Произведено в лаборатория месо - засега само за ценители

Според критиците създаването му изисква огромни количества енергия
8 юли 2023 09:53, Елка Василева
52
Произведено в лаборатория месо - засега само за ценители
Снимка: архив, БГНЕС

Американците вече могат да опитат лабораторно месо - но само в някои от най-луксозните ресторанти. Кога можем да очакваме то да се появи и в супермаркетите?

Става дума за месо, създадено в лаборатория от стволови клетки на животни. Две американски фирми - "Upside Foods" и "Good Meat" - вече са получили разрешение да продават произведеното от тях изкуствено месо, потвърди министерството на селското стопанство на САЩ, пише Дойче веле.

"Това разрешение същностно ще промени начина, по който месото стига до нашите чинии", казва основателят и шеф на "Upside Foods" Ума Валети, който по специалност е кардиолог. "Това е огромна стъпка към устойчивото бъдеще - бъдеще, което гарантира избора и живота."

Първите клиенти са звездни готвачи

И двете фирми са разработили култивирано месо от кокоши стволови клетки - те се поставят в богата хранителна среда и там растат. Както "Upside Foods", така и "Good Meat" искат като начало да предлагат продукта си в изискани ресторанти, а когато разширят капацитетите си, ще последват и магазините за хранителни продукти.

В "Upside Foods" вече са получили поръчка от ресторанта "Bar Crenn" на френската звездна готвачка Доминик Крен в Сан Франциско, Калифорния. "Good Meat" пък предоставя продукцията си на испанския звезден готвач Хосе Андрес, който наред с другото ръководи и много ресторанти във Вашингтон.

Алтернатива на индустриалното животновъдство?

Лабораторното месо от стволови клетки осигурява животински протеини без проблемите, свързани с индустриалното отглеждане и клане на животни. То не бива да се смесва с растителните алтернативи, които наподобяват вкуса на месото, но не съдържат животински протеини.

Консумацията на месо е смятана за един от основните фактори за промените в климата - най-вече заради огромните площи, необходими за индустриалното животновъдство и свързаните с това вредни емисии, включително на метан. Изкуствено създаденото лабораторно месо, наричано и месо инвитро, би трябвало да окаже съществено съдействие в това отношение.

Енергийните разходи са високи

Критиците на идеята обаче посочват, че създаването на лабораторно месо изисква огромни количества енергия. Затова поставят под въпрос твърдението, че изкуственото месо е по-благоприятно за околната среда от конвенционалното.

Според някои изследвания "месото на бъдещето" може да доведе до намаляване на парниковите газове със 75 процента, но други стигат до точно обратните изводи. Германската централа за защита на потребителите изтъква, че засега тезата "лабораторното месо е по-благориятно за климата" не отговаря на истината, включително защото изчисленията до момента са все още хипотетични. Значителни подобрения биха могли да се очакват едва когато се стигне до пробив и до "индустриално производство" на лабораторно месо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само че природата ни е създала с оглед на това да се храним с естествено растящи плодове и зеленчуци и с месото на някои птици и животни. Изкуствено създадена храна не е предвидила, а ние от години се тъпчем с неща, които в природата не се срещат в този им вид. Всичко това не може да няма резултати, но дали те ще са изгодни за нас?
42
0
 
2
 
! Отговори
усещам преди 9 месеца
как на народа му се разтварят бузките леко-леко,догато му набиват поредния.За сега само за ,,ценители".Глупости на квадрат е това заглавие.Знаете ли че истинските ценители на храната дори не консумират месо от птици и бозйници.Дори най върлите от тях са пълни суровоядци.Масовият ,,ценител" като огладнее от безпаричие ще яде и живи плъхове.
41
0
 
2
 
! Отговори
Баче Кики преди 9 месеца
"Засега само за ценители". Кои ценители? Сигурно тия, дето обичат ковид ваксините и фармацията.
40
0
 
2
 
! Отговори
Баче Кики преди 9 месеца
"За сега само за ценители". Кои ценители? Сигурно тия, дето обичат ковид ваксините и фармацията.
39
0
 
3
 
! Отговори
до Таня преди 9 месеца
Отиди тогава в такъв и се наяж до насита с лабораторно месо, току виж ни отървеш от присъствието си хихихи
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Произведено в лаборатория месо - засега само за бустерирани.
37
0
 
6
 
! Отговори
ха ха ха преди 9 месеца
Мдда, фалшивото месо е за "ценители", а ваксините са "тествани и безопасни".
36
0
 
3
 
! Отговори
Простено и е преди 9 месеца
Тия овца отдолу със сигурност е "ваксинирана".
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Туй нещо в чинията е за кусане.
34
0
 
4
 
! Отговори
Таня преди 9 месеца
Смяната ми на околовръстното започва, ще се видим по-късно. Или пък ще се видим още сега там ;)
33
7
 
2
 
! Отговори
Таня преди 9 месеца
Българина пак умира от страх хихихи. Не са ли магарета и мотики, нашият "смел войн" се крие под чергата и трепери като лист.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
хи хи хи, циркаджии. Да си го "ценят", ние не го щем.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Македонска наденица от лабораторно месо. МММ... ке умрем от нея.
30
0
 
9
 
! Отговори
А преди 9 месеца
Ауууу, щом ще се продава в елитните ресторанти на Клавария и ще е само за ценители, и аз искам. Ще си кача снимка в социалните мрежи как похапвам. Юруш на лаб. месо
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз ценя най вече здравето си. Тези макро-заводи за месо дето ги строят ще бълват на конвейр отровна материя за джендо- поколението. Да им е сладко!
28
0
 
7
 
! Отговори
DW =WC преди 9 месеца
и вони!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всичко това са така наречените "теори на конспирацията" разпространявани от "конспиратори" които си нямат друга работа освен да ви заблуждават! А бе бе бе бе бе бе бе то станало реалност! :)
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз си гледам две прасета на село, никаква енергия не черпят, ядат каквото им сложа. За 4 месеца 120 кила всеко.
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В коя лаборатория?Там,дето произведоха ковида ли?
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен Язворите не стават за риба изобщо. СДС и ГЕРБ ги раздадоха за риба на мутри за да прават пари. Язовир за риба няма как защото като прелее при пороища как ще го пуснеш. Язовири са правени от БКП за да има вода когато се засуши за да се къпат хората и за напояване. Никаква риба не е имало.