според Адамс жените намаляват количествата алкохол, след като станат родители. "Сега обаче множество жени отлагат майчинството и като следствие от това употребата на алкохол нараства", допълва тя.

Екипът, осъществил изследването, е открил, че 54 процента от жените, участвали в проучвания в периода 1993-1997 г., са имали деца, преди да навършат 30 години. През 2018-2019 г. те вече са 39 процента.

Според учените през последните две десетилетия расте и броят на смъртните случаи, свързани с употребата на алкохол.

Нивата при мъжете все пак остават по-високи. Въпреки това смъртните случаи, свързани с употребата на алкохол при жените, нарастват по-бързо, отколкото при мъжете.

За препиване се смята консумирането на четири или повече малки питиета едно след друго.

Според Националния институт, изследващ алкохолизма в САЩ, неумението за спиране и контрол върху пиенето, водещо до проблеми със здравето, работата и социалните връзки, се определя като психическо разстройство.

В началото на 90-те години 15 процента от изследваните 35-годишни жени са били склонни да препиват, а 24 процента са докладвани като неумеещи да спрат и да се контролират. През последните години тези числа растат - 20 процента са склонни да препиват, а 31 процента отговарят на критериите за психическо разстройство. Рискът е по-висок при жени, които нямат деца.

Според Рейчъл Адамс настоящото изследване не се фокусира върху причината за употреба на големи количества алкохол. Тя отбелязва и вредата от промотирането на културата на пиене на вино от майките в социалните мрежи и по телевизията, които показват пиенето като начин за справяне със стреса от майчинството. "Има все повече алкохолни продукти, които са насочени към жените на средна възраст без оглед на това дали имат или нямат деца - нискокалорийни питиета, сладки коктейли и др."

Жените на средна възраст без деца се сблъскват с още по-голям риск от засилена употреба на алкохол.

Рейчъл Адамс подчертава, че нейният научен екип не се занимава с личното решение на жените кога и дали да станат майки. Резултатите показват, че макар жените без деца да са по-застрашени, рискът расте и сред жените с деца.

Изследването е публикувано онлайн в сп. "Адикшън".
(БТА, Розалия Благоева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Все същата жена пише тук!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аре стига глупости писа, бг мамче - жените предпочитат да имат деца и като видят че часовника тиктака за тях, се забързват и стрсират дори някои. А това " от такива мъже..." - ами никой не те кара насила да отиваш при "такива мъжове", че и дете да раждаш - имаш глава на раменете, достатъчно си еманципирана, за да си намериш свестен за теб мъж - семейство се създава с любов
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така е - еманципация братче. Нема лабаво. Кат им са пие да пият ама после да не идват да ми реват че нямало кой да нахрани детето или да ги вземе от детската градина или че била душичката златна с махмурлук сабалян и не можела това и това да свърши.
14
0
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 9 месеца
Еми той точно това предлага, не четеш ли?
13
1
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 9 месеца
"Каня една 35-годишна без деца да й помогна по въпроса." --------------- Никой не те моли да помагаш. Ако имаш семейство, погрижи се за него. Ако нямаш, намери си жена и създай деца, за които да се грижиш. Така ще помогнеш на бялата раса да оцелее.
12
5
 
6
 
! Отговори
... преди 9 месеца
жените обичаме да броим чашките на мъжете :)ето - сега ни борят на нас децата, чашките също.Идеално ми е на 35 без деца, каквото искате ми бройте <3 на таз нацийка няма да седна да цвъкам и да отглеждам данъкоплатец, както не мисля и на друга, впрочем :)
11
5
 
6
 
! Отговори
Бяла жена преди 9 месеца
Много малко са мъжете под 30 г., които се замислят за семейство и дете. Или търсят мацки и купони, или ако имат "сериозна връзка", отлагат "правенето на деца" за по-нататък, когато са сигурни, че ще са "готови" да станат бащи. Какъв избор има една 25-30 годишна жена? Да чака маминото синче да порасне, което никога няма да стане, да се отдаде на "ей тия три неща" или да се примири с някой 40+, който вече е загубил рейтинг сред дамите от обкръжението си и търси домашна прислужница? Аз избирам 2.
10
2
 
2
 
! Отговори
Пий си ракията, преди 9 месеца
До Бяла женаи по- спокойно.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пияница е този, който пие повече от 4 големи ракии на вечер.
8
3
 
3
 
! Отговори
До реалист преди 9 месеца
А каква е ролята на белия мъж в твоята философия? Или той няма роля? Ако да, бялата раса наистина няма шанс.
7
0
 
9
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 9 месеца
Епаа и те душичка носът! Попийват си, похапват си ,ей тия 3 неща ! Що нящо лошу ли има ?
6
6
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
Това е бялата жена, еманципирана, успешна задължително с куче или котка, а може и с 2, вечер леко пияна, ходи й се по почивки само, не може да готви, общо взето гледа само нейния си знаете какво. Ето защо няма как бялата раса да просъществува с тоя начин на мислене.
5
6
 
26
 
! Отговори
Вярно е, само не се преди 9 месеца
споменава, че повечето от тези жени се фокусират върху кариерата си и много от тях постигат успешна реализация. Това запълва празнината от липсата на дете, а алкохолът притъпява чувството на загуба и "успокоява". Знам, защото съм част от тези жени. Но питам мъжете, които пишат тьпи коментари по-долу, как очакват хем жената да е перфектна майка и съпруга, хем да печели пари? Защо жените трябва да са мултифункционални, а мъжете да лежат на дивана с чаша в ръка, чакат вечерята и раздават присъди?
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това като едно старо шеговито заглавие в ONION, "бедните неудачници - най податливи на депресия"
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
пийте български сортове бе кви са тия шардонета без мезета
2
4
 
5
 
! Отговори
де ги тея моми преди 9 месеца
да почна да ги ухажвам та барем по малко задръжки когато пийват
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каня една 35-годишна без деца да й помогна по въпроса.

Спонсорирани публикации