Произведено в лаборатория месо - засега само за ценители

Според критиците създаването му изисква огромни количества енергия
8 юли 2023 09:53, Елка Василева
52
Произведено в лаборатория месо - засега само за ценители
Снимка: архив, БГНЕС

Американците вече могат да опитат лабораторно месо - но само в някои от най-луксозните ресторанти. Кога можем да очакваме то да се появи и в супермаркетите?

Става дума за месо, създадено в лаборатория от стволови клетки на животни. Две американски фирми - "Upside Foods" и "Good Meat" - вече са получили разрешение да продават произведеното от тях изкуствено месо, потвърди министерството на селското стопанство на САЩ, пише Дойче веле.

"Това разрешение същностно ще промени начина, по който месото стига до нашите чинии", казва основателят и шеф на "Upside Foods" Ума Валети, който по специалност е кардиолог. "Това е огромна стъпка към устойчивото бъдеще - бъдеще, което гарантира избора и живота."

Първите клиенти са звездни готвачи

И двете фирми са разработили култивирано месо от кокоши стволови клетки - те се поставят в богата хранителна среда и там растат. Както "Upside Foods", така и "Good Meat" искат като начало да предлагат продукта си в изискани ресторанти, а когато разширят капацитетите си, ще последват и магазините за хранителни продукти.

В "Upside Foods" вече са получили поръчка от ресторанта "Bar Crenn" на френската звездна готвачка Доминик Крен в Сан Франциско, Калифорния. "Good Meat" пък предоставя продукцията си на испанския звезден готвач Хосе Андрес, който наред с другото ръководи и много ресторанти във Вашингтон.

Алтернатива на индустриалното животновъдство?

Лабораторното месо от стволови клетки осигурява животински протеини без проблемите, свързани с индустриалното отглеждане и клане на животни. То не бива да се смесва с растителните алтернативи, които наподобяват вкуса на месото, но не съдържат животински протеини.

Консумацията на месо е смятана за един от основните фактори за промените в климата - най-вече заради огромните площи, необходими за индустриалното животновъдство и свързаните с това вредни емисии, включително на метан. Изкуствено създаденото лабораторно месо, наричано и месо инвитро, би трябвало да окаже съществено съдействие в това отношение.

Енергийните разходи са високи

Критиците на идеята обаче посочват, че създаването на лабораторно месо изисква огромни количества енергия. Затова поставят под въпрос твърдението, че изкуственото месо е по-благоприятно за околната среда от конвенционалното.

Според някои изследвания "месото на бъдещето" може да доведе до намаляване на парниковите газове със 75 процента, но други стигат до точно обратните изводи. Германската централа за защита на потребителите изтъква, че засега тезата "лабораторното месо е по-благориятно за климата" не отговаря на истината, включително защото изчисленията до момента са все още хипотетични. Значителни подобрения биха могли да се очакват едва когато се стигне до пробив и до "индустриално производство" на лабораторно месо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Месото до голяма степен може да бъде заменено от риба. Рибата е по евтина и лесна за отглеждане. Но в момента не се прави нищо по този въпрос. В България навремето "глупавите" комунисти построиха над 3000 язовира с идеята да се използват както за напояване на земеделски площи така и за развъждане на сладководна риба. Освен язовирите, в България имаме и много планински реки подходящи за рибарници за пъстърва. Този потенциал не се използва ефективно.
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е класически сценарий и трябва си с много ниско айкю да не осъзнаваш колко пъти е играно това в човешката история. Поредният отровен *** се промотира като нещо уау, за висшата класа. Почват да го рекламират известни личности, готвачи, тръгват реклами по ТВто, в един момент много готини хора го пускат без пари просто да опиташ, полсе в мрежата и накрая на промоции народът се избива да купува. Трябва да си много, ама много голям злетак да се вържеш на това! Но хората са баш такива масата!
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Май по-добре е да ядем скакалци.Те поне са истински.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На неискуствените пък вкарват ацетон и карбамит и то няма какво да се яде.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Засега само за неумни.
18
0
 
11
 
! Отговори
г преди 9 месеца
Чудил съм се в адските сцени на Doom ( игра / филм ), Dead Space ( игра / филм ), Resident Evil, Alien ... какви са тези стени и саморасляци от кръв и мръвка! Е, ето го обяснението. Изпуснато саморастящо месо от лаборатория с изкуствен интелект от чат gpt. Welcome in the Hell 2023.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
да го ядат янки дудъл и любителите на бургери от инсекти
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Казах ви.. целта е ликвидиране на селското стопанство и животновъдсвото. После цифрови валути , т.е. купони, ако си послушен. С тях ще си купиш скакалци.
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лабораторното месо е вредно защото слагат неща които придават имитиращ вкус и вид. Това е по-скоро отрова от колкото храна. Никога такава имитация не може да замени истинското месо.
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Произведено в лаборатория месо - засега само за опитни зайчета.
13
2
 
12
 
! Отговори
искуство преди 9 месеца
Искуствен интелет ще прави и искуствена кухня. Нали тов искаме.
12
0
 
20
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 9 месеца
СВЕТОВНИЯТ "ЕЛИТ" ДА СИ ЯДЪТ ИЗКУСТВЕНОТО МЕСО,БУБОЛЕЧКИ И ПЕЧЕНИ КОТКИ. НИЕ ПРОСТОЛЮДИЕТО НЕ ГИ ЖЕЛАЕМ И НЯМА ДА ГИ КУПУВАМЕ.
11
0
 
21
 
! Отговори
Знаещ преди 9 месеца
Посолството ще ни докара няколко контейнера да опитаме и да видят Ко ще стане!Споко!
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да - всички гурме готвачи са известни с това, че търсят самосинтетични продукти иизкващи лабораторе контрол ... И всички ценители на хуабвата кухня търсят изкуствени компия ...
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз вече отвикнах да ям месо. Един път в месеца стига и отгоре на това ми добре! А разтегател-ната лабораторна тъкан наречена месо да си я ядат създателите! Същото като ваксините, в началото не стигаха, докато балъците не почнат да драпат и хоп внезапна смърт, което досега нямаше като дисгноза!
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ценители? Вие сериозно ли?
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да си го ядат, аз не съм ценител и ще си ям дивеч.
6
4
 
15
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 9 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Демократите ги интересува кога ще има фалшиви банани
4
2
 
23
 
! Отговори
Ценител преди 9 месеца
Дивеч като елени, лосове и антилопи и пътпъдъци са склонни да бъдат много подходящи поради техния активен начин на живот и естествена диета. Следователно месото им е с по-ниско съдържание на общи и наситени мазнини от червеното месо. Освен това мазнините от дивеч съдържат по-висок процент полиненаситени мастни киселини. Ценител не би пипнал саморазтящо месо от мутирали клетки в стил тумор.